Το σέλινο έχει τραβήξει την προσοχή μας και χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή, υποστηρίζοντας ότι ο χυμός του βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών.

Το σέλινο είναι μέλος της οικογένειας του καρότου και του μαϊντανού. Το φυτό και οι σπόροι του παρέχουν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Διατροφική αξία

Το σέλινο περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ και καλές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνες Β-2 και Β-6 και βιταμίνη C. Είναι επίσης μια καλή πηγή των ακόλουθων θρεπτικών ουσιών:

  • φυλλικό οξύ
  • κάλιο
  • μαγγάνιο
  • παντοθενικό οξύ
  • φυτικές ίνες

Το φυτό σέλινου και οι σπόροι του περιέχουν και χημικά που οι διατροφολόγοι καλούν φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το σέλινο είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και ζάχαρη, καθιστώντας το μια δημοφιλής επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ.

Τι οφέλη έχει το σέλινο και ο χυμός του

Στην πραγματικότητα, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν η κατανάλωση σέλινου και χυμού βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές εξέτασαν τα οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που περιέχει το σέλινο και οι σπόροι του.

Συγκεκριμένα, το σέλινο περιέχει δύο ενώσεις, δύο ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που οι επιστήμονες αποκαλούν απιγενίνη και λουτεολίνη.

Η έρευνα δείχνει ότι η απιγενίνη και η λουτεολίνη μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς φλεγμονωδών ασθενειών.

Μπορούν επίσης να διευκολύνουν τις ακόλουθες συνθήκες:

Φλεγμονή και αλλεργίες

Το αλλεργικό άσθμα και η ρινίτιδα είναι φλεγμονώδεις νόσοι που επηρεάζουν τον άνω και κάτω αεραγωγό.

Μια μελέτη του 2017 ερεύνησε αν η λουτεολίνη θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και τις αλλεργικές αποκρίσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση λουτεολίνης σε ποντίκια 30 λεπτά πριν από την έκθεση τους σε αλλεργιογόνο, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονής στους πνεύμονες και τις ρινικές διόδους.

Αρθρίτιδα

Μια μελέτη του 2017 διερεύνησε αν η απιγενίνη θα μπορούσε να καταστείλει την αρθρίτιδα. Τα ποντίκια εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή των ιστών και καθυστερημένη έναρξη και σοβαρότητα της αρθρίτιδας, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιγενίνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, διακόπτοντας τις δυνατότητες μεταφοράς και σηματοδότησης των κυττάρων που προκαλούν φλεγμονή.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Η λουτεολίνη και η απιγενίνη μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων ασθενειών του εγκεφάλου.

Μια μελέτη του 2013 ερεύνησε αν η λουτεολίνη θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει από τον νευροεκφυλισμό σε τρωκτικά με διαβητική εγκεφαλοπάθεια. Πρόκειται για ανωμαλίες του εγκεφάλου και εξασθενημένη γνωστική λειτουργία που μπορεί να επηρεάσει άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη, οι αρουραίοι που λάμβαναν συνεχώς θεραπεία με λουτεολίνη, είχαν μειωμένες βλάβες στον εγκεφαλικό ιστό και βελτιωμένη μάθηση και μνήμη.

Σε μια ξεχωριστή αναθεώρηση του 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απιγενίνη περιορίζει τη βλάβη σε μια ποικιλία διαδικασιών του εγκεφάλου, καθυστερώντας και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.

Καρκίνος

Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2016, η λουτεολίνη μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε τρωκτικά. Μπορεί επίσης να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα να εισβάλλουν σε άλλες περιοχές του σώματος ή να κάνουν μετάσταση, εμποδίζοντας την εμφάνιση νέων αιμοφόρων αγγείων γύρω από υπάρχοντες όγκους.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η λουτεολίνη θα μπορούσε να ενισχύσει την ισχύ των φαρμάκων χημειοθεραπείας που δρουν στα καρκινικά κύτταρα μειώνοντας, τις τοξικές επιδράσεις τους στο σώμα.

Υψηλή χοληστερόλη

Μια μελέτη του 2014 διερεύνησε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος φύλλων σέλινου στα επίπεδα χοληστερόλης αρουραίων που τρέφονται με διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι ερευνητές αναθρέψαν με εκχύλισμα φύλλων σέλινου τους αρουραίους για 30 ημέρες. Τα ζώα εμφάνισαν σημαντική μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής» χοληστερόλης, όταν η μελέτη τους σύγκρινε με αρουραίους που δεν έλαβαν το εκχύλισμα.

Υψηλή πίεση του αίματος

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές ουσίες γνωστές ως αντιϋπερτασικά, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη του 2013 διερεύνησε κατά πόσον το χημικό 3-n-βουτυλοφθαλίδιο στο εκχύλισμα σπόρου σέλινου έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Τριάντα συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση, κατανάλωναν μια κάψουλα που περιείχε 75 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος σπόρου σέλινου, δύο φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, οι συμμετέχοντες έδειξαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 3nB μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες και αυξάνοντας την ελαστικότητα των τοιχωμάτων τους.

Μια μεταγενέστερη μελέτη, πρότεινε ότι τα αντιοξειδωτικά στο σέλινο μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης εμποδίζοντας την να εισαχθεί στο αίμα και να το καταστρέψει.

Καρδιαγγειακή υγεία

Το CR είναι ένας αντισταθμιστικός μηχανισμός που επιτρέπει σε μια κουρασμένη ή κατεστραμμένη καρδιά να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η CR μειώνει την αποτελεσματικότητα του καρδιακού μυός και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία αυτή.

Μια μελέτη του 2015 που έδωσε στους αρουραίους λουτεολίνη, διαπίστωσε ότι έδειξαν λιγότερα CR από αυτούς που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λουτεολίνης απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν την καρδιακή βλάβη.

Γονιμότητα

Μια επισκόπηση του 2016 διερεύνησε τις επιπτώσεις του σέλινου στη γονιμότητα στα ζώα.

Από τα 16 άρθρα που ανασκόπησε η μελέτη, τα 13 ανέφεραν ότι το σέλινο έχει προστατευτική επίδραση στη γονιμότητα, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρήκαν ότι το σέλινο μειώνει τη γονιμότητα.

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σέλινο θα μπορούσε να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ουσιών που μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος σε άνδρες.

Ωστόσο, η απιγενίνη μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα όταν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις.

Πιθανές  παρενέργειες

Το σέλινο περιέχει τη χημική ψωραλένη, η οποία αντιδρά στο ηλιακό φως. Η υψηλή κατανάλωση του μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στο υπεριώδες φως, αυξάνοντας τον κίνδυνο δερματίτιδας, βλάβης από τον ήλιο και φωτογήρανσης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια αλλεργία στο σέλινο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως δερματικές αντιδράσεις, πεπτικές αναταραχές και αναπνευστικά προβλήματα.

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να αναμείξεις το σέλινο μαζί με χυμό καρότο, χυμό παντζάρι, χυμό ρόδι και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Πηγή και πληροφορίες: MedicalNewsToday, ScienseDirect, NCBI, Shahrekord University Of Medical Sciences, Natural Medicine Journal

Διάβασε ακόμη:

15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι 15 πιο πολύτιμες τροφές, αναγκαίες για την υγιεινή διατροφή μας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα