Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά και πηγαίνει πραγματικά με όλα! Ξεχωρίζει για τα αρωματικά του φύλλα που τα χρησιμοποιούμε κυρίως φρέσκα στη μαγειρική.

Ως γνωστόν ο μαϊντανός είναι άκρως υγιεινός και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, συστατικά και βιταμίνες. Αποτελεί πηγή βιταμίνης C. Το αιθέριο έλαιο του βρίσκεται στα φύλλα, τους βλαστούς και την ρίζα και ένα από τα συστατικά του είναι η απιόλη. Η επιστημονική ονομασία του είναι πετροσέλινον το ούλον και κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και ειδικότερα από την Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία και Λίβανο).

Θα σου πω λίγη από την ιστορία του φυτού

Ο μαϊντανός καλλιεργείται για περισσότερο από 2.000 χρόνια, αφού η θρεπτική του αξία είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες τον εκτιμούσαν πολύ και τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορες τελετές, ενώ κοσμούσαν τους νικητές αγώνων με γιρλάντες μαϊντανού ως βραβεία.

Στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, κοσμούσαν με μαϊντανό τους τάφους, αφού τον είχαν σύμβολο του θανάτου. Αυτή η σύνδεση του φυτού με τον θάνατο επικράτησε και στους πολύ πρώιμους ελληνικούς χρόνους, καθώς επέζησε αυτή η παράδοση από τους ταφικούς αγώνες, όπου πραγματοποιούνταν με τον θάνατο σημαντικών ανθρώπων.

Στην Ελληνική μυθολογία, ο μαϊντανός είναι συνδεδεμένος με την δυσοίωνη ιστορία θανάτου του Οφέλτη, το νήπιο γιο του Βασιλιά Λυκούργου της Νεμέας. Ο Πλούταρχος μας περιγράφει: μια ομάδα στρατιωτών που πήγαιναν προς τη μάχη είδαν έναν ημίονο φορτωμένο με μαϊντανό, πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή.

Κατά τον Μεσαίωνα, ο μαϊντανός έγινε ένα από τα αγαπημένα φυτά του Διαβόλου

Η κακία του θα μπορούσε να εξουδετερωθεί μόνο με την σπορά του κατά την Μεγάλη Παρασκευή υπό την ανατολή της σελήνης. Επίσης, δεν έπρεπε ποτέ να μεταφυτευτεί, γιατί τότε σίγουρα θα έφερνε την συμφορά στο νοικοκυριό!

Μια ακόμη μεσαιωνική παράδοση υποστήριζε το πασπάλισμα της κεφαλής με σπόρους μαϊντανού τρεις νύχτες το χρόνο, ως θεραπεία για τη φαλάκρα.

Ο μαϊντανός ήρθε στην Ευρώπη ως βρώσιμο λαχανικό την περίοδο του Μεσαίωνα. Ο Καρλομάγνος καλλιεργούσε τεράστιες φυτείες στα κτήματα του και έτσι έγινε η εξάπλωση του φυτού.

Χρήσεις του μαϊντανού

  1. Στη μαγειρική

Ο μαϊντανός εκτός από αρωματικό φυτό, είναι λαχανικό, μπαχαρικό/άρτυμα και βότανο με ευεργετικές ιδιότητες. Στη μαγειρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ή αποξηραμένος. Φυσικά, προτιμάται φρέσκος καθώς έχει πολύ περισσότερο άρωμα και γεύση και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Διατηρείται στο ψυγείο σε μια σακούλα αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η υγρασία του γιατί σαπίζει εύκολα.

Χρησιμοποιείται τακτικά στη Μεσογειακή κουζίνα αλλά και στη μαγειρική της Μέσης Ανατολής, Ευρώπης, Βραζιλίας και Αμερικής. Αποτελεί ένα δημοφιλές καρύκευμα/μπαχαρικό που πηγαίνει σε πολλά φαγητά όπως σάλτσες, σούπες, σαλάτες, ψάρια, κεφτέδες, ριζότο, πατάτες, κρέατα προσφέροντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Βασικά, ο μαϊντανός πηγαίνει με όλα!

Μαϊντανός, το δημοφιλές άρτυμα: Ιστορία και χρήσεις

Μάλιστα, είναι αγαπημένη γαρνιτούρα και  πολλά πιάτα σερβίρονται με φρέσκο πράσινο, ψιλοκομμένο μαϊντανό πασπαλισμένο στην κορυφή.

3 tips συνταγών:

  1. Δοκίμασε να φτιάξεις μία πέστο μαϊντανού, η οποία είναι μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σάλτσας πέστο βασιλικού αλλά έχει μαϊντανό.
  2. Φτιάξε το δικό σου φρέσκο αρωματικό αλάτι που περιλαμβάνει μαϊντανό και αρωμάτισε τα φαγητά σου.
  3. Κάνε μία σούπα βελουτέ με μαϊντανό και τζίντζερ που θα γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Αποτελεί ένα από τα «εκλεπτυσμένα χορταρικά» της Γαλλικής κουζίνας.

Στη Βραζιλία, ο φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός και το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι είναι τα κύρια συστατικά του βότανο-καρυκεύματος που ονομάζεται cheiro-verde, το οποίο χρησιμοποιείται ως βασικό καρύκευμα για τα σημαντικά Βραζιλιάνικα πιάτα.

Ο μαϊντανός είναι βασικό συστατικό σε αρκετές σαλάτες της Μέσης Ανατολής όπως στο Λιβανέζικο ταμπούλε. Η ρίζα του μαϊντανού είναι πολύ κοινή στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρωπαϊκή κουζίνα, όπου χρησιμοποιείται ως σνακ ή λαχανικό στα φαγητά.

Να σου πω κάτι που ίσως δεν ξέρεις;

Η γεύση των βοτάνων, μας δείχνει τη χρήση τους! Ο μαϊντανός, εκτός από «πράσινη» γεύση, έχει πικάντικη. Τα βότανα με πικάντικη γεύση, τα χρησιμοποιούμε για την πέψη και τη μείωση της φλεγμονής. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν έχεις δυσπεψία και πρήξιμο ή κακή γεύση από το σκόρδο, μάσησε λίγα φύλλα μαϊντανού.

  1. Στην αρωματοποιία

Τα αιθέρια έλαια (π.χ. λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα.

  1. Το αφέψημα του μαϊντανού στη φαρμακευτική:

  • Αντιοξειδωτικές δράσεις – αποτοξινώνει
  • Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς
  • Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Καταπολεμά την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση
  • Αποτελεί άριστο διουρητικό – αυτό σημαίνει ότι καθαρίζει τα νεφρά, μειώνει την πίεση, απελευθερώνει τα κρατημένα υγρά και αδυνατίζει
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες

Μπορείς να φυτέψεις τον δικό σου μαϊντανό στη γλάστρα ή τον κήπο και να απολαμβάνεις τα φρέσκα φύλλα του. Επίσης, μπορείς να τον μεγαλώσεις και σε εσωτερικό χώρο.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα