Ο μεσογειακός κήπος στην αυλή σου μπορεί να αποτελέσει έναν “παράδεισο βοτάνων”, κάτι που εμείς που ζούμε στην Ελλάδα μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και να τον χαιρόμαστε καθημερινά. Αφενός γιατί ζούμε στη Μεσόγειο, και αφετέρου γιατί η χώρα μας – ε πώς να το κάνουμε τώρα – είναι γόνιμη και ευνοημένη.

Ευλογημένη θα πω.

Από πού ξεκινάει η ιστορία;

Η ιστορία των βοτάνων πάει μακρυά, πολύ μακρυά. Εκεί που ξεκινάει και η δημιουργία του κόσμου. Τα ελληνικά βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από πολλούς λαούς. Ο Θεόφραστος στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γνωστός ως “πατέρας της βοτανικής”. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αρκετά έμπειροι και γνώστες, σχετικά με τα φυτά και τις χρήσεις τους και ειδικά με τα βότανα.

Τα μεσογειακά φυτά καλλιεργήθηκαν για καθημερινή χρήση και χρησιμοποιήθηκαν φρέσκα ή αποξηραμένα σε σκόνες, αλοιφές και βάμματα για να θεραπεύσουν διάφορες φυσικές ασθένειες. Ιατρικά ζητήματα, όπως κρυολογήματα, οιδήματα, εγκαύματα και πονοκεφάλους, αντιμετωπίστηκαν με τη χρήση μεσογειακών φυτών. Ο Ιπποκράτης, “ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής”, χρησιμοποίησε επίσης βότανα και έχουμε πολλές αναφορές και από αυτόν.

Τα βότανα συχνά αποτελούσαν το κύριο συστατικό των αιθέριων ελαίων αρωματοθεραπείας. Πολλές γαστρονομικές συνταγές περιελάμβαναν τη χρήση βοτάνων και οδήγησαν στην κοινή πρακτική της αρχαίας ελληνικής κηπουρικής βοτάνων.

Άρα τα ελληνικά βότανα:

  • Αντιμετωπίζουν ασθένειες
  • Νοστιμίζουν τα φαγητά – ενώ μάλιστα αντικαθιστούν και το αλάτι
  • Φτιάχνουν ένα πολύτιμο φλιτζάνι τσάι
  • Χαρίζουν απλόχερα τα μοναδικά τους αρώματα
  • Προστίθενται άψογα μέσα σε κοκτέιλ
  • Ζωντανεύουν μέσα σε έναν βοτανικό κήπο
  • Σου δίνουν μία “πνοή παραδείσου”

Προσωπικά, δε χρειάζομαι κι άλλους λόγους για να πρωταγωνιστήσει ο μεσογειακός κήπος στην αυλή μου και μάλιστα, με ελληνικά βότανα!

Μεσογειακός κήπος με ελληνικά βότανα:

Πολλά από αυτά, μας δίνουν ένα υπέροχο και γευστικό τσάι.

Πολλά βότανα παρείχαν συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα, ο άνηθος θεωρήθηκε ως προάγγελος του πλούτου, το δεντρολίβανο αύξησε τη μνήμη και η μαντζουράνα ήταν η πηγή των ονείρων. Κάθε βότανο έχει το δικό του τμήμα στον κήπο, με το δικό του στυλ.

Δες εδώ ποια είδη βοτανικού κήπου μπορείς να φτιάξεις στον κήπο σου.

Πώς να φροντίσεις τα φυτά σου

Τοποθέτησε τα βότανα σε ηλιόλουστες θέσεις για να ευδοκιμήσουν καλύτερα. Αν τα καλλιεργείς σε γλάστρες, χρησιμοποίησε λίπασμα για να τα δώσεις ένα γόνιμο έδαφος, γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Μην ξεχνάς το επαρκές και τακτικό πότισμα, σύμφωνα με την εποχή και με τις ανάγκες του κάθε φυτού. Τα βότανα με γλάστρες απαιτούν πιο σταθερό πότισμα από αυτά του κήπου. Κάποια βότανα χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού, ωστόσο δεν τους αρέσει να είναι μουλιασμένα γιατί θα σαπίσουν. Φρόντισε οπωσδήποτε να τα παρέχεις καλή αποστράγγιση, τόσο στο έδαφος όσο και στη γλάστρα.

Το έδαφος και το νερό είναι παράγοντας-κλειδί στην ανάπτυξη και την επιβίωση τους. Σε συνδυασμό φυσικά με τις κλιματικές συνθήκες. Μπορείς ακόμα να φτιάξεις ένα θερμοκήπιο βοτάνων.

Αν σκοπεύεις να καλλιεργήσεις βότανα στην ίδια γλάστρα, φρόντισε να έχουν τις ίδιες ανάγκες μεταξύ τους.

Διάβασε ακόμα:

Άνυδρος μεσογειακός κήπος: Πώς να τον φτιάξεις

12 χειροποίητες ιδέες για ετικέτες στα φυτά σου

Κήπος με ανακυκλώσιμα υλικά: Πώς να τον φτιάξεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα