Ο Ελληνικός κρόκος ή αλλιώς ελληνική ζαφορά, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο και πολλές φορές αποκαλείται και το «χρυσάφι της ελληνικής γης»!

Το έχουμε ακούσει και ως «μωβ Ferrari».

Γιατί όμως είναι τόσο μοναδικός, ιδιαίτερος και ακριβός;

Ο κρόκος χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, καθώς έχουμε αναφορές του στην Παλαιά διαθήκη και στα κείμενα του Ομήρου, ενώ η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε για τα καλλυντικά της και οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη. Μάλιστα, οι βυζαντινοί ζωγράφοι τον χρησιμοποιούσαν στα χρώματα τους! Φημίζεται για το άρωμα του, το χρώμα του, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες του (αφού οι αρχαίοι τον συνέδεαν με τον έρωτα και τη γονιμότητα) αλλά και τη μοναδική γεύση που προσφέρει στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

Ποιο μυστικό έχει ο ελληνικός κρόκος, που τον καθιστά κορυφαίο σε ποιότητα;

Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά και πολύτιμα μπαχαρικά, που στην Ελλάδα ευδοκιμεί στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης. Η αναπαραγωγή του κρόκου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, η καλλιέργεια του έχει πολλές δυσκολίες και επίσης, το γενετικό του υλικό κρύβει πολλά μυστικά. Αυτοί είναι και μερικοί λόγοι που η τιμή του αγγίζει υψηλά ποσά.

Αυτό το φυτό έχει ιδιαιτερότητες και δεν αναπαράγεται όπως τα υπόλοιπα φυτά. Δε γονιμοποιείται, αφού ο στείρος κλώνος του περιέχει ένα πολύπλοκο τριπλό σύνολο χρωμοσωμάτων. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως πρόκειται για μία πολύπλοκη αναπαραγωγή κατά την οποία τα χρωμοσώματα δε διασπώνται ομοιόμορφα οπότε αναπαράγεται μέσω της διαίρεσης των κονδύλων του.

Η καλλιέργεια και η συγκομιδή του φυτού

Ο κρόκος προέρχεται από τις λεπτές ίνες του μωβ φυτού. Το φθινόπωρο αφαιρούνται με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του για να αποξηρανθούν και να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Για την καλλιέργεια του απαιτούνται ακραίες κλιματικές συνθήκες, δηλαδή ξηρό και θερμό κλίμα το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα.

Όταν το λουλούδι ανοίξει τελείως, τότε ο κρόκος είναι έτοιμος για συγκομιδή. Αυτό συμβαίνει κυρίως την αυγή, που τα φυτικά έλαια βρίσκονται στην υψηλότερη δυνατή συγκέντρωση. Κάθε άνθος παράγει τρία κόκκινα στίγματα. Το φύτεμα, το σκάλισμα, η συγκομιδή, η διαλογή και η αποξήρανση γίνονται με το χέρι.

Άρα λοιπόν, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι ο κρόκος οφείλει τις ιδιαιτερότητες του (είναι μοναδικό, πολύτιμο, ακριβό) στα εξής:

  • Πολύπλοκη αναπαραγωγή
  • Πολύπλοκο γενετικό υλικό
  • Πολύ δύσκολη καλλιέργεια με μεγάλες απαιτήσεις – η συγκομιδή του είναι το πιο απαιτητικό κομμάτι της καλλιέργειας και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια
  • Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες λουλουδιών για να παραχθούν μόλις μερικά γραμμάρια κρόκου
  • Ευεργετικές ιδιότητες
  • Εξαιρετική ποιότητα

Χρόνια τώρα οι βοτανολόγοι και οι ειδικοί προσπαθούν «να λύσουν τον γρίφο» του κρόκου που αποτελεί ένα τόσο δύσκολο και πολυσυζητημένο φυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σαφράν νοθεύεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπου υπάρχουν διεθνή μεγάλα κέντρα εμπορίου και διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων, οι οποίες διακινούνται ακόμα και χύμα.

Αντιθέτως, ο ελληνικός κρόκος αποτελεί ένα μη παραποιημένο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας και αυθεντικό. Η μοναδικότητα του έχει διαπιστωθεί από την παγκόσμια αγορά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Το φυτό του έρωτα ❤️ Η “Μωβ Ferrari” της Ελλάδας ή αλλιώς.. ο ελληνικός κρόκος που ουδεμία σχέση έχει με τα υπόλοιπα Saffron! Γι’ αυτό άλλωστε είναι και προϊόν Προστατευομενης Ονομασίας Προέλευσης – Κρόκος Κοζάνης! Τον χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα στα καλλυντικά της και στη διατροφή της επειδή έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Άλλωστε το γενετικό του υλικό είναι πολύ ιδιαίτερο και κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Εμείς εδώ θα σου αποκαλύψουμε πολλά από τα μυστικά του και θα μοιραστούμε υπέροχες συνταγές ?? #ΒάλτοΣτηΖωήΣου #ΒάλτοΣτηΔιατροφήΣου #Votanistas #facts #herbfacts #EatIt #FarmerTales . . . #greekherbs #krokos #saffron #greeksaffron #kozani #Love #veroia #thessaloniki #greekbloggerscommunity #makedonia #instafood #instaherb #aromaticplants

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Votanistas (@votanistas) στις

Γνωρίζεις ότι…

  • Στη μαγειρική, χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα γραμμαρίων σαφράν που χαρίζει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και μοναδική γεύση.
  • 1 κιλό εκλεκτού κρόκου μπορεί να κοστίσει έως και 30.000 ευρώ στην παγκόσμια αγορά.
  • Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85.000 λουλούδια για να συγκομισθεί ένα κιλό από φρέσκα στίγματα κρόκου και 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν μόλις 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου.
  • Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί προστατευμένη ονομασία προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια ανάμεσα από καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ο κρόκος μπορεί να νοστιμίσει και να προσδώσει πολυτέλεια στις συνταγές μας, προσφέροντάς μας συγχρόνως απλόχερα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σου πολλές συνταγές στο προσεχές μέλλον.

Διάβασε ακόμη:

Πώς να φυτέψεις κρόκο στον κήπο και τη γλάστρα

Τι σχέση έχει το Λουλούδι του Δαρβίνου με τις διεθνείς κουζίνες