Η NASA σου εξηγεί τι μπορείς να δεις αυτόν τον μήνα στον ουρανό

Η αλήθεια είναι ότι συχνά πυκνά παρακολουθώ το site της NASA για δύο λόγους. Πρώτον επειδή με μαγεύει οτιδήποτε γίνεται εκεί “έξω” στο σύμπαν, αλλά και γιατί είναι ένα εκπληκτικό site που νιώθω ότι μου μιλάει σε πρώτο πρόσωπο. Αποφάσισα λοιπόν να προσπαθήσω να σου μεταφέρω κι εγώ κάποια από τα μαγικά πράγματα που γίνονται στο σύμπαν, για να σε μυήσω στον κόσμο της αστρονομίας που αγαπώ.

Κάθε μήνα λοιπόν θα σου επισημαίνω τα φαινόμενα που αξίζει να παρατηρείς στον ουρανό και φυσικά θα σε ενημερώνω για οτιδήποτε έκτακτο συμβαίνει εκεί “πάνω”. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οτιδήποτε φυσικό βρίσκεται πάνω στον πλανήτη μας, είναι απλά ένα απειροελάχιστο κομματάκι του σύμπαντος.

Υποσημείωση: Η φωτογραφία εξωφύλλου που βλέπεις είναι μια time-lapse φωτογραφία που αποτυπώνει τα ίχνη των αστεριών. Τραβήχτηκε από την αστροναύτη Christina Koch από τον International Space Station, τον Ιούλιο του 2019. Αποτελείται από 400 διαφορετικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε χρονικό διάστημα 11 λεπτών, καθώς ο Διαστημικός Σταθμός ταξίδευε από τη Namibia προς την Ερυθρά Θάλασσα. Την ερωτεύτηκα και θέλησα να τη μοιραστώ!

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει το σύμπαν γι’ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τη NASA

Ο Δεκέμβριος ξεκινάει με έναν υπέροχο σχηματισμό.

Ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Κρόνος και η Ημισέληνος κινούνται, πλησιάζοντας εντυπωσιακά, και κατά τη διάρκεια της Ανατολής και κατά τη διάρκεια της Δύσης. Αυτό συμβαίνει όλο τον Δεκέμβριο.

Την 1η του Δεκέμβρη, ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Κρόνος και η Ημισέληνος σχημάτισαν μια ευθεία γραμμή την ώρα που νύχτωνε.

Στα μέσα του Δεκέμβρη, μην ξεχνάς να παρατηρείς κάθε απόγευμα από τις 8 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, την Αφροδίτη να περνάει ξυστά από τον Κρόνο. Η Αφροδίτη βέβαια θα υψώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ και θα την απολαμβάνεις φωτεινή και στολισμένη με ένα λαμπρό σύννεφο γύρω της.

Αν είσαι πρωινός τύπος είσαι τυχερός. Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου ρίξε μια ματιά στον Κόκκινο Πλανήτη, τη στιγμή που τον επισκέπτεται η Ημισέληνος.

Για να τους δεις γύρνα το βλέμμα σου νοτιοανατολικά περίπου 45 λεπτά πριν ανατείλει ο Ήλιος. Θα δεις το Φεγγάρι πάνω από τον Άρη στις 22. Μέχρι τις 23 Δεκέμβρη θα έχει κατέβει κάτω από τον Άρη και θα τείνει προς τα ανατολικά.

Προς το τέλος του μήνα δε θέλεις να χάσεις το φαντασμαγορικό ζευγάρωμα της Αφροδίτης με την Ημισέληνο. Στις 28, κοίταξε χαμηλά στα νοτιοδυτικά του ουρανού κατά το σούρουπο, για να βρεις την Αφροδίτη να αιωρείται στο λυκόφως, ακριβώς πάνω από την Ημισέληνο.

Οι φάσεις του Φεγγαριού αυτό τον μήνα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα