Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είναι μερικά από τα πιο χρήσιμα φυτά που μπορείς να φυτέψεις και να μεγαλώσεις στον κήπο και τη γλάστρα σου, σε εξωτερικό και σε εσωτερικό χώρο. Μπορούν να διατηρούνται συμπαγή σε δοχεία, ακόμη και σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο στην κουζίνα σου. Πώς μπορείς όμως να αποθηκεύσεις τα βότανα που θέλεις, έτσι ώστε να τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο;

Όποιος χρησιμοποιεί τα βότανα, γνωρίζει πως τα «σπιτικά»:

  1. Έχουν καλύτερη γεύση
  2. Είναι πολύ φθηνότερα από το κατάστημα που τα αγοράζουμε
  3. Συνήθως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές ποσότητες

Αλλά μερικές φορές, παρ’ όλο που τα φροντίζεις, αν αναπτύσσονται έξω μπορεί να χαλάσουν από τις καιρικές συνθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα κόψεις και να τα αποθηκεύσεις ώστε να διατηρηθούν.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποθηκεύσεις τα βότανα που συλλέγεις από τον κήπο σου ή την γλάστρα;

Δύο από τις ευκολότερες και πιο επιτυχημένες μεθόδους είναι:

  1. Η κατάψυξη των βοτάνων

Όταν θέλεις να καταψύξεις τα βότανα, μπορείς πρώτα να τα ζεματίσεις προαιρετικά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ελαφρύνει λίγο τη γεύση, αλλά βοηθά καλύτερα στη διατήρηση του χρώματος. Βάλε τα βότανα σε ένα σουρωτήρι και τοποθέτησε το μέσα σε βρασμένο νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται πολύ. Ο βασιλικός χρειάζεται ζεμάτισμα, γιατί θα μαυρίσει αν παγώσει κατευθείαν χωρίς να τον ζεματίσεις.

Τα βότανα μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρα ή κομμένα σε μικρότερα κομμάτια. Ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, βάλε τα βότανα σε ένα ταψί ή μια λαδόκολλα και άφησε τα έξω να παγώσουν για μια μέρα. Το επόμενο πρωί τοποθέτησε τα όλα μαζί σε μια πλαστική σακούλα και αποθήκευσε τα στην κατάψυξη. Άφησε τα να παγώσουν όλα μαζί ως μια στερεή και σκληρή μάζα, έτοιμη για χρήση.

Χρησιμοποίησε παγοθήκη: Η κατάψυξη των φρέσκων βοτάνων μπορεί επίσης να γίνει χρησιμοποιώντας παγοθήκη. Κόψε τα βότανα και πίεσε τα μέσα σε κάθε θήκη με ένα κουτάλι. Την επόμενη μέρα που θα έχουν παγώσει, γέμισε νερό την υπόλοιπη θήκη. Αυτό θα σου δώσει ευκολία στη χρήση των κατεψυγμένων βοτάνων.

  1. Η ξήρανση των βοτάνων

Ένας άλλος τρόπος για να αποθηκεύσεις τα βότανα σου είναι η ξήρανση. Η ξήρανση περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους όπως κρέμασμα των βοτάνων, χρήση φούρνου ή φούρνου μικροκυμάτων, χρήση αφυγραντήρα.

Από τους πιο δημοφιλή τρόπους ξήρανσης αλλά παράλληλα και διακοσμητικός, είναι να τα κρεμάσεις ανάποδα και να τα αφήσεις να στεγνώσουν στον αέρα. Φύλαξε τα σε ένα ζεστό αλλά, κατά προτίμηση, σκοτεινό μέρος για να αποφύγεις την απώλεια γεύσης. Ένωσε τα σε μικρές δέσμες για να επιτρέψεις την καλή κυκλοφορία του αέρα.

Αυτές οι μέθοδοι διατηρούν συνήθως το χρώμα και τη γεύση των βοτάνων. Με αυτούς τους τρόπους θα απολαμβάνεις τα βότανα στα φαγητά σου και στο τσάι σου, όλους τους μήνες του χρόνου.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα