Η κάνναβη (ή χασίς ή μαριχουάνα) είναι το Αρωματικό Φαρμακευτικό Φυτό που έχει απασχολήσει πολύ ερευνητές, γιατρούς, βοτανολόγους, χρήστες και αγρότες.

Θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλές αμφιλεγόμενες απόψεις με μύθους και αλήθειες γύρω από το όνομα της. Τα ερωτήματα είναι πολλά, καθώς το φυτό διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες χρήσιμες σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων και νοσημάτων, αλλά και κινδύνους.

Η ιστορία της απαγόρευσης της κάνναβης

Πρόκειται για ένα βότανο που μπορεί να βρεθεί σε όλες της περιοχές και τις γωνιές του κόσμου. Υπάρχουν ισχυρισμοί μάλιστα, ότι η ύπαρξη της κάνναβης και η χρήση της ξεκινάει από την αρχαιότητα. Η κατοχή και η χρήση της είναι απαγορευμένη στην Ελλάδα από το 1936. Παράλληλα εκείνη την περίοδο στις ΗΠΑ είχε ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον αυτού του φυτού, το οποίο έδειχνε να παρασέρνει τη νεολαία στον θάνατο και γι’ αυτό αποκαλέστηκε και “το βοτάνι του διαβόλου”. Έτσι οι κάτοχοι και οι χρήστες άρχισαν να διώκονται και να φυλακίζονται.

Τι γίνεται σήμερα με την καλλιέργεια και τη χρήση της κάνναβης;

Σε παράνομο καθεστώς συνεχίστηκε η καλλιέργεια, η κατοχή και η χρήση της κάνναβης, στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει νόμιμη η χρήση της για φαρμακευτικούς/ιατρικούς σκοπούς, σε κάποιες χώρες όπως: ΗΠΑ (αν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο θεωρείται παράνομη, είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες για ιατρικούς λόγους και κατέχει 90% των παγκόσμιων πωλήσεων σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης), Ισπανία, Ολλανδία (νούμερο 1 χώρα στο μυαλό μας με μαγαζιά που πουλάνε καφέδες και γλυκά/κέικ με κάνναβη), Γαλλία, Ιταλία, Χιλή (η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση!), Τζαμάικα κα. Σε κάποιες από αυτές τις χώρες η νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή και σε άλλες υπάρχει μία μεγαλύτερη ευελιξία.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν προϊόντα κάνναβης ελληνικής παραγωγής, ενώ πολλά είναι και τα προϊόντα που εισάγουμε από το εξωτερικό.

Η νομοθεσία για την κάνναβη στην Ελλάδα

Ελληνική Δημοκρατία – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης και άλλες διατάξεις. Σύμφωνα με τον νόμο 4523/2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) A΄ 41/07.03.18, αποφασίστηκαν τα εξής:

Κατ΄ εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Δες όλη τη δημοσίευση του νόμου εδώ.

Η νομοθεσία για την Κάνναβη: Τι πρέπει να γνωρίζει ο αγρότης που θέλει να καλλιεργήσει

Άρα ο σκοπός της νομιμοποίησης της κάνναβης για καλλιέργεια, κατοχή, προμήθεια και χρήση, είναι ξεκάθαρα για ιατρικούς σκοπούς. Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα στη νομοθεσία της και αν μη τι άλλο υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί, πολλά ερωτήματα και λανθασμένη πληροφόρηση. Δεν είναι – καλώς ή κακώς – τόσο εκσυγχρονισμένη σε αυτό το θέμα όσο είναι άλλες χώρες.

Ο νόμος είναι ανοιχτός και αντιμονοπωλιακός χωρίς όριο αδειών. Εν ολίγοις, όποιος μπορεί να επενδύσει (νόμιμα και με τις απαιτήσεις), είναι δεκτός.

Ποια είναι τα οφέλη της νομοθεσίας;

  • Το κράτος ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα που αφορά στην υγεία. Οι ασθενείς των συγκεκριμένων ομάδων νοσημάτων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τελικά προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης, αφού οι ιατρικές της ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν. Φυσικά αυτό θα συμβαίνει με ευθύνη και συνταγή του γιατρού.
  • Οι κάτοικοι της χώρας που χρήζουν αγωγής με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, θα μπορούν να τα βρίσκουν σε προσιτή τιμή.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, να παράγουν κάνναβη του είδους Cannabis Sativa L, να προχωρήσουν στην επεξεργασία των πρώτων υλών και να επενδύσουν σε αυτόν τον χώρο και να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις καλλιέργειας.
  • Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας (ιδιαίτερα στην ύπαιθρο αλλά όχι μόνο), κάτι που βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Οι προοπτικές κέρδους και ενίσχυσης της απασχόλησης, είναι τεράστιες.
  • Μέσα από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, δημιουργούνται οικονομικά οφέλη. Δηλαδή πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό πεδίο.
  • Η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα, κάτι που επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη της.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο αγρότης που θέλει να καλλιεργήσει φαρμακευτική κάνναβη;

Όπως είναι κατανοητό, η διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής κάνναβης δεν είναι κάτι απλό και εύκολο και σίγουρα αυτή η δραστηριότητα έχει ιδιαιτερότητες, αφού δεν πρόκειται για ντομάτες, ροδάκινα, βαμβάκι.

  • Κατ’ αρχάς ο αγρότης, προφανώς και θα πρέπει να γνωρίζει όλη τη νομοθεσία επ’ ακριβώς. Αφενός για να γνωρίζει όλα τα νόμιμα και τα παράνομα σχετικά με την κάνναβη και αφετέρου για να πληροί τις προϋποθέσεις.
  • Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία
  • Επενδυτικά κεφάλαια
  • Η έγκριση παρέχεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν υποβολής αίτησης.
  • Για να εγκριθεί η δραστηριότητα θα πρέπει η έκταση να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα.
  • Η ενιαία έκταση της δραστηριότητας είναι περίκλειστη και η καλλιεργούμενη περιοχή είναι κλειστή.

Επιπλέον, η αστυνομία και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα προβαίνουν σε ελέγχους όταν το κρίνουν απαραίτητο.