Όταν σκέφτεσαι τα Χριστούγεννα τι σου έρχεται στο μυαλό; Ναι εκτός από χαρά και λαμπάκια εδώ κι εκεί… είμαι σίγουρη ότι λατρεύεις εκείνες τις μοναδικές μυρωδιές ανακατεμένες με τη ζεστασιά του σπιτιού.

Για να δούμε πώς μπορούμε να απογειώσουμε αυτές τις μυρωδιές…

Βότανα για τα Χριστούγεννα

Μια θαυμάσια και απλή ιδέα για τα εορταστικά γεύματα είναι τα βότανα. Γεύση, άρωμα και εικόνες! Οι περισσότερες από τις αναμνήσεις των ανθρώπων για τα Χριστούγεννα σχετίζονται με τα βότανα και τα καρυκεύματα. Ίσως είναι τα αρωματικά κεριά ή το θυμίαμα που χρησιμοποιείται στην εκκλησία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με τα βότανα και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς και πέρα από αυτή.

Αν έχεις έναν βοτανικό κήπο στην αυλή σου ή στις γλάστρες σου ή σε εσωτερικό χώρο, τότε είμαστε έτοιμοι!

Πολλά κοινά χριστουγεννιάτικα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες, ενώ με τον τρόπο αυτό θα τα απολαμβάνεις στη μαγειρική σου όλο τον χρόνο. Επιπλέον, τα βότανα για τα Χριστούγεννα, αποτελούν ένα ιδιαίτερο και όμορφο θέαμα για το εορταστικό τραπέζι. Και θα βρεις πολλές ιδέες για να το διακοσμήσεις διαφορετικά.

Άρα το αποτέλεσμα είναι γευστικό, διακοσμητικό και υγιεινό!

Βότανα για τα Χριστούγεννα

  • Μαϊντανός – Πηγαίνει με όλα και το ξέρεις, άρα αν τον φυτέψεις θα τον χαρείς ιδιαιτέρως. Ενώ μπορείς να τον φυτέψεις εύκολα και σε εσωτερικό χώρο.
  • Φασκόμηλο – Έχει πολλές ποικιλίες και είναι απαραίτητο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
  • Θυμάρι – Είναι ένα άλλο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο βότανο, το οποίο έχει την τάση να εξαπλώνεται. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από θυμάρι, ενώ μάλιστα θεωρείται το βότανο της δύναμης και της ανδρείας.
  • Δεντρολίβανο – Κάνει διπλή εργασία τόσο ως ένα υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο όσο και ως ένα χρήσιμο μαγειρικό βότανο. Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο κοινά βότανα για τα Χριστούγεννα που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στις πατάτες ή για να γεμίσει την κοιλιά της γαλοπούλας και της κότας. Και μάλιστα μπορείς να το κάνεις ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χριστουγεννιάτικα βότανα και καρυκεύματα, που μας χαρίζουν τη θεσπέσια μυρωδιά τους.

Η μυρωδιά των Χριστουγέννων - Βότανα για τα Χριστούγεννα

Μπορείς να συμπεριλάβεις και άλλα βότανα για τα Χριστούγεννα όπως:

  • Δάφνη – Θα γίνει ένα μεγάλο δέντρο, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί καλά για κάποιο χρονικό διάστημα σε γλάστρα.
  • Σχοινόπρασο – Τείνει να εξαπλώνεται, αλλά αν συγκομίζεται μπορεί να αναπτυχθεί στη γλάστρα και στη συνέχεια να μεταφερθεί στον κήπο την άνοιξη.
  • Μαντζουράνα και ρίγανη – Είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και ζωηρές. Εξαπλώνονται και οι δύο και πρέπει να μεταφερθούν τελικά στον κήπο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν
  • Μπορείς να βάλεις και κόλιανδρο, ανάλογα με το ποιες τοπικές κουζίνες σε εμπνέουν.

Η δάφνη, το σχοινόπρασο, η μαντζουράνα, η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το θυμάρι είναι οι λάτρεις του ήλιου που προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη και μπορούν να επιβιώσουν σε σχετικά μικρές ποσότητες νερού. Τα βότανα σε γλάστρες θα απαιτούν περισσότερο νερό από αυτά που φυτεύονται στον κήπο και θα πρέπει να τοποθετούνται σε ηλιόλουστα σημεία.

Εδώ σου έχω έναν οδηγό με βότανα για τη μαγειρική σου, ώστε να κέρεςι πάντα τι μπαίνει και πού.

Να θυμάσαι 2 tips

  1. Για τα φρέσκα βότανα ο κανόνας είναι 3 προς 1… δηλαδή: αν για παράδειγμα η συνταγή απαιτεί 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρού θυμαριού, χρησιμοποίησε 3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο. Και το αντίστροφο φυσικά, αφού η αποξηραμένη μορφή των βοτάνων είναι πιο δυνατή.
  2. Πρόσθεσε τα φρέσκα βότανα στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος για να διατηρηθεί η γεύση και το χρώμα. Μερικά βότανα όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο μπορούν να προστεθούν κατά τα τελευταία 20 λεπτά μαγειρέματος ή και περισσότερο, όπως όταν θέλεις να γεμίσεις γαλοπούλα ή κότα.

Διάβασε ακόμη:

9 καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα – Οι χριστιανικές ιστορίες τους

Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου – Πώς καθιερώθηκε η ημερομηνία

9 νόστιμα βότανα και μπαχαρικά με ισχυρά οφέλη στην υγεία

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα