Αγαπάς τον βοτανικό κήπο και σκέφτεσαι να βάλεις μαζί κάποια βότανα στην ίδια γλάστρα; Φυσικά και γίνεται, αρκεί να είναι βότανα που μπορούν να επιβιώσουν μαζί. Και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Πραγματικά δε μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο όμορφο απ’ το να μεγαλώνεις μέσα σε έναν βοτανικό κήπο (είδη βοτανικού κήπου).  Αυτός μπορεί να είναι στην αυλή, το μπαλκόνι ή και σε εσωτερικό χώρο σε ηλιόλουστο περβάζι. Όπως και να ‘χει, τα οφέλη είναι πολλά. Απολαμβάνεις τα φρέσκα βότανα σου όλο τον χρόνο, τόσο στη μαγειρική όσο και στο τσάι σου.

Βέβαια αν θέλεις να αναμείξεις βότανα στην ίδια γλάστρα, ναι μεν κερδίζεις χώρο (ίσως και κόπο), αλλά δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο ακούγεται.

Υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες για την καλλιέργεια των φυτών μαζί:

  • Εξέτασε το ύψος των φυτών

Τα ψηλά βότανα όπως ο μάραθος, μάλλον δε θα δείχνουν καλά και μπορεί ακόμη να γίνουν υπερβολικά βαριά, προκαλώντας την πτώση της γλάστρας.

  • Φρόντισε να επιλέξεις φυτά με κοινές ανάγκες άρδευσης

Ενώ σχεδόν όλα τα βότανα αγαπούν τον ήλιο, κάποια έχουν περισσότερες απαιτήσεις νερού από άλλα. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι αντέχουν στην ξηρασία, αλλά ο τρυφερός βασιλικός και ο μαϊντανός χρειάζονται πιο σταθερή υγρασία. Άρα καταλαβαίνεις ότι δε μπορούν να μπούνε στην ίδια γλάστρα, βότανα με διαφορετικές απαιτήσεις σε πότισμα.

Επίσης, αν πιστεύεις ότι ξεχνάς ή δεν μπορείς να κάνεις τακτικό πότισμα, τότε ίσως είναι καλύτερα να επιλέξεις τα φυτά που είναι ανεκτικά στην ξηρασία.

  • Πρόσεξε το είδος του φυτού

Η μέντα και ο δυόσμος έχουν την τάση να αναπτύσσονται ασταμάτητα πάνω και μέσα στον χώρο άλλων φυτών. Πρόσεξε με τις ποικιλίες της μέντας που καλλιεργούνται μαζί. Για παράδειγμα, εάν φυτέψεις μία μέντα λεμονιού με δυόσμο, μπορεί να διασταυρωθούν. Βέβαια αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα ενδιαφέρον πείραμα (!), αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μικρότερη γεύση.

Βότανα που μπορούν να μεγαλώσουν μαζί στην ίδια γλάστρα

  • Θυμάρι
  • Δεντρολίβανο
  • Φασκόμηλο
  • Μαντζουράνα
  • Ρίγανη
  • Λεβάντα

Μερικά από αυτά τα βότανα μπορούν να γίνουν ξυλώδη και μεγάλα μετά από λίγο καιρό και θα ήταν καλύτερα να μεταμοσχευθούν στον κήπο όταν πια μεγαλώσουν πολύ.

Το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο αναπτύσσονται πολύ καλά μαζί. Τα βότανα που αγαπούν την υγρασία όπως ο κόλιαντρος, ο μαϊντανός και ο βασιλικός, θα πρέπει να ομαδοποιούνται. Ο μαϊντανός βέβαια είναι διετές φυτό.

Ένα αληθινά αρωματικό ζευγάρι είναι το λεμονόχορτο με το θυμάρι. Το θυμάρι θα εξαπλωθεί γύρω από τις ρίζες του λεμονόχορτου και θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο φυτών, θα δώσει υπέροχα αρώματα.

Και μην ξεχνάς ότι τα φυτά θέλουν τον χώρο τους για να αναπτυχθούν. Μη γεμίζεις τη γλάστρα πέρα από το κανονικό.

Πώς να φροντίσεις τα βότανα στις γλάστρες τον χειμώνα

Πώς να αποθηκεύσεις τα βότανα του κήπου και της γλάστρας