Η καλέντουλα ή αλλιώς καλεντούλα πιστεύεται ότι ανθίζει την πρώτη μέρα του κάθε μήνα. Το επιστημονικό όνομα Calendula προέρχεται από το λατινικό calends που σημαίνει «πρώτη μέρα». Το όνομα του στην Ιταλική είναι “fiore d’ ogni mese”, που σημαίνει άνθος του κάθε μήνα.

Που συναντάμε την καλέντουλα;

Η καλέντουλα είναι μονοετής πόα και έχει τρυφερούς βλαστούς με λεπτό τρίχωμα. Κατάγεται από τις παραμεσόγειες χώρες μέχρι το Ιράν, όμως δεν τη συναντάμε ως ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είναι γνωστή και με το όνομα νεκρολούλουδο ή μαργαρίτα.

Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό στους κήπους, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται ως πρώτη ύλη φαρμακοβιομηχανιών. Έχει, επίσης, ευρέως εγκλιματισθεί βορειότερα στην Ευρώπη (βόρεια, νότια Αγγλία) και αλλού σε θερμές εύκρατες περιοχές του κόσμου. Καλλιεργείται ευρέως και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε ηλιόλουστες θέσεις στα περισσότερα είδη των εδαφών.

Τι περιέχει η καλέντουλα;

Οι σπόροι της καλέντουλας περιέχουν 11-13% λάδι και μερικές φορές μπορεί να φτάσει και 21%. Οι ιδιότητες και οι δυνατότητες του λαδιού βρίσκονται υπό μελέτη.

Τα πέταλα  και η γύρη της περιέχουν τριτερπενοειδείς εστέρες, ενώ περιέχουν  πολλά καροτονοειδή, όπως ρουβιξανθίνη, β και γ καροτένιο, λουτείνη, ζεοξανθίνη, λυκοπένιο κα., στα οποία αποδίδονται οι ιδιότητες της και αποτελούν την πηγή του κίτρινου-πορτοκαλί χρωματισμού της. Τα φύλλα και τα στελέχη περιέχουν άλλα καροτενοειδή, κυρίως λουτεΐνη (80%), ζεοξανθίνη (5%), και βήτα-καροτίνη. Φυτικά εκχυλίσματα είναι επίσης ευρέως χρησιμοποιούμενα από τα καλλυντικά, πιθανώς λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως σαπωνίνες, ρητίνες και αιθέρια έλαια.

Ιδιότητες & Χρήσεις

Καλλωπιστικό φυτό σε κήπους: Οι καλέντουλες θεωρούνται από πολλούς ειδικούς στην κηπουρική, ως ένα από τα πιο εύκολα και πιο ευπροσάρμοστα άνθη που μεγαλώνουν σε έναν κήπο, ειδικά επειδή ανέχονται τα περισσότερα εδάφη.

Αιθέριο έλαιο: Το αιθέριο έλαιο της καλέντουλας εξάγεται τόσο από τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς (αποστάζονται μαζί) όσο και από τα άνθη (βρίσκεται κυρίως στα πέταλα και τη γύρη) που αποστάζονται συνήθως μόνα τους (χωρίς φύλλα και βλαστούς).

Η παρασκευή του ελαίου της γίνεται για δερματικές παθήσεις. Παρασκευάζεται ως δερματική αλοιφή από τις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την περιποίηση του δέρματος. Το  λάδι της αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά. Είναι ιδανικό, για όλους τους τύπους μασάζ στην αρωματοθεραπεία και επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βρεφικό λάδι.

Στη μαγειρική: Οι ανθύλλες της καλέντουλα είναι βρώσιμες. Συχνά χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν χρώμα σε σαλάτες ή προστίθεται σε πιάτα ως γαρνιτούρα και αντί για κρόκο (σαφράν). Τα φύλλα είναι βρώσιμα, αλλά συχνά δεν είναι εύγευστα. Έχουν μια ιστορία χρήσης ως πράσινο σαλατικό.

Λαϊκή θεραπευτική: Χρησιμοποιούνται κυρίως τα πέταλα από τα άνθη για τοποθέτηση ή τρίψιμο επάνω σε εκδορές, δαγκώματα και τσιμπήματα εντόμων κλπ.

Το κρύο αφέψημα των ανθέων έχει:

  • Αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στη στοματική κοιλότητα και στον φάρυγγα
  • Επουλώνει γρήγορα πληγές και μώλωπες
  • Βοηθάει σε δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ψωρίαση, έρπη κλπ)
  • Καταπραΰνει τα εγκαύματα από τον ήλιο
  • Χρησιμοποιήθηκε σαν αντισπασμωδικό από τον 12ο αιώνα, ιδιαίτερα για το στομάχι και τη δυσμηνόρροια

Διάβασε ακόμη: Φακελάκια τσαγιού στα μάτια: Οφέλη και τρόποι χρήσης

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα