Το πράσινο τσάι, που προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία, καταναλώθηκε για τα οφέλη στην υγεία εδώ και αιώνες παγκοσμίως, αλλά πρόσφατα κέρδισε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια είναι η διαφορά στους τύπους τσαγιών;

Γνωρίζεις ότι το τσάι είναι το πιο δημοφιλές και καταναλώσιμο ποτό στον κόσμο, μετά από το νερό;

Ωστόσο, το 78% του τσαγιού που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο είναι μαύρο και μόνο το 20% είναι πράσινο. Όλοι οι τύποι τσαγιού, εκτός από το τσάι από βότανα, παρασκευάζονται από το ίδιο φυτό: τα αποξηραμένα φύλλα του θάμνου Camellia sinensis, και όχι από διαφορετικά είδη φυτών. Το επίπεδο οξείδωσης των φύλλων καθορίζει τον τύπο του τσαγιού.

Το πράσινο τσάι είναι κατασκευασμένο από μη οξυγονωμένα φύλλα και είναι ένας από τους λιγότερο επεξεργασμένους τύπους τσαγιού. Επομένως, περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και ευεργετικές πολυφαινόλες.

Μερικά βασικά στοιχεία για το πράσινο τσάι…

 • Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ινδική και κινεζική ιατρική
 • Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πράσινου τσαγιού διαθέσιμα
 • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου
 • Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η ύπαρξη πολλών από τους ισχυρισμούς για το περιβάλλον που αφορούν το πράσινο τσάι

Πράσινο τσάι & Οφέλη στην υγεία

 1. Πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου, σε εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα και μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη UVB ακτινοβολία.

Σε χώρες όπου η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι υψηλή, τα ποσοστά καρκίνου (πολλών τύπων) τείνουν να είναι χαμηλότερα, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν πρόκειται για το πράσινο τσάι που αποτρέπει τον καρκίνο σε αυτούς τους συγκεκριμένους πληθυσμούς ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

 1. Προστασία της καρδιάς

Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 40.000 ιαπωνικούς συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 40 και 79 για 11 χρόνια, ξεκινώντας το 1994. Οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (ειδικά από καρδιαγγειακά νοσήματα) από όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα.

 1. Μείωση της χοληστερόλης

Μια ανάλυση δημοσιευμένων μελετών το 2011 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, είτε ως ποτό είτε υπό μορφή κάψουλας, συνδέεται με σημαντικές αλλά μετριοπαθείς μειώσεις της ολικής και LDL ή «κακής» χοληστερόλης.

 1. Μείωση των εγκεφαλικών

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή καφέ σε τακτική βάση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke: Journal of the American Heart Association.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Yoshihiro Kokubo, Ph.D., δήλωσε: “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας για την εξέταση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων τόσο του πράσινου τσαγιού όσο και του καφέ για τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλάξτε τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προσθέτοντας καθημερινά πράσινο τσάι στη διατροφή σας. “

 1. Απώλεια βάρους

Το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει μια μικρή απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Ωστόσο, η απώλεια βάρους στις μελέτες ήταν μάλλον ελάχιστη.

 1. Φλεγμονώδεις παθήσεις

Μια μελέτη του 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να έχει “υπόσχεση” ως νέα θεραπεία για δερματικές διαταραχές όπως η ψωρίαση και η πιτυρίδα. Οι ερευνητές μελέτησαν ένα ζωικό μοντέλο για φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, που συχνά χαρακτηρίζονται από ξηρό, κόκκινο, λεπιοειδές δέρμα που προκαλείται από τη φλεγμονή και την υπερπαραγωγή των δερματικών κυττάρων. Εκείνοι που έλαβαν πράσινο τσάι έδειξαν βραδύτερη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και την παρουσία ενός γονιδίου που ρυθμίζει τους κύκλους ζωής των κυττάρων.

 1. Βελτίωση της μνήμης – ειδικά της εργασιακής

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopharmacology δείχνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου μας, ιδιαίτερα τη μνήμη της εργασίας. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να υποσχεθεί στη θεραπεία των γνωστικών διαταραχών που σχετίζονται με νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η άνοια.

      8. Η νόσος του Alzheimer

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση ενός συστατικού του πράσινου τσαγιού CAGTE (ή “εκχύλισμα πράσινου τσαγιού”), αφού είχε υποβληθεί σε πέψη, για να δούνε πώς επηρέασε μια βασική πρωτεΐνη στη νόσο του Alzheimer.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει σε προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύ υψηλότερη δόση ενεργού χημικού πράσινου τσαγιού από ότι θα βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα. Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν το πράσινο τσάι είναι προστατευτικό σε πολύ χαμηλότερη δόση και να κατανοηθεί ο σχετικός μηχανισμός. “

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων, στο άγχος, στη χρόνια κόπωση, στη θεραπεία των δερματικών παθήσεων και στη βελτίωση της αρθρίτιδας με τη μείωση της φλεγμονής.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την εδραίωση αυτών των θεωριών.

Διάβασε ακόμη:

6 βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι

Καφεΐνη: Τι λένε οι μελέτες για τα οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις

Πόσιμο ζεστό νερό: Πώς βελτιώνει την υγεία μας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα