Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο, στις 25 Δεκεμβρίου. Πώς καθιερώθηκε όμως αυτή η ημερομηνία και τι άλλο συμβολίζει εκτός από τη γέννηση του Ιησού μας;

Η λέξη Χριστούγεννα όπως είναι κατανοητό, προέρχεται από τις λέξεις Χριστός+γέννα. Η λέξη “Christmas” είναι η συντομία των λέξεων “Christ’s+mass”, δηλαδή «Χριστός+μάζα» και έχει ελληνική, εβραϊκή και λατινική προέλευση. Τα Χριστούγεννα είναι μια ετήσια και παγκόσμια γιορτή που τιμά τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Γιορτάζεται από χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ως σημαντική θρησκευτική και πολιτιστική γιορτή.

Γιατί γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου;

Η 25η Δεκεμβρίου είναι εννέα μήνες μετά την 25η Μαρτίου, μία ημέρα αναγνωρισμένη από τους Χριστιανούς ως Ευαγγελισμός. Ήταν η μέρα που είπε η Μαρία, η Παναγία ότι θα είχε ένα μωρό. Οι εννέα μήνες που ακολουθούν είναι μια προσέγγιση της γέννησης του Ιησού.

Στην πραγματικότητα, η καθιέρωση αυτής της ημερομηνίας ήταν θέμα μεγάλων ερευνών και συζητήσεων για πολλά χρόνια

Κατά την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 376 μ.Χ. εκφώνησε την πρώτη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Από άλλες Ιστορικές πηγές γνωρίζουμε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335.

Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, η γέννηση του Χριστού γιορταζόταν τα Θεοφάνεια μαζί με τη βάφτιση του. Επί Πάπα Ιουλίου Α’ (337-352) όμως, τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου για την εορτή της γέννησης του.

Τι σχέση έχει η ημερομηνία με τον θεό Ήλιο;

Η 25η Δεκεμβρίου συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, που ξεκινάει η αύξηση των ημερών. Εκείνη η περίοδος ήταν εορταστική για τους Ρωμαίους, αφού γιόρταζαν τη μεγάλη εθνική εορτή του “ανίκητου” θεού Ήλιου και τον εορτασμό των γενεθλίων του θεού Μίθρα. Υπήρχαν παγανιστικές (μη χριστιανικές) εορταστικές εκδηλώσεις χειμερινών ηλιοστασίων, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια.

Η επιλογή λοιπόν αυτής της ημερομηνίας για τη γέννηση του Χριστού, δεν είναι τυχαία. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, θέλησαν να «υποκαταστήσουν» αυτές τις ειδωλολατρικές εορτές, με έναν νέο Ήλιο που ανατέλλει. Με έναν ήλιο που θα γεμίσει φως στις ψυχές των ανθρώπων. Δηλαδή, τον Χριστό μας.

Ο εορτασμός πέρασε από τη Δύση στην Ανατολή γύρω στο 376, ενώ το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε δημόσια αργία.

Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά γιορτάζονται με πολλούς τρόπους και οι εορτασμοί ποικίλλουν μεταξύ των πολιτισμών. Τα έθιμα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με τις παραδόσεις, την ιστορία, τη νοοτροπία, το κλίμα, τη θρησκεία και την κουλτούρα της καθεμιάς.

Στις ημέρες που οδηγούν μέχρι τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι συνήθως διακοσμούν με διάφορους τρόπους τα σπίτια τους και τους εξωτερικούς χώρους. Ο πιο συνηθισμένος στολισμός είναι τα λαμπάκια και τα δέντρα. Τα δώρα παραδοσιακά τοποθετούνται συχνά κάτω από το δέντρο και ανταλλάσσονται την ημέρα των Χριστουγέννων μεταξύ αγαπημένων. Οι οικογένειες γευματίζουν μαζί, σύμφωνα με την κουζίνα και την παράδοση της κάθε χώρας.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο – Πώς καθιερώθηκε ο στολισμός του

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι διεθνές έθιμο και σύμβολο των Χριστουγέννων από τον 8ο αιώνα. Αυτό ξεκίνησε από τον Άγιο Βονιφάτιο, ο οποίος προσπαθούσε να εξαπλώσει τον χριστιανισμό και να σταματήσει την μέχρι τότε ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά.

Το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 με στολίδια από συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη. Το πρώτο δέντρο που στολίστηκε στην Ελλάδα ήταν έξω από το σπίτι του βασιλιά Όθωνα το 1833 στο Ναύπλιο.

Ο στολισμός του δένδρου συμβολίζει την ευτυχία του ανθρώπου και της φύσης, με τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Το τραπέζι των Χριστουγέννων – Ιδέες για να το διακοσμήσεις διαφορετικά

9 καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα – Οι χριστιανικές ιστορίες τους

Η μυρωδιά των Χριστουγέννων – Βότανα για τα Χριστούγεννα

Τα βότανα των Χριστουγέννων – Οι μύθοι και μια συνταγή

Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα