Τι είναι επιτέλους αυτά τα αρωματικά φυτά ή για να το θέσω ολίγον τι πιο επιστημονικά, τι είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά;

Πριν σου πω όμως τα βασικά, θέλω να σου ομολογήσω ότι τρέμω την ώρα που πληκτρολογώ το πρώτο άρθρο μου ως votanistas πια. Επειδή μπορεί να γράφω μια ολόκληρη ζωή, μπορεί να αρθρογραφώ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή ξεκινάω ένα ταξίδι που πολλά χρόνια ονειρεύτηκα! Προσπαθώ λοιπόν να ξεπεράσω τα άγχη μου και να γράψω όπως γράφω πάντα. Απλά και άμεσα.

Πάμε λοιπόν παρακάτω.

Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει πολλά και διάφορα για τα αρωματικά φυτά. Λίγο η επιστροφή σε οτιδήποτε φυσικό, λίγο η κρίση, συνετέλεσαν στο να έρθουν τα αρωματικά φυτά στο προσκήνιο από το παρασκήνιο που βρίσκονταν.

Καλώς; Πολύ καλώς θα σου απαντήσω.

Ήρθαν για να μείνουν; Ναι, και όχι μόνο.

Έλα να πούμε τι είναι τα αρωματικά φυτά

Αρωματικά είναι τα φυτά που χρησιμοποιούνται λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων τους στη θεραπευτική (φαρμακευτική βιομηχανία), στη γευστική βελτίωση των τροφών (στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και σε προϊόντα υγιεινής διατροφής), στην κοσμετολογία (σε κρέμες, σε αρώματα, σε σαπούνια και πολλά άλλα) και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα τα ονομάζουμε Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ), ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως «Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά» (Medicinal and Aromatic Plants). Πάντα ανάποδοι εμείς!

Όλα τα Αρωματικά Φυτά είναι και Φαρμακευτικά και στις περισσότερες περιπτώσεις η φαρμακευτική τους χρήση προηγήθηκε της Αρωματικής. Ενώ λοιπόν όλα τα Αρωματικά Φυτά είναι και Φαρμακευτικά, μερικά Φαρμακευτικά δεν είναι και Αρωματικά. Σου φέρνω για παράδειγμα το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο όπως πιθανόν να το ξέρεις. Βέβαια αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες.

Είναι τα αρωματικά φυτά τόσο πολύτιμα;

Ναι.

Τα αρωματικά φυτά έχουν αξιόλογη βιοδραστικότητα και πολλές πολύτιμες ιδιότητες, μεταξύ των οποίων αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές κλπ. Επιπλέον τα περισσότερα από αυτά έχουν ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Μυρίζουν όμορφα, είναι όμορφα και έχουν ευχάριστη γεύση.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Σκέψου ότι γνωρίζαμε την αποτελεσματικότητα των αρωματικών φυτών, πριν ακόμα ανακαλύψουμε τη φωτιά και πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε την τροφή μας.

Μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια!

Απ’ ότι αντιλαμβάνεσαι λοιπόν και απ’ ότι θα καταλάβεις εδώ στο votanistas, η αξία των αρωματικών φυτών είναι ιστορικά και επιστημονικά αδιαμφισβήτητη. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από τόσες πολλές βιομηχανίες και από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό το διεθνές εμπόριο τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Η Ελλάδα του ήλιου, της θάλασσας, των ατελείωτων ορεινών όγκων και των υπέροχων κάμπων, φιλοξενεί στα εδάφη της χιλιάδες είδη αυτοφυών αρωματικών φυτών, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά. Πώς αλλιώς άλλωστε! Aφού διαθέτει ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.

Έχουμε λοιπόν ως χώρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα χέρια μας.

Αλλά…

Δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί ως τώρα. Και είμαι σίγουρη ότι δε σε εκπλήσσω καθόλου τώρα που στο λέω.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε;

#CultivateYourDreams #ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες #Votanistas