Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας καθιερώθηκε το 1989, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH).

Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας έχει σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να τιμηθεί η γέννηση του ιδρυτή της οργάνωσης, του Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Σνάμπελ, αιμορροφιλικού και του ίδιου.

Τι είναι η αιμορροφιλία;

Πρόκειται για μία κληρονομική αιμορραγική διαταραχή, που εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς και εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος. Ο κύριος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, η οποία ξεκινά αυτόλογα ή κατόπιν κάποιου τραυματισμού. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται περί τους χίλιους. Η αιμορροφιλία χαρακτηρίζεται συχνά ως βασιλική νόσος, επειδή πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης προσβλήθηκαν από αυτή, κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης. Διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας στις 17 Απριλίου του 1996. Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ’ όλο τον κόσμο. Η «Βία Καμπεσίνα», που σημαίνει «Αγροτική Οδός», αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
  • Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
  • Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων. Αμερικάνικη έμπνευση που σύντομα έλαβε διεθνείς διαστάσεις και σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Στόχος της είναι να κινητοποιήσει παιδιά και νέους από 5 έως 25 ετών, που προσφέρουν κοινωνικό έργο καθημερινά μέσα από την εθελοντική προσφορά. Καθιερώθηκε το 1988 από την Youth Service America (YSA) και γιορτάζεται σ’ ένα από τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του Απριλίου (17-19 Απριλίου 2020). Στην Ελλάδα, την οργάνωση της Ημέρας έχει αναλάβει η μ.κ.ο. Έλιξ.
  • Η Συρία γιορτάζει (;) την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία (17 Απριλίου 1946).
  • Ημέρα της Νεολαίας στο Ιράν.
  • Ημέρα της Γυναίκας στην Γκαμπόν.
  • Παγκόσμια Ημέρα της οινικής ποικιλίας Μαλμπέκ. Πρόκειται βαθυκόκκινο κρασί-σημαία της Αργεντινής.
  • Εθνική Ημέρα Τυροκροκέτας στις ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα

1524:

Ο εξερευνητής Τζιοβάνι ντα Βερατσάνο φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης

1863:

Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

1918:

Με τρίτη κατά σειρά εγκύκλιό της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

1937:

Ο Ντάφι Ντακ κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.

1961:

Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά», που έγραψε για την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

1967:

Οι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

1990:

Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στις συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στις Βερμούδες.

1995:

Στην Ταϊτή, αυτοκτονεί η κόρη του ηθοποιού Μάρλον Μπράντο, Τσεγέν, που έπασχε από μελαγχολία, μετά το φόνο του μνηστήρα της από τον ετεροθαλή αδελφό της.

2011:

«Φεύγει» ο συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός, Νίκος Παπάζογλου, με το χαρακτηριστικό κόκκινο φουλάρι του.

2012:

«Φεύγει» ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές της σύγχρονης εποχής.

2014:

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA επιβεβαιώνει την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη μεγέθους Γης στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άλλου αστέρα.

2014:

«Φεύγει» ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβευμένος με Νόμπελ (1982) Κολομβιανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού ρεύματος που ονομάζεται «μαγικός ρεαλισμός».

Με πληροφορίες από sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα