Θέλεις να φυτέψεις μαϊντανό στον κήπο ή τη γλάστρα σου  και να χρησιμοποιείς τα φρέσκα φύλλα του στα φαγητά σου; Σε καταλαβαίνω… ο μαϊντανός πηγαίνει με όλα και τον αγαπάμε γιατί είναι μοναδικός!

Ο μαϊντανός είναι ένα ανθεκτικό αρωματικό φυτό, μπαχαρικό, λαχανικό, άρτυμα και βότανο που καλλιεργείται για τη γεύση του και το άρωμα του. Προστίθεται σε πολλά πιάτα ως διακοσμητική γαρνιτούρα – για πολλούς είναι ο βασιλιάς της γαρνιτούρας – αλλά και για την ιδιαίτερη γεύση του. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Γιατί ο μαϊντανός είναι τόσο υγιεινός άραγε;

Το φύλλωμα του είναι φτιαγμένο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και το φυτό σπάνια επηρεάζεται από ασθένειες, αν και τα παράσιτα όπως οι αφίδες, μπορεί να παρουσιάζουν περιστασιακά κάποιο πρόβλημα. Ο μαϊντανός θεωρείται διετής αλλά αντιμετωπίζεται ως ετήσιος σε ψυχρά κλίματα. Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στον κήπο και δημιουργείται μέσω σπόρων.

Πότε να φυτέψεις μαϊντανό

Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν απευθείας στον κήπο μόλις το χώμα είναι εύχρηστο την άνοιξη ή να σπαρθούν σε εσωτερικούς χώρους περίπου έξι εβδομάδες νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω του αργού ρυθμού βλάστησης, που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο. Οι σπόροι του μαϊντανού είναι αρκετά μικροί και δεν υπάρχει ανάγκη να τους καλύψεις με χώμα. Πασπάλισε απλά τους σπόρους στην κορυφή του εδάφους και γέμισε καλά με νερό. Η αρχή της άνοιξης είναι η ιδανική στιγμή για τη φύτευση σπόρων μαϊντανού στον κήπο ή τη γλάστρα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και μέσα στο φθινόπωρο.

Τι συνθήκες χρειάζονται για να φυτέψεις μαϊντανό

Η καλλιέργεια του μαϊντανού είναι εύκολη και δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση. Θα σε βοηθήσει πολύ στα καθήκοντα σου, η οργανική ύλη που θα χρησιμοποιήσεις. Πότιζε τον τακτικά σε μικρές ποσότητες όμως, γιατί η πολλή υγρασία μπορεί να τον κιτρινίσει. Βέβαια, το καλοκαίρι τα ποτίσματα θα γίνουν πιο συχνά και ίσως καθημερινά.

Ο μαϊντανός χρειάζεται γόνιμο έδαφος, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό επέλεξε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με αυτά. Η γλάστρα δε χρειάζεται να είναι πολύ βαθιά γιατί ο μαϊντανός έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις, όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να βρίσκεται σε ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά το φύλλωμα του. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγεις το κιτρίνισμα και το σάπισμα των φύλλων.

Πώς να φυτέψεις μαϊντανό στον κήπο ή τη γλάστρα

Πώς να φυτέψεις μαϊντανό στον κήπο ή τη γλάστρα

Φύτεψε τον σπόρο του μαϊντανού κατευθείαν σε γλάστρα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού με όσο γίνεται αραιή φύτευση. Σε πολύ κρύες συνθήκες τον χειμώνα, μετέφερε το φυτό σε εσωτερικό χώρο μέχρι να αναπτυχθεί και να ξανά βγει έξω όταν οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες. Αν τον φυτέψεις το καλοκαίρι επέλεξε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν πάρεις έτοιμα φυτά μαϊντανού από φυτώρια, τοποθέτησε 3-4 φυτά μαϊντανού αν η γλάστρα σου είναι κανονικού μεγέθους, ή πιο πολλά αν είναι μεγάλη ή ζαρτινιέρα.

Πότε μπορείς να κόψεις τον μαϊντανό σου;

Ο μαϊντανός δίνει συγκομιδές συνήθως δύο μήνες μετά. Μπορείς να το κάνεις και νωρίτερα όμως καλό είναι να περιμένεις για να αναπτυχθούν σωστά και καλά τα φύλλα του. Όταν τα φύλλα καμπυλώσουν και αποκτήσουν έντονο άρωμα, τότε είναι έτοιμα να τα κόψεις. Για βέλτιστη γεύση, πάρε τον μαϊντανό νωρίς την ημέρα (πρωινές ώρες) όταν το λάδι του φυτού είναι πιο δυνατό και χρησιμοποίησε τον καλύτερα όταν είναι φρέσκος. Ωστόσο, μπορεί να καταψυχθεί μέχρι να τον χρησιμοποιήσεις. Είναι επίσης καλύτερο να παγώσει ο μαϊντανός παρά να στεγνώσει, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει το φύλλωμα του να χάσει κάποια γεύση του.

Κάτι ακόμα…

  • Κατά το σούρουπο το καλοκαίρι, ψέκασε τα φύλλα να δροσιστούν.
  • Αν το φυτόχωμα που χρησιμοποίησες είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τότε δε χρειάζεται άμεσα λίπασμα. Αν όμως είναι φτωχό, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε άζωτο.
  • Ψέκασε με διάλυμα μαγειρικής σόδας για να τον προστατεύσεις από ασθένειες.
  • Κόψε πρώτα τα τριγύρω φύλλα του, ώστε να τον βοηθήσεις να αναπτύξει νέα βλάστηση.
  • Μπορείς να τον μεγαλώσεις και σε εσωτερικό χώρο.
  • Μη ξεχνάς τα ηλιόλουστα μέρη, αλλά τα ημισκιερά το καλοκαίρι.
  • Ο μαιντανός είναι ένα από τα βότανα που βοηθούν στην πέψη.

2 συνταγές με μαϊντανό

  1. Φτιάξε φρέσκο αρωματικό αλάτι με μαϊντανό
  2. Δοκίμασε να κάνεις μία υπέροχη και γευστική πέστο μαιντανού

Τώρα που ξέρεις περισσότερα για το πώς να φυτέψεις μαϊντανό, μπορείς να τον προσθέσεις στον κήπο σου και τη γλάστρα σου. Αποτελεί ένα υπέροχο βότανο που νοστιμίζει και διακοσμεί τα πιάτα σου και επιπλέον, σου προσφέρει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες για καλή υγεία.