Τι κοινό έχει ένα τρακτέρ και μια μπάλα που χοροπηδάει; Περισσότερα απ’ ότι θα φανταζόσουν!

Aν οι κατασκευάστριες εταιρίες λάβουν υπόψη τους, τη συμπεριφορά μιας μπάλας που αναπηδάει, τα περιστατικά ανατροπής τρακτόρων μπορούν να μειωθούν δραματικά, λένε οι επιστήμονες

Γιαπωνέζοι ερευνητές φαίνεται να ανακάλυψαν τον τρόπο να εξαλείψουν τα περιστατικά ανατροπής τρακτέρ, που δυστυχώς αποτελεί συνηθισμένη αιτία θανάτου και ατυχημάτων των αγροτών, σε όλο τον κόσμο.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biosystems Engineering, παρουσιάζουν την αιτία που προκαλεί την ανατροπή και τον τρόπο αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Γιατί αναποδογυρίζουν τα τρακτέρ

Ο Kenshi Sakai, ερευνητής, εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ότι τα περισσότερα τρακτέρ δεν έχουν συστήματα ανάρτησης, κάτι το οποίο προκαλεί βίαιους κραδασμούς, με τις ρόδες συχνά να χάνουν την επαφή με το έδαφος.

Όταν οι μπροστινές ρόδες χάνουν την επαφή με το έδαφος, αυτό αναπηδάει. Κάτι τέτοιο όμως επηρεάζει τους πίσω τροχούς που μπορεί επίσης να χάσουν την επαφή με το έδαφος και να προκαλέσουν ανατροπή.

Ο Sakai ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα μοντέλα τρακτέρ δε λαμβάνουν υπόψη τους αυτό που ονόμασε “bouncing phenomenon”, δηλαδή φαινόμενο αναπήδησης.

Το τρακτέρ συμπεριφέρεται όπως μια μπάλα που αναπηδάει

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο αντίδρασης ενός τρακτέρ σε διάφορα οδηγικά σενάρια, μέσω ενός προσομοιωτή. Την ίδια ακριβώς μέθοδο χρησιμοποίησαν για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται μια μπάλα. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η αναπήδηση γίνεται έντονη όταν τα τρακτέρ βρίσκονται σε απότομες πλαγιές. Ο Sakai είπε ότι αν ο δρόμος είχε κλίση μεγαλύτερη από 18 μοίρες, οι πιθανότητες να εγκαταλείψουν οι ρόδες το έδαφος αυξάνονται δραματικά.

Κάτι το οποίο οι κατασκευαστές τρακτέρ πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπόψη τους.

Σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι να αναπτύξουν έναν προσομοιωτή οδήγησης που θα αναπαριστά ατυχήματα και θα χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για να αποφευχθούν στο μέλλον τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα