Το τσάι είναι η ιεροτελεστία που θα αγαπήσεις

Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό. Και όχι τυχαία.

Για τους διάφορους λαούς και τις διαφορετικές κουλτούρες, το τσάι καταναλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Μπορούμε να πούμε ότι σε κάθε τόπο έχει τη δική του ιεροτελεστία.

Για παράδειγμα, για τους Γιαπωνέζους η ιεροτελεστία του τσαγιού, είναι τόσο σημαντική που έχει μετατραπεί σε τελετή με το όνομα Chanoyu. Οι Αμερικάνοι πίνουν κυρίως παγωμένο τσάι, ενώ οι Νοτιοαμερικάνοι το προτιμούν… γλυκό. Το “afternoon tea” ή “tea time”, η ώρα του τσαγιού δηλαδή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας με σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις.

Για τους Κωνσταντινουπολίτες, αλλά και τους Μικρασιάτες, τους Πόντιους και όλους όσους μοιράζονται την ίδια γεωγραφική γειτονιά, το τσάι είναι μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια. Ονομάζεται «κεντί» και θεωρείται ένα ευεργετικό, ευλογημένο ρόφημα και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο και όχι «νερομπλούτσι», δηλαδή όπως το φτιάχνουμε – δυστυχώς – συνήθως εμείς.

Στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα, μέχρι πριν λίγα χρόνια πίναμε τσάι μόνο όταν ήμασταν άρρωστοι και μόλις πρόσφατα αρχίσαμε δειλά να εκτιμούμε αυτό το «χρυσό» ρόφημα.

Παρόλο λοιπόν που το τσάι είναι ένα «κοινωνικό ρόφημα», χιλιάδες έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών του, καθιστώντας το απαραίτητο ως καθημερινή διατροφική επιλογή.

Το τσάι είναι το πιο περιζήτητο ρόφημα στον κόσμο, περισσότερο από την Coca – Cola, τον καφέ ή το κρασί.

Θα σου πω έναν μύθο

Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα γνωρίζουμε για την προϊστορία του τσαγιού. Ο άνθρωπος το καταναλώνει δεκάδες χιλιάδες χρόνια, οι πρώτες ιστορικές αναφορές ωστόσο μετρούν 2.000 χρόνια.

Ένας μύθος λέει ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας Shen Nung, ο οποίος κυριάρχησε περισσότερα από 5.000 πριν, είναι υπεύθυνος για την εξάπλωση της κατανάλωσης τσαγιού. Ο Shen Nung, επιστήμονας και καλλιτέχνης της εποχής του -και αυτοκράτορας και επιστήμονας και καλλιτέχνης ο τύπος!!! –  για λόγους υγείας επέβαλε να πίνουν όλοι το νερό βρασμένο.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Κίνας, έκανε μία στάση με τον στρατό του για να ξεκουραστεί. Καθώς οι υπηρέτες του έβραζαν το νερό που θα έπινε, ο άνεμος μετέφερε φύλλα από γειτονικά φυτά και τα έριξε μέσα στο νερό που έβραζε, δίνοντας το χρώμα και άρωμα. Ο Shen Nung όντας επιστήμονας και ερευνητής αποφάσισε να πειραματιστεί με το νερό και ήπιε το εκχύλισμα. Προφανώς του άρεσε και κάπως έτσι γεννήθηκε το τσάι.

Είτε είσαι είτε δεν είσαι φανατικός οπαδός του τσαγιού, ή ακόμα και αν θέλεις να αντικαταστήσεις τον καφέ σου με ένα ρόφημα πολύ πιο υγιεινό και με λιγότερη καφεΐνη, σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά που θέλεις να μάθεις για το τσάι. Πχ για τα 6 βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι.

Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σου όλα του τα μυστικά και είμαστε σίγουροι ότι θα σε πείσουμε να το αγαπήσεις.

Και να βάλεις στη ζωή σου αυτή την τόσο χαλαρωτική και ωφέλιμη ιεροτελεσία.

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες

Διάβασε ακόμη: Πράσινο τσάι: Ποια είναι τα οφέλη του σύμφωνα με μελέτες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα