Πάντα ήθελα να ταξιδέψω στον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικά πράγματα. Μέσα σε αυτή τη σκέψη, πάντα αναρωτιόμουν: Ποια είναι άραγε τα έθιμα των Χριστουγέννων σε άλλες χώρες; Πώς τα βιώνουν;

Τα Χριστούγεννα είναι μία παγκόσμια χαρούμενη γιορτή, που κάθε χώρα τη ζει διαφορετικά. Στην Ελλάδα στολίζουμε πολύ, από πολύ νωρίς και στολίζουμε τα πάντα. Τρώμε πολύ, από πολύ νωρίς και τρώμε τα πάντα. Τραγουδάμε, γλεντάμε και ανταλλάσσουμε δώρα. Πάνω από όλα όμως, τα Χριστούγεννα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μας εορτές.

Όλα αυτά διαφέρουν από άκρη σε άκρη, σύμφωνα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία, την κουζίνα, την κουλτούρα, το κλίμα, τη θρησκεία και την ιστορία του κάθε λαού.

Για να δούμε διαφορετικά έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου, κοντινές και μακρινές…

Ας ταξιδέψουμε στη…

Δανία

Στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταξύ συγγενών, ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου». Σου θυμίζει κάτι;

Σουηδία

Υπάρχει ένα έθιμο που έχει ρίζες από τον 4ο αιώνα. Πριν το ξημέρωμα της 13ης Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει ένα άσπρο φόρεμα σαν την Αγία Λουτσία, με κόκκινη φαρδιά ζώνη και ένα δάφνινο στεφάνι, το οποίο επάνω του έχει αναμμένα κεριά. Ξυπνάει τους γονείς της προσφέροντάς τους καφέ, γλυκά και ψωμάκια. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας.

Γαλλία

Η παραμονή των Χριστουγέννων για τους Γάλλους είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα, αλλά το βράδυ η οικογένεια μαζεύεται για το δείπνο. Διακοσμούν τον χώρο τους με τα γνωστά Αλεξανδρινά κόκκινα λουλούδια. Ο Père Noël – ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης – δίνει τα δώρα του το βράδυ προς την 25η Δεκεμβρίου. Το παραδοσιακό εορταστικό τους τραπέζι, το γνωστό «Reveillon» (ρεβεγιόν), αποτελείται από πολλά και διαφορετικά πλούσια πιάτα.

Νορβηγία

Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen – τον δικό τους Άι Βασίλη – που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας.

Ρωσία

Το γιορτινό γεύμα των Ρώσων αποτελείται από 12 πιάτα προς τιμήν των 12 Αποστόλων και την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους. Ο Ded Moroz – κάτι ανάλογο του Άη Βασίλη – τους μοιράζει δώρα μαζί με την εγγονή του, την Snegurochka.

Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου

Ιταλία

Οι Ιταλοί στολίζουν τα σπίτια τους με Αλεξανδρινά και με έλατα. Τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και λένε ποιήματα. Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους και σαν αντάλλαγμα παίρνουν λίγα χρήματα – όπως ακριβώς και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα δώρα τους τα φέρνει ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου μια ευγενική και φτωχή μάγισσα, η Befana, η οποία όταν έρχεται τρώει καρύδια και μπισκότα. Ένα σημαντικό σύμβολο των Ιταλών αποτελεί η Φάτνη της Γεννήσεως. Στη φάτνη μπαίνουν όλοι οι χαρακτήρες, εκτός από τον νεογέννητο Ιησού, ο οποίος τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου.

Ιαπωνία

Μόνο το 1% των Γιαπωνέζων γιορτάζει για θρησκευτικούς λόγους. Στολίζουν τα σπίτια τους και ανταλλάσσουν δώρα. Ένας βουδιστής μοναχός – σε ρόλο Άγιου Βασίλη – φέρνει τα δώρα στα παιδιά.

Γερμανία

Για τους Γερμανούς είναι πολύ σημαντική η διακόσμηση. Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπάκια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ στον κήπο στολίζουν ένα αληθινό φυτεμένο έλατο με λαμπάκια. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Δύο από τα έθιμα των Χριστουγέννων για τους Γερμανούς είναι το κηροπήγιο Adventskranz και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender.

Φιλιππίνες

Εκεί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι όπως και στη χώρα μας. Την παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχει μία παράδοση, η Panunuluyan. Ένα επιλεγμένο ζευγάρι αναπαριστά τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ και της Μαρίας, στην αναζήτησή τους για καταφύγιο. Ανήμερα των Χριστουγέννων, η λειτουργία γίνεται κάθε μία ώρα, ώστε να παρακολουθήσουν όλοι.

Πολωνία

Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η πιο σημαντική μέρα για τους Πολωνούς. Ξεκινάνε να γιορτάζουν με το μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου μπισκότου, ως ένδειξη αγάπης και συμφιλίωσης που συνοδεύεται με την ανταλλαγή θερμών ευχών. Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δένδρο και προσφέρονται από τον νεαρότερο σε ηλικία.

Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου

Αγγλία

Στολίζουν με κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, ενώ όποιος στέκεται κάτω από το γκι πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με τους αγαπημένους του. Το εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει απαραιτήτως γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

Φιλανδία

Η 24η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη ημέρα της περιόδου. Παραδοσιακά η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών. Κατά το έθιμο τους επισκέπτονται το νεκροταφείο και εκείνη τη νύχτα, τα νεκροταφεία που είναι γεμάτα με χιόνι, γεμίζουν με κεριά και λάμπουν. Στολίζουν χριστουγεννιάτικα έλατα συνήθως την παραμονή, με χάρτινες σημαίες, κεριά, φρούτα και πούλιες, ενώ παράλληλα κρεμάνε κάλτσα στο τζάκι τους. Ένα ακόμη έθιμο τους είναι να αφήνουν σπόρους και καρπούς για τα πουλιά στον κήπο τους.

Ιρλανδία

Εκεί τα παιδιά το βραδύ της παραμονής αφήνουν μεγάλους σάκους κοντά στο τζάκι με μέντες και ένα ποτήρι Guinness για να δροσιστεί ο Άγιος Βασίλης.

Βουλγαρία

Την παραμονή των Χριστουγέννων το γεύμα τους δεν περιλαμβάνει κρέας και περιέχει διάφορους τύπους φασολιών, καρυδιών, αποξηραμένα δαμάσκηνα και το παραδοσιακό πιάτο Banitsa (κάτι σαν τυρόπιτα). Συνήθως δε μαζεύουν το τραπέζι μετά το δείπνο, αφήνοντάς το μέχρι το επόμενο πρωί, προκειμένου να αφήσουν φαγητό στα άγια πνεύματα.

Κένυα

Εκεί αντί για γεύμα με γαλοπούλα, κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο, ενώ στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.

Μεξικό

Οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κρατώντας καμπάνες και κεριά.

Το τραπέζι των Χριστουγέννων – Ιδέες για να το διακοσμήσεις διαφορετικά

9 καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα – Οι χριστιανικές ιστορίες τους

Η μυρωδιά των Χριστουγέννων – Βότανα για τα Χριστούγεννα

Τα βότανα των Χριστουγέννων – Οι μύθοι και μια συνταγή

Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα