Στη χώρα μας ο κορίανδρος, είναι γνωστός και με το όνομα κόλιαντρος και κουτβουράς. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε σούπες, σαλάτες, κάρυ και άλλα πιάτα.

Ο κόλιαντρος είναι μέρος της οικογένειας Apiaceae, η οποία περιέχει 3.700 είδη, όπως καρότα, σέλινο και μαϊντανό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα. Οι τρυφεροί βλαστοί χρησιμοποιούνται αρτυματικά, ιδιαίτερα στην Κύπρο. Οι σπόροι, επίσης χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τις βιομηχανίες τροφίμων, ενώ το αιθέριο έλαιο που έχει και αντιβακτηριδιακή δράση χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπουνοποιία και τον αρωματισμό ορισμένων ποτών.

Που συναντάμε τον κόλιαντρο;

Ο κόλιαντρος φυτρώνει στις Μεσογειακές χώρες και στην εύκρατη ζώνη της Ασίας. Θεωρείται ότι μεταφέρθηκε από τις Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας (ένα από τα εφτά θαύματα της Αρχαιότητας). Ο κόλιαντρος αναφέρεται σε Σανσκριτικά κείμενα, Αιγυπτιακούς πάπυρους, καθώς και στην Π. Διαθήκη. Σήμερα καλλιεργείται στη Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Β. Αμερική, Αίγυπτο, Μαρόκο και την Κύπρο. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του είναι περιορισμένη.

Η διατροφική περιεκτικότητα του κόλιαντρου μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και η χρήση του για τη γεύση των τροφίμων, μας ενθαρρύνει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι και να μειώνουμε την πρόσληψη νατρίου. Δες εδώ: Επιστημονική έρευνα: Μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Μια μελέτη του 2019, εξέτασε τα αποτελέσματα εκχυλίσματος κόλιαντρου σε μεμονωμένα κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βότανο μείωσε την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων σε καρκινικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη έγιναν λιγότερο επεμβατικά και έδειξαν χαρακτηριστικά που σήμαιναν ότι δεν θα εξαπλώνονταν τόσο γρήγορα.

Σε μια άλλη μελέτη, το εκχύλισμα του στελέχους, της ρίζας και των φύλλων του, έδειξε αντικαρκινικές επιδράσεις κατά των καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου μαστού και ανέστειλε την καταστροφή των κυττάρων λόγω οξειδωτικού στρες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σαφείς εάν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο στις μελέτες για τον άνθρωπο και θα πρέπει να γίνουν περεταίρω έρευνες.

Πόνος και φλεγμονή

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι ο κόλιαντρος μπορεί να είναι χρήσιμος για τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015, διερεύνησε το δυναμικό ανακούφισης του πόνου σε ποντίκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σπόροι παρήγαγαν ένα σημαντικό αναλγητικό αποτέλεσμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κόλιαντρος υποστηρίζει την ανακούφιση του πόνου μέσω του οπιοειδούς συστήματος.

Μια άλλη μελέτη περιελάμβανε 68 άτομα με συχνές ημικρανίες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα πήραν 15 χιλιοστόλιτρα σιροπιού καρπού κόλιαντρου σε συνδυασμό με παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή ημικρανίας τρεις φορές την ημέρα για ένα μήνα. Μία ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο συμβατικό φάρμακο ημικρανίας. Η ομάδα που λάμβανε τη θεραπεία συνδυασμού εμφάνισε μειωμένη σοβαρότητα, διάρκεια και συχνότητα ημικρανιών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Υγεία του δέρματος

Μια μελέτη του 2015 στην Εφημερίδα των Φαρμακευτικών Τροφίμων εξέτασε την ικανότητα του κόλιαντρου να δρα στο δέρμα, από βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Δοκίμασαν ένα εναιώρημα αλκοόλης σε κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος και κύτταρα του δέρματος σε ποντικούς χωρίς τρίχες.

Τα αποτελέσματα υποστήριξαν την ικανότητα του κόλιαντρου στην πρόληψη ή τη μείωση της βλάβης από τον ήλιο στο δέρμα.

Αντιμυκητιακές ιδιότητες

Αν και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για μολύνσεις από μύκητες, συχνά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές αναπτύσσουν φυσικές ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για τη διαχείριση μυκητιασικών λοιμώξεων.

Μια μελέτη του 2014 έλεγξε τις επιπτώσεις ενός αιθέριου ελαίου που προέρχεται από τα φύλλα του κόλιαντρου. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο έχει πράγματι αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνιστά περαιτέρω μελέτες.

Φυσικό συντηρητικό

Μια ανασκόπηση του 2017 υπογραμμίζει τα προληπτικά αποτελέσματα του ελαίου σπόρου κόλιαντρου σε βακτηριακή και μυκητιακή δραστηριότητα. Αυτό το έλαιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως ένα φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

Ένα φλιτζάνι από νωπό κόλιαντρο βάρους περίπου 16 γραμμάρια (g) παρέχει:

  • 3,68 θερμίδες
  • 0,083 γραμμάρια (g) λίπους
  • 0,587 g υδατανθράκων
  • 0,341 g πρωτεΐνης

Ο κόλιαντρος περιέχει επίσης βιταμίνες C, προβιταμίνη Α και K, καθώς και ιχνοστοιχεία από τα ακόλουθα:

  • φολικό οξύ
  • κάλιο
  • μαγγάνιο
  • χολίνη
  • Β καροτίνη
  • βήτα-κρυπτοξανθίνη
  • λουτεΐνη
  • ζεαξανθίνη

Προετοιμασία και χρήσεις

Ο κόλιαντρος μπορεί να ευδοκιμήσει σε μικρές γλάστρες σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Κατά την προετοιμασία του, διαχώρισε τα φύλλα από τους μίσχους και χρησιμοποίησε μόνο τα φύλλα, κόβοντας τα με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι.

Η προσθήκη κόλιαντρου σε ένα γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσεις γεύση χωρίς επιπλέον θερμίδες, λίπος ή νάτριο. Πρόκειται για ένα τρυφερό βότανο που έχει απαλά φύλλα, τα οποία μπορείς να τα προσθέσεις κοντά στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος για να διατηρηθεί καλύτερα η γεύση και η υφή τους.

Συνδυάζεται καλά με πολλά πιάτα, ειδικά μεξικάνικα ή ταϊλανδικά γεύματα. Ταιριάζει επίσης καλά με πιάτα που περιέχουν φασόλια, τυρί, αυγά και ψάρια. Το βότανο είναι επίσης εξαιρετικό και σαν επικάλυψη ή γαρνίρισμα για σούπες και σαλάτες. Πρόσθεσε τον σε μείγματα μπαχαρικών, κάρυ, μπάρμπεκιου και μαρινάδες.

Για κάποιον που δεν του αρέσει η έντονη και κάπως πικάντικη γεύση του κόλιαντρου, μπορεί να τον αντικαταστήσει με άλλα βότανα που ανήκουν στην ίδια φυτική οικογένεια, όπως είναι ο πολύ υγιεινός μαϊντανός και ο ευλογημένος βασιλικός.

Με πληροφορίες από: MedicalNewsToday, NCBI

Διάβασε ακόμη: 10 υγιεινές συνταγές με κουρκουμά πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη ιδιότητες

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα