Τι θα έλεγες να βρίσκεται στο ντουλαπάκι σου ένας εύκολος και κατατοπιστικός οδηγός με βότανα που θα σε βοηθήσει στην κουζίνα σου, τη μαγειρική σου και τα γλυκά σου;

Αρχικά να πούμε πως οι έρευνες των επιστημόνων μας λένε ξεκάθαρα να χρησιμοποιούμε βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι.

Για να είμαι ειλικρινής το όλο σχέδιο ξύπνησε στο μυαλό μου από προσωπική μου χρήση. Εννοώ πως σκέφτηκα ότι ένας οδηγός με βότανα  θα με βοηθούσε πολύ στη μαγειρική μου και θα μου μάθαινε τι κάνει και πού μπαίνει το καθένα. Και φυσικά, δε θα μπορούσα να σε αφήσω απ’ έξω και να μη το μοιραστώ μαζί σου.

Αυτός ο οδηγός βοτάνων, μου φαίνεται ακόμη πιο χρήσιμος αν φυτεύω τα δικά μου, ώστε να μάθω την αξία και τη χρήση του καθενός. Αυτή τη στιγμή ο βοτανικός κήπος μου αρχίζει να ζωντανεύει μυρωδικά με δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, μαϊντανό, βαλεριάνα και λεβάντα.

Για πάμε να τον φτιάξουμε…

Δε θα τα βάλουμε όλα γιατί όπως είπαμε φτιάχνουμε οδηγό κουζίνας και μαγειρικής. Οπότε δε θα μπερδέψουμε τα βότανα που ενδεχομένως ειδικεύονται περισσότερο στο τσάι (πχ. δίκταμο, σιδερίτης) ή τα αιθέρια έλαια (πχ. γιασεμί, λεβάντα).

Οδηγός με βότανα

Άνηθος

Ο άνηθος είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό βότανο που αρωματίζει σαλάτες, σούπες, σάλτσες, γαλακτοκομικά, λαχανικά και διάφορα ακόμη φαγητά όπως ντολμαδάκια, αρακά, αγκινάρες, σπανακόπιτα, χορτόπιτες, ομελέτες, κρύα πατατοσαλάτα, σαλάτες με γιαούρτι και γενικά με πιάτα που δεν περιέχουν ντομάτα. Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος. Τον συναντάμε και στο παραδοσιακό τζατζίκι μας.

Βασιλικός,  το ευλογημένο φυτό

Ο βασιλικός -εκτός του ότι αρωματίζει σχεδόν σε όλα τα σπιτικά το μπαλκόνι και τον κήπο- είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μαγειρικά βότανα. Ο γλυκός βασιλικός αναφέρεται ως λαχανικό λόγω της χρήσης του σε όλες τις κουζίνες, ειδικά στην Ιταλία που  γεννήθηκε η γνωστή πέστο βασιλικού, που χρησιμοποιείται πολύ στα ζυμαρικά. Ταιριάζει με αρακά, κολοκυθάκια, ντομάτες και σούπες με ντομάτα, ψητά, σαλάτες, σάλτσες, βραστά, κοκκινιστά . Χρησιμοποιείται φρέσκος και ξηρός αλλά προστίθεται τελευταία στιγμή, ώστε να μη καταστρέψει τη γεύση του το μαγείρεμα.

Δάφνη, το ιερό φυτό του Απόλλωνα

Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στη Μεσογειακή κουζίνα, στα όσπρια, τα ψαρικά, τις σάλτσες και τα κρέατα. Είναι απαραίτητο μυρωδικό για κοκκινιστά, φακές, πατάτες γιαχνί, χταπόδι και στιφάδο. Χρησιμοποιείται επίσης και στις βιομηχανίες τροφίμων και στη συσκευασία ξηρών καρπών όπως τα σύκα και οι σταφίδες. Είναι αρκετά 1-2 φύλλα.

Δεντρολίβανο

Πήρε το όνομα του από την Παναγιά (rosemary=rose+Mary) και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στα ψητά και ειδικά στο ψάρι, το αρνί, το κατσίκι και το χοιρινό. Ταιριάζει και στην κρεμμυδόσουπα. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.

Δυόσμος

Τα φύλλα του τα βάζουμε φρέσκα ή αποξηραμένα και ταιριάζουν ιδιαίτερα με τις ντομάτες και τον κιμά. Επιπλέον, βάζουμε δυόσμο στα κοκτέιλ, τα αναψυκτικά και το πράσινο τσάι.

Θυμάρι, ένα σύμβολο δύναμης και ανδρείας

Το θυμάρι και οι αποξηραμένοι ανθοί του αρωματίζουν ψάρια, κρέατα, ζυμαρικά, τυριά. Επιπλέον, αρωματίζει σούπες και σάλτσες με ρίγανη και μαντζουράνα, ενώ ταιριάζει πολύ και σε ψητές μελιτζάνες και πιπεριές φούρνου.

Κόλιαντρος ή αλλιώς κορίανδρος

Η προσθήκη του κόλιαντρου σε ένα γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσεις γεύση χωρίς επιπλέον θερμίδες, λίπος ή νάτριο. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε σούπες, σαλάτες, κάρυ. Συνδυάζεται καλά με πολλά πιάτα, ειδικά μεξικάνικα ή ταϊλανδικά γεύματα. Ταιριάζει επίσης καλά με πιάτα που περιέχουν φασόλια, τυρί, αυγά και ψάρια. Το βότανο είναι επίσης εξαιρετικό και σαν επικάλυψη ή γαρνίρισμα για σούπες και σαλάτες. Πρόσθεσε τον σε μείγματα μπαχαρικών, κάρυ, μπάρμπεκιου και μαρινάδες.

Κρόκος Κοζάνης

Είναι ένα από τα πιο ακριβά βότανα στον κόσμο. Δες εδώ γιατί είναι τόσο μοναδικός και πολύτιμος.

Στη μαγειρική υπάρχει ένας χρυσός και απαράβατος κανόνας όσον αφορά τον κρόκο: χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα γραμμαρίων γιατί αν βάλουμε περισσότερη θα έχουμε κακή γεύση και μυρωδιά. Χαρίζει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα στα φαγητά και πηγαίνει με ρύζι, ζυμαρικά, παρασκευές με γάλα ή τυρί ή γιαούρτι, όσπρια, σούπες, σάλτσες, ζύμες για πίτα και ψωμί, πατάτες, πουλερικά και θαλασσινά. Τον συναντάμε και στην γλυκιά εκδοχή σε παγωτά και γρανίτες.

Μαϊντανός

Ο εξαιρετικά δημοφιλής μαϊντανός πηγαίνει με όλα! Εκτός από αρωματικό φυτό, είναι λαχανικό, μπαχαρικό/άρτυμα και βότανο με ευεργετικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ή αποξηραμένος. Φυσικά, προτιμάται φρέσκος καθώς έχει πολύ περισσότερο άρωμα και γεύση και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, σαλάτες, ψάρια, φασολάκια, γιαχνί, κεφτέδες, ριζότο, πατάτες, κρέατα προσφέροντας μια ισορροπημένη διατροφή. Μάλιστα, είναι αγαπημένη γαρνιτούρα και  πολλά πιάτα σερβίρονται με φρέσκο πράσινο, ψιλοκομμένο μαϊντανό πασπαλισμένο στην κορυφή.

3 tips συνταγών με μαϊντανό:

Μαντζουράνα, ένα φυτό πηγή ονείρων

Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και σε σαλάτες, αρωματικά ξίδια κ.α. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε ποτά και γλυκά.

Μέντα

Η μέντα είναι ένας μυρωδάτος φίλος που χρησιμοποιούμε φρέσκο ή αποξηραμένο σε πολλά πιάτα στη μαγειρική. Προσθέτει είτε μόνη της, είτε με άλλα βότανα και μπαχαρικά, μια ιδιαίτερη γεύση ενώ μειώνει τη λήψη νατρίου και ζάχαρης. Οι κουζίνες της Μέσης Ανατολής, όπως το αρνί, οι σούπες και οι σαλάτες λαχανικών, περιέχουν συχνά μέντα για γεύση.

Ρίγανη, με τις άπειρες ευεργετικές ιδιότητες

Θα σου πω ένα μυστικό μου. Δεν υπάρχει φαγητό στο οποίο δε ρίχνω ρίγανη. Την λατρεύω, τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση. Αρωματίζει και νοστιμίζει μοναδικά σαλάτες και λαχανικά, σάλτσες, σούπες, πατάτες, κοκκινιστά, μαρινάδες, κρέατα.

Σέλινο

Το βάζουμε ιδανικά σε χορτόσουπες, κόκκινες σάλτσες λαχανικών και στα φασόλια, ενώ πίνουμε και τον χυμό σέλινο.

Σκόρδο, το φυτό που διώχνει το κακό μάτι και τις λοιμώξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιότητες του σκόρδου είναι από τις πιο μελετημένες και είναι από τα πρώτα σε πωλήσεις φυτά για την παρασκευή φυτοθρεπτικών προϊόντων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ψητά (σε κεφτεδάκια), βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά. Το σκόρδο εκτός από μαγειρεμένο, τρώγεται από πολλούς και ωμό, έχοντας σαφώς κρατημένες περισσότερο τις ευεργετικές του ιδιότητες. (δες εδώ: Καταπολέμησε τη γρίπη με σκόρδο: Συνταγές για να το βάλεις στη ζωή σου)

Τελειώνοντας, καλό είναι να θυμηθούμε πως τα βότανα τα προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν την υφή, το άρωμα, τη γεύση και τις ιδιότητες τους.

Σύντομα θα σου έχω και οδηγό μπαχαρικών για την κουζίνα σου.

Θέλεις να δεις και μια συνταγή που θα σου αρέσει; Κοτόπουλο με μανιτάρια, μπέικον και βότανα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα