Η λεβάντα στον κήπο σου θα δείχνει πανέμορφη, θα αρωματίζει όλη την περιοχή και φυσικά θα απολαμβάνεις τα οφέλη της. Το ξέρεις ότι θα σου διώχνει και τα έντομα;

Η λεβάντα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά, πολύ γνωστή για τα αιθέρια έλαια της.

Όταν μιλάμε για λεβάντα, εννοούμε γνωστά είδη φυτών αυτοφυή και καλλιεργούμενα του γένους Lavandula που μοιάζουν μεταξύ τους και έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα της λεβάντας. Πρόκειται για ένα φυτό που συνήθως καλλιεργείται για το υπέροχο άρωμα του. Ένα από τα πιο γνωστά και σπουδαία είδη της είναι η Lavandula angustifolia. Είναι μικρός ορθόκλαδος θάμνος με πυκνή διακλάδωση.

Η λεβάντα είναι εύκολης φροντίδας και ζητάει ζεστές και ξηρές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως είναι κατάλληλη για χρήση σε μια ποικιλία τοπίων και ένα υποψήφιο φυτό για περιοχές επιρρεπείς σε ξηρασία.

Λεβάντα στον κήπο: τι κλίμα και έδαφος χρειάζεται

Η καλλιέργεια λεβάντας είναι μια εύκολη προσπάθεια, υπό τον όρο ότι της δίνεις ότι χρειάζεται!

Αν και η λεβάντα μπορεί να ανεχτεί μια ποικιλία καλλιεργητικών συνθηκών, αυτό το φυτό ευδοκιμεί καλύτερα κάτω από θερμές, ηλιόλουστες συνθήκες σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Επιπλέον, ένα αλκαλικό έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη μπορεί να ενθαρρύνει την υψηλότερη παραγωγή φυτικών ελαίων, ενισχύοντας το άρωμα της.

Δεδομένου ότι η λεβάντα είναι εγγενής στις άγονες περιοχές, δεν θα ανεχτεί υγρασία και υπερβολικά υγρές συνθήκες. Έτσι, είναι σημαντικό να εξετάσεις το μέρος που θα την τοποθετήσεις. Θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με επαρκή αποστράγγιση και να απέχουν αρκετά τα φυτά μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία του αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας να σαπίσει η ρίζα.

Πώς να φροντίσεις τη λεβάντα στον κήπο

Μόλις εγκατασταθεί η λεβάντα στον κήπο, χρειάζεται λίγη φροντίδα και συντήρηση. Ενώ πρέπει να ποτίζεται τακτικά νωρίς, το εγκατεστημένο φυτά χρειάζεται λίγο νερό, καθώς είναι εξαιρετικά ανεκτικό σε ξηρασία. Πρέπει να κόβεις/κλαδεύεις το φυτό ώστε να είναι ταχτοποιημένο και να ενθαρρύνεται η νέα ανάπτυξη.

Οι χαμηλά αναπτυσσόμενες ποικιλίες μπορούν να μειωθούν στη νέα ανάπτυξη, ενώ οι μεγαλύτεροι τύποι μπορούν να κλαδευτούν στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού τους ύψους. Γενικά, η λεβάντα διαρκεί μέχρι ένα έτος ή περισσότερο πριν να είναι έτοιμη για συγκομιδή. Ωστόσο, από τη στιγμή που είναι έτοιμη, είναι καλύτερο να τη συλλέγεις νωρίς την ημέρα, μαζεύοντας αιχμές λουλουδιών που δεν έχουν ανοίξει πλήρως ακόμα.

Για την αποξήρανση ένωσε τα φυτά και κρέμασε τα ανάποδα σε μια ξηρή, σκοτεινή περιοχή για περίπου μία έως δύο εβδομάδες.

Η λεβάντα σε γλάστρα και εσωτερικό χώρο

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τη λεβάντα στον κήπο. Όταν θέλεις να τη μεγαλώσεις σε εσωτερικό χώρο, βεβαιώσου ότι λαμβάνει αρκετό φως και ζεστή θερμοκρασία. Πότισε τη μόνο σε έντονη ξηρασία ή αν δεν αναπτύσσεται.

Ελπίζω να φτάσει η λεβάντα μέχρι τον κήπο σου και να την απολαμβάνεις για τα επόμενα χρόνια.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα