Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε μια συνάντηση της American Heart Association, δείχνει ότι είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό και αποτελεσματικό να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι.

Κάτι τέτοιο έχει πολλαπλά οφέλη:

  • μείωση της κατανάλωσης νατρίου
  • υγιεινές διατροφικές συνήθειες
  • μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
  • μείωση της παχυσαρκίας και της κατακράτησης υγρών
  • καινούριες νοστιμιές και γεύσεις
  • πρόσληψη μοναδικών θρεπτικών αξιών που έχουν τα μπαχαρικά και τα βότανα

Το υπερβολικό νάτριο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, οστεοπόρωσης, καρκίνου του στομάχου και νεφρικής νόσου.

Σύμφωνα με τον Cheryl A. M. Anderson, συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο:

“Το άλας είναι άφθονο στα τρόφιμα και το μέσο επίπεδο νατρίου είναι πολύ υψηλό – πολύ υψηλότερο από αυτό που συνιστάται για τη διαβίωση μας και τη καλή υγεία”

Για να διερευνήσουν αποτελεσματικούς τρόπους ενθάρρυνσης της μείωσης πρόσληψης νατρίου, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη με δύο φάσεις:

Φάση 1: 55 συμμετέχοντες κατανάλωναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για 4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές παρείχαν όλα τα φαγητά και τα ποτά για τους εθελοντές.

Φάση 2: οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη, συμμετείχαν για 20 εβδομάδες με συμπεριφορική παρέμβαση, η οποία προσπάθησε να μειώσει την πρόσληψη νατρίου στα 1.500 mg / ημέρα αντικαθιστώντας το αλάτι με μπαχαρικά και βότανα. Οι άλλοι μισοί προσπάθησαν να το κάνουν μόνοι τους.

Η ομάδα σημειώνει ότι πάνω από το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ το 18% είχε διαβήτη και ήταν υπέρβαροι.

Μετά την παρακολούθηση της δίαιτας χαμηλής σε νάτριο για 4 εβδομάδες στην πρώτη φάση, η πρόσληψη νατρίου στους συμμετέχοντες μειώθηκε κατά μέσο όρο από 3.450 mg / ημέρα σε 1.656 mg / ημέρα.

Η ομάδα που έλαβε την παρέμβαση συμπεριφοράς κατανάλωσε περίπου 966 mg / ημέρα νάτριο λιγότερο από την ομάδα που δεν έλαβε την παρέμβαση.

Τι εξηγεί ο Anderson:

“Οι άνθρωποι στην ομάδα παρέμβασης, έμαθαν τρόπους να επιλύσουν το πρόβλημα της υπεκατανάλωσης αλατιού. Αυτοί λοιπόν που το έκαναν και αντικατέστησαν με μπαχαρικά και βότανα: γνώρισαν καινούριες νοστιμιές, μάθανε πώς να ελέγχουν τη διατροφή τους, πώς να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν χρήσιμες διατροφικές αλλαγές, πώς να επιλέγουν υγιεινά φαγητά όταν τρώνε απ’ έξω και φυσικά πώς να μειώσουν τη λήψη νατρίου.

Δεδομένων των προκλήσεων που συνεπάγεται η μείωση του αλατιού στη διατροφή, χρειαζόμαστε μια προσέγγιση δημόσιας υγείας που να επιτρέπει στους καταναλωτές να ακολουθούν ένα πρότυπο κατανάλωσης με λιγότερο αλάτι. Αυτή η παρέμβαση με νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, θα μπορούσε να είναι μια λύση”.

Το 2013, το Medical News Today αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension, η οποία υποδηλώνει ότι η πρόσληψη νατρίου ελέγχεται από δίκτυα στον εγκέφαλο και όχι από το αλάτι που καταναλώνουμε.

Άρα λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα αποτελούν αναμφισβήτητα έναν πιο νόστιμο και υγιεινό τρόπο ζωής που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι μας.

#ΖουμεΥγιεινα

Η μελέτη βρίσκεται στο MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη:

11 συμβουλές και εύκολα tips για μια υγιεινή διατροφή

Κοτόπουλο με μανιτάρια, μπέικον και βότανα

Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα