Πώς μπορείς να προστατεύσεις τα βότανα στις γλάστρες σου όταν θα χτυπάνε τα κρύα του χειμώνα;

Πολλοί άνθρωποι τις ημέρες του φθινοπώρου, επιλέγουν να καλλιεργούν τα φυτά τους σε γλάστρες και όχι στο έδαφος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να φυτέψεις στις γλάστρες αντί για τον κήπο. Αυτοί μπορεί να είναι η έλλειψη κήπου ή χώρου, η παράταση καλλιεργητικής περιόδου, καλλωπιστικοί λόγοι. Έτσι μία περίπτωση είναι και οι καιρικές συνθήκες, αφού το τσουχτερό κρύο μας χτυπάει την πόρτα.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε τα φυτά μας.

Στους περισσότερους αρέσει να έχουν βότανα στις γλάστρες καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά όταν έρχεται ο κρύος καιρός, δεν είναι βέβαιοι για το πώς να φροντίζουν τα φυτά που καλλιεργούνται εκεί.

Πώς να φροντίσεις τα βότανα στις γλάστρες σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα

1.Όταν ο καιρός αρχίσει να κρυώνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσεις είναι εάν θα διατηρήσεις τις γλάστρες με τα βότανα σε εσωτερικό χώρο ή εξωτερικό.

Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη, γιατί ότι και να επιλέξεις έχεις τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Εάν αποφασίσεις να τα αφήσεις έξω, θα κινδυνεύσουν να σκοτωθούν από το κρύο και την υγρασία. Θα χρειαστεί να λάβεις ορισμένα μέτρα για να βεβαιωθείς ότι τα βότανα σου είναι καλά προστατευμένα και ικανά να επιβιώσουν από τον καιρό. Αλλά, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα φυτά θα είναι μια χαρά.

2. Θα πρέπει να εξετάσεις αν το συγκεκριμένο είδος βοτάνου είναι σε θέση να επιβιώσει έξω, στην αντίστοιχη κλιματική περιοχή όπου θα το έχεις και με τις ανάλογες καιρικές συνθήκες.

3. Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι τοποθέτησες τη γλάστρα σε προστατευμένο μέρος.

Η γωνία σε έναν τοίχο είναι ένα εξαιρετικό μέρος. Οι τοίχοι θα διατηρήσουν κάποια θερμότητα από τον χειμερινό ήλιο και θα αυξήσουν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια των κρύων νυκτών. Ακόμα και λίγοι βαθμοί μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στα φυτά.

4. Κάτι πολύ σημαντικό. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα κάνει καλή αποστράγγιση.

Πολλές φορές δεν είναι το κρύο που σκοτώνει τα φυτά αλλά ο συνδυασμός κρύου και υγρασίας.

Το καλά αποστραγγιζόμενο χώμα θα λειτουργήσει σαν μονωτικό για τα φυτά σου. Αντιθέτως, το υγρό χώμα θα λειτουργήσει σαν παγοκύβος και θα παγώσει (και θα σκοτώσει) τα φυτά σου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετήσεις τη γλάστρα σου σε μέρος που δεν πιάνει καθόλου η βροχή. Τα φυτά δεν χρειάζονται πολύ νερό κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μερικά χρειάζονται.

5. Αν είναι δυνατόν, πρόσθεσε κάποιο είδος μονωτικού υλικού γύρω από τις γλάστρες σου. Η κάλυψή τους με ένα σωρό από πεσμένα φύλλα, σάπια ή κάποιο άλλο υλικό θα βοηθήσει να τις κρατάει ζεστές.

Εάν έχεις φυτά που πιστεύεις ότι δεν θα αντέξουν τον χειμώνα έξω αλλά ούτε και μέσα θέλεις να τα φέρεις, μπορείς να σκεφτείς τα μοσχεύματα. Μπορείς να τα ριζώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και από την άνοιξη θα είναι υγιή φυτά και έτοιμα για να τα αναπτύξεις.

Πως να συντηρήσεις τις γλάστρες σου τον χειμώνα