Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μας βοηθάει να κρατάμε τον οργανισμό μας υγιή τόσο από λοιμώξεις και κρυολογήματα, όσο και από διάφορες άλλες παθήσεις.

Λειτουργεί θα έλεγα ως μία καλή ασπίδα – άμυνα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο και αποτελείται από όργανα, κύτταρα, ιστούς και πρωτεΐνες. Μαζί, αυτές πραγματοποιούν σωματικές διαδικασίες που καταπολεμούν τους παθογόνους παράγοντες, οι οποίοι είναι οι ιοί, τα βακτήρια και τα ξένα σώματα που προκαλούν λοίμωξη ή ασθένεια.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται σε επαφή με ένα παθογόνο, ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση. Τότε απελευθερώνει αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται στα αντιγόνα των παθογόνων και τα σκοτώνουν.

Εξού και η κοινή έκφραση που λέμε: «έχω γερά αντισώματα»

Έχεις;;;

Η ενσωμάτωση συγκεκριμένων τροφίμων στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική κατάσταση ενός ατόμου. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή διαδραματίζει ρόλο ζωτικής σημασίας!

15 τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

1. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα περιέχουν ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου. Μια μελέτη του 2016 σημείωσε ότι τα φλαβονοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του αναπνευστικού. (δες εδώ: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή κοινό κρυολόγημα από όσους δεν το έκαναν.

2. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος με την προστασία των κυττάρων του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος, δημιουργώντας διάφορες ασθένειες και παθήσεις.

Παρά τα δυνητικά οφέλη της, η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να την τρώμε με φειδώ

3. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που πολλοί χρησιμοποιούν στη μαγειρική. Βρίσκεται επίσης σε μερικά εναλλακτικά φάρμακα. Η κατανάλωση του μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική κατάσταση, κάτι που οφείλεται στις ιδιότητες της κουρκουμίνης, μιας σύνθεσης του.

Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2017, η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Δες εδώ 10 υγιεινές συνταγές με κουρκουμά πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη ιδιότητες

4. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ο σολομός, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Δες 11 εκπληκτικά οφέλη του σολομού

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2014, η μακροπρόθεσμη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA). Η RA είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα ένα υγιές μέρος του σώματος.

Βάλε στην καθημερινή διατροφή σου το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε καλά λίπη που έχουμε απαραίτητη ανάγκη. Επιπλέον, αποτελεί μία καλή λύση αν δεν τρως ψάρια.

Δες εδώ ποια είναι τα οφέλη του αβοκάντο

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχει και ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η σουλφοραφάνη. Για αυτούς τους λόγους, είναι καλή επιλογή λαχανικών που υποστηρίζει γερά την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, ένα είδος αντιοξειδωτικού που δίνει στο δέρμα των πατατών πορτοκαλί χρώμα.

Το βήτα καροτένιο είναι μια πηγή βιταμίνης Α. Βοηθάει στο να γίνει το δέρμα υγιές και μπορεί ακόμη να προστατεύσει το δέρμα από βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

7. Σπανάκι

Το σπανάκι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως:

  • φλαβονοειδή
  • καροτενοειδή
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Ε

Οι βιταμίνες C και E υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος.

8. Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα και επιδόρπια, καθώς και σε τσάγια. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Γιατί είναι υγιεινό το τζίντζερ;

9. Σκόρδο

Φάρμακο για πολλούς και ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φυσικά αντιβιοτικά

Το σκόρδο είναι μια κοινή θεραπεία για την πρόληψη των κρυολογημάτων και άλλων ασθενειών.

Μια ανασκόπηση εξέτασε κατά πόσο η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου που περιέχουν αλικίνη μείωσε τον κίνδυνο του κρυολογήματος. Η ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό φάρμακο είχε περισσότερο κίνδυνο από αυτούς που έλαβαν τα συμπληρώματα σκόρδου. (δες εδώ: Καταπολέμησε τη γρίπη με σκόρδο: Συνταγές για να το βάλεις στη ζωή σου)

10. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, οπότε μπορείς να το απολαύσεις ως εναλλακτική λύση αντί για μαύρο τσάι ή καφέ. Περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

11. Κεφίρ

Το κεφίρ έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων που είναι επωφελείς για την υγεία.

Αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ:

  • Καταπολεμά τα βακτήρια
  • Μειώνει τη φλεγμονή
  • Αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση

12. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι προστίθενται πολύ γευστικά σε σαλάτες και σε δημητριακά – και προσωπικά τους λατρεύω. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών.

Με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία. Αυτό επιτυγχάνεται καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

13. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Επίσης περιέχουν μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μια μικρή χούφτα ή 1/4  ενός φλιτζανιού αμυγδάλων είναι ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

14. Πορτοκάλια και ακτινίδια

Τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, στην οποία στρεφόμαστε μόλις νιώσουμε ότι πιάνουμε κρυολόγημα και ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας.

15. Κόκκινη πιπεριά

Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Σύμφωνα με μια μελέτη για τις μεθόδους μαγειρέματος: το ψήσιμο διατηρεί το θρεπτικό περιεχόμενο των κόκκινων πιπεριών καλύτερα από τον ατμό ή το βράσιμο.

Και σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε την εχινάκεια, ένα βότανο «όπλο» ενάντια της γρίπης, η οποία είναι το Νο1 βότανο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.

Εκτός από τις τροφές, υπάρχουν μερικές στρατηγικές στον τρόπο ζωής που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα:

  • αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • τακτική άσκηση
  • διατηρώντας ένα υγιές βάρος
  • αποφεύγοντας το αλκοόλ (ή κάνουμε κατανάλωση με μέτρο)
  • καλός και αρκετός ύπνος και γενικά ξεκούραση
  • ελαχιστοποιώντας το άγχος και το οξειδωτικό στρες
  • κάνοντας ορθή πλύση των χεριών
  • διατηρώντας τη στοματική υγιεινή

#ΖουμεΥγιεινα

#ΝαΣεΑγαπας

Πληροφορίες: BMJ Journals, NCBI, MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη:

12 φυσικές θεραπείες για τον βήχα

Οι 15 πιο πολύτιμες τροφές, αναγκαίες για την υγιεινή διατροφή μας

11 πολύτιμα λαχανικά: Τι περιέχει κάθε φλιτζάνι & Tips για να τα τρως

Τι είναι οι υπερτροφές; 13 προτάσεις για τη διατροφή σου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα