Έχεις παρατηρήσει ποτέ, πόσες από τις αναμνήσεις των ανθρώπων για την περίοδο των εορτών σχετίζονται με βότανα και μπαχαρικά; Τα καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτή τη γλυκιά αίσθηση.

Ίσως είναι η μυρωδιά των μελομακάρονων, της βασιλόπιτας και τα μπισκότα κανέλας. Ίσως είναι τα αρωματικά κεριά ή το θυμίαμα που χρησιμοποιείται στην εκκλησία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με τα καρυκεύματα και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς και πέρα από αυτή.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η οσμή είναι η αίσθηση που συνδέεται με τα συναισθήματα

Και το κάθε βότανο, το κάθε μπαχαρικό… κρύβουν από πίσω το δικό τους μυστήριο!

Καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα

  1. Κανέλα

Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό του δένδρου Cinnamomum verum. Κατά τη διάρκεια των βιβλικών χρόνων, ο Μωυσής είπε ότι το άγιο λάδι του χρίσματος πρέπει να αποτελείται από γλυκιά κανέλα Κεϋλάνης και Κασία (οι δύο κανέλες έχουν διαφορές). Η κανέλα ήταν ένα πολύτιμο καρύκευμα που το έδιναν ως δώρο στους επισκέπτες αξιωματούχους για αιώνες. Σήμερα βρίσκεται σε όλα τα ντουλάπια των μπαχαρικών στην κουζίνα και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, καθώς και σε διακοσμήσεις για το σπίτι.

  1. Λιβάνι

Το λιβάνι είναι ευρέως γνωστό ως δώρο που δόθηκε από τους Τρεις Βασιλείς, στον Ιησού μόλις γεννήθηκε. Συχνά καίγεται κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών λειτουργιών. Προστίθεται επίσης, στο ιερό λάδι που χρησιμοποιείται στις βαφτίσεις.

  1. Μύρο

Το μύρο χρησιμοποιείται συνήθως ως θυμίαμα στις εκκλησιαστικές τελετές, συχνά κατά τις αργίες. Είναι επίσης ένα από τα δώρα που δόθηκαν στον Ιησού από τους Τρεις Βασιλείς. Κατά τους αρχαίους χρόνους, το μύρο ήταν πολλές φορές πιο πολύτιμο από το Λιβάνι.

  1. Λεβάντα

Η λεβάντα συνδέεται με τις διακοπές των Χριστουγέννων για διάφορους λόγους. Πρώτον, πιστεύεται ότι η Παναγία τύλιξε τα ρούχα του Ιησού με αυτό το αρωματικό βότανο. Δεύτερον, έχει ένα ευνοημένο άρωμα που χρησιμοποιείται  για τα αρωματικά δώρα των γυναικών.

Λεβάντα, ένα δημοφιλές φυτό με χαλαρωτικές ιδιότητες

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε κονιοποιημένη μορφή, χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, από κέικ και μπισκότα μέχρι και σε πιάτα με βάση το κρέας. Η ρίζα μπορεί να αλεστεί και να χρησιμοποιηθεί και σε γαστρονομικά πιάτα. Η ρίζα του μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή μπύρας και δημοφιλών ποτών κατά τη διάρκεια των εορτών.

Γιατί είναι υγιεινό το τζίντζερ;

  1. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συνήθως σε γαστρονομικά πιάτα. Η ιστορία λέει ότι η Παναγία και ο νεογέννητος Ιησούς κρύφτηκαν σε ένα μεγάλο θάμνο φασκόμηλου, όταν ο βασιλιάς Ηρώδης τους έψαχνε. Για τον λόγο αυτό, το φασκόμηλο είναι γνωστό ως βότανο της αθανασίας.

Φασκόμηλο: Και άμα το φας «δε θα πεθάνεις ποτέ»

  1. Γαρίφαλο

Συνδυάζεται καλά με την κανέλα, το μπαχάρι, τη βανίλια, το κόκκινο κρασί, τον βασιλικό, το κρεμμύδι και τις φλούδες εσπεριδοειδών.

Προσωπικά το θυμάμαι έντονα από μικρή μέχρι σήμερα, να το χρησιμοποιεί η μητέρα μου ως γαρνιτούρα όταν κάνει έναν παραδοσιακό μπακλαβά και κανταΐφι κάθε Χριστούγεννα. Μοσχοβολάει ο τόπος σου λέω!

Γαρίφαλο: Ένα δημοφιλές μπαχαρικό με έντονο άρωμα

  1. Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά σε κέικ και πίτες. Επιπλέον, βοηθάει πολύ στην πέψη.

Μοσχοκάρυδο: Τα οφέλη στην υγεία μέσα από έρευνες

     9. Δεντρολίβανο

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία είχε ακουμπήσει τον μπλε μανδύα της επάνω σε έναν θάμνο. Το επόμενο πρωί ο θάμνος είχε βγάλει όμορφα μπλε άνθη, και έγινε το αγαπημένο μας δεντρολίβανο με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Εκτός από νόστιμο ρόφημα, δίνει γεύση στις πατάτες, το αρνάκι και τη γέμιση για γαλοπούλα και κότα. Επιπλέον, το δεντρολίβανο μπορεί να γίνει ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η μυρωδιά των Χριστουγέννων – Βότανα για τα Χριστούγεννα