Ο μαϊντανός σε εσωτερικό χώρο, σε ένα ηλιόλουστο περβάζι, όχι μόνο θα διακοσμήσει και θα αρωματίσει το σπίτι σου, αλλά θα σου δώσει και τη δυνατότητα να “κόβεις και να χρησιμοποιείς”.

Θα απολαμβάνεις φρέσκα τα φύλλα του στα φαγητά σου, παίρνοντας παράλληλα όλα τα πολύτιμα συστατικά του.

Γιατί ο μαϊντανός είναι τόσο υγιεινός άραγε;

Είναι εύκολο να μάθεις πώς να τον μεγαλώσεις στο χώρο σου και να τον αναπτύξεις, αλλά και να μάθεις πώς φυτεύεται στη γλάστρα.

Ποια φροντίδα θέλει ο μαϊντανός σε εσωτερικό χώρο;

Φρόντισε να κρατάς το έδαφος ελαφρώς υγρό και άδειασε το πιατάκι κάτω από τη γλάστρα μετά από κάθε πότισμα έτσι ώστε οι ρίζες να μην καθίσουν στο νερό (για να μη σαπίσει το φυτό). Τροφοδότησε το φυτό κάθε δύο εβδομάδες με υγρό οργανικό λίπασμα.

Τι φως χρειάζεται;

Τα φύλλα του σγουρού μαϊντανού έχουν ήπιο άρωμα, όμορφη εικόνα και δίνουν μία υπέροχη γαρνιτούρα στα πιάτα. Αντίθετα, ο επίπεδος μαϊντανός έχει πιο έντονο άρωμα και πιο πλούσια γεύση στη μαγειρική.

Όποια ποικιλία μαϊντανού και αν διαλέξεις, ο μαϊντανός μεγαλώνει καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο, κατά προτίμηση νότιο παράθυρο, όπου θα λαμβάνει καθημερινά 6-8  ώρες άμεσου ηλιακού φωτός. Εάν το παράθυρό σου δεν παρέχει τόσο μεγάλο φως, θα πρέπει να το συμπληρώσεις με λαμπτήρα φθορισμού (πώς να μεγαλώσεις βότανα σε εσωτερικό χώρο).

Πόσο σημαντική είναι η υγρασία για τον μαϊντανό;

Επέλεξε μία γλάστρα που ταιριάζει άνετα στο περβάζι του παραθύρου. Θα πρέπει να έχει αρκετές τρύπες αποστράγγισης και πιατάκι κάτω για να πιάσει νερό καθώς διοχετεύεται. Γέμισε τη γλάστρα με ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα και πρόσθεσε μια χούφτα καθαρό χώμα για να βελτιώσεις την αποστράγγιση.

Αν θέλεις να μεγαλώσει ο μαϊντανός σε εσωτερικό χώρο στην κουζίνα, ο ατμός από το μαγείρεμα και η συχνή χρήση νερού, βοηθούν στην διατήρηση υγρασίας στον αέρα. Σε άλλες τοποθεσίες, ίσως χρειαστεί να υγραίνεις τα φύλλα του μαϊντανού. Εάν τα φύλλα φαίνονται στεγνά και εύθραυστα, τοποθέτησε το φυτό πάνω από ένα δίσκο από βότσαλα και προσθέστε νερό στο δίσκο, αφήνοντας τις κορυφές των βότσαλων εκτεθειμένα. Καθώς το νερό εξατμίζεται, αυξάνει την υγρασία του αέρα γύρω από το φυτό!

Πώς φυτεύεται ο μαϊντανός σε εσωτερικό χώρο;

Όταν αποφασίσεις να καλλιεργήσεις μαϊντανό μέσα αντί για έξω, είναι καλύτερο να ξεκινήσεις από τους σπόρους που σπέρνονται απευθείας στη γλάστρα, επειδή ο μαϊντανός έχει μια μακριά ρίζα που δε μεταμοσχεύεται καλά. Πασπάλισε λίγους σπόρους στην επιφάνεια του εδάφους και κάλυψε τους με επιπλέον ¼ εδάφους. Πότιζε τακτικά τη γλάστρα αλλά να μην είναι μουλιασμένη. Τα σπορόφυτα θα  αποδώσουν σε τρεις εβδομάδες περίπου.

Να σου πω κάτι που ίσως δεν ξέρεις;

Η γεύση των βοτάνων, μας δείχνει τη χρήση τους! Ο μαϊντανός, εκτός από «πράσινη» γεύση, έχει και πικάντικη. Τα βότανα με πικάντικη γεύση, τα χρησιμοποιούμε για την πέψη και τη μείωση της φλεγμονής.

Μπορείς να φυτέψεις και άλλα αρωματικά φυτά και βότανα στη γλάστρα με μαϊντανό αν θέλεις, και αν φυσικά είναι μεγάλη. Τα βότανα που συνδυάζονται καλά σε μια γλάστρα μαζί με μαϊντανό είναι: σχοινόπρασο, θυμάρι, βασιλικός, ρίγανη και μέντα. Έτσι θα έχεις ένα «βοτανικό αποτέλεσμα» στον εσωτερικό σου χώρο. Θα μπορείς να απολαμβάνεις το άρωμα τους και την πλούσια γεύση τους στη μαγειρική και το αφέψημα τους.

2 συνταγές με μαϊντανό 

  1. Δοκίμασε να κάνεις μία γευστικότατη πέστο μαιντανού
  2. Φτιάξε το δικό σου φρέσκο αρωματικό αλάτι, χρησιμοποιώντας μαϊντανό

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα