Η αρωματοθεραπεία υπήρξε από την αρχαιότητα μία μέθοδος πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων. Με τα χρόνια μειώθηκε η συχνότητα της, καθώς η παραγωγή και το εμπόριο εκτοξεύτηκαν, φέρνοντας καινούρια προϊόντα στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα τα συμπληρώματα διατροφής.

Πρόσφατα όμως, επέστρεψε στη μόδα.

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Πρόκειται για αρχαία ιατρική πρακτική που βασίζεται στα αιθέρια έλαια ενός φυτού, τα οποία κουβαλούν μία μεγάλη ιστορία. Αυτή η χρήση των απεσταγμένων ελαίων σε λουτρά, εισπνοές, μασάζ, κεριά, περιποιήσεις προσώπου και άλλα, λέγεται αρωματοθεραπεία.

Οι κηπουροί και οι καλλιεργητές, οπλισμένοι με πληροφορίες αρωματοθεραπείας, γνωρίζουν καλά τις θεραπευτικές επιδράσεις των φυτών και χρησιμοποιούν φυτά από τον κήπο τους ως τρόφιμα, ως καρυκεύματα, ως μέρος καλλυντικών και αρωμάτων, ως αποτρεπτικά για τα παράσιτα, καθώς ακόμη και ως φάρμακα. Το άρωμα μπορεί να καταπραΰνει τον νου και τις αισθήσεις.

Αυτή είναι η βάση της αρωματοθεραπείας, όπου τα φυσικά παραγόμενα έλαια χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες επιδράσεις στο σώμα. Υπάρχουν πολλές απλές συνταγές που χρησιμοποιούν φυτά, τα οποία συναντάμε στους περισσότερους κήπους και έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπούν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

Τα οφέλη της αρωματοθεραπείας

Τα οφέλη της αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι τόσο φαρμακευτικά όσο και οσφρητικά…

… και ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο. Πολλοί επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες, στους πόνους τραυμάτων, σε διαταραχές ύπνου και σε καθαρισμούς, έχοντας αντισηπτικές ιδιότητες. Άλλοι κάνουν πιο συγκεκριμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη θεραπεία της αλωπεκίας, της δυσκοιλιότητας, της ψωρίασης, της κατάθλιψης και τους πόνους του τοκετού.

Για σχεδόν 6.000 χρόνια, οι Κινέζοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Ινδοί έχουν χρησιμοποιήσει αρωματοθεραπεία σε τελετουργίες, ιατρικές και θεραπευτικές ασχολίες. Σήμερα, οι σύγχρονοι επαγγελματίες αρωματοθεραπείας, χρησιμοποιούν τα έλαια με πολλούς τρόπους, ενώ ο κόσμος δείχνει τη προτίμηση του με τις μορφές καλλυντικών και κεριών.

5 αιθέρια έλαια για τον πονοκέφαλο και πώς να τα χρησιμοποιήσεις

Πώς να κάνεις αρωματοθεραπέια από τον κήπο σου

Είναι πολύ εύκολο αν περπατήσεις στον κήπο σου, να βρεις τα βασικά έλαια που χρειάζεσαι. Βέβαια, ο κήπος σου μπορεί να βρίσκεται στο μπαλκόνι, ή και κάπου σε εσωτερικό χώρο, και όχι μόνο στην αυλή.
  • Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές αρωματικό φυτό – και για πολλούς το Νο1, που βρέθηκε για να ανακουφίσει το στρες και να προάγει την ηρεμία
  • Το τριαντάφυλλο έχει παρόμοιες δυνατότητες με τη λεβάντα και εξίσου μεγάλη φήμη για το έλαιο του
  • Το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού είναι το πιο ανυψωτικό από όλα, βρίσκεται στα περισσότερα αρώματα, ενώ οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές τόσο για την ψυχή, όσο και το πνεύμα και το σώμα
  • Τα έλαια από μέντα μπορούν να ανακουφίσουν το στομάχι και να ενισχύσουν την πέψη
  • Τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Άλλα κοινά αιθέρια έλαια μπορείς να βρεις διαθέσιμα ευρέως σε καταστήματα όπως:

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αρωματοθεραπείας είναι το λαδάκι που καίμε μέσα στο χώρο του σπιτιού μας και η προσθήκη τους στο μπάνιο μας. Δοκίμασε να φτιάξεις σπιτικό αρωματικό κερί από βότανα.

Πρόσθεσε ροδοπέταλα στο μπάνιο σου ή κάνε ένα μαλακό μαξιλάρι ύπνου από λουλούδια λεβάντας

Οι χρήσεις της αρωματοθεραπείας από τους επαγγελματίες μπορεί να ηρεμήσουν και να καταπραΰνουν, αλλά επίσης υποτίθεται ότι εξισορροπούν το μυαλό και το σώμα και ενισχύουν τη συναισθηματική κατάσταση. Στο σπίτι, είναι πιο πιθανό να απολαύσεις το ευχάριστο άρωμα των φρέσκων λουλουδιών ή να αναπνεύσεις τον υπέροχο ατμό από ένα φλιτζάνι μέντα ή τσάι χαμομηλιού. Αυτές οι απλές απολαύσεις μπορούν να προωθήσουν την αίσθηση της ευημερίας και να απελευθερώσουν το άγχος της ημέρας.

Η σύγχρονη αρωματοθεραπεία έχει αναπτύξει μια σεβαστή έγκριση στον ιατρικό, ψυχολογικό και καλλυντικό τομέα. Έχει γίνει πολλή μελέτη για το πώς λειτουργεί η διαδικασία και όπως φαίνεται, το άρωμα των φυτών απαντάει θετικά στους εγκεφάλους μας.

Διάβασε ακόμη: Οι τεχνικές για την ποιοτική εκτίμηση αιθέριων ελαίων

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα