Ποιοι είναι αλήθεια οι 4 τύποι τσαγιού και ποιος ο ρόλος της οξείδωσης;
Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το τσάι και τους τύπους του και ένα μπέρδεμα με αυτό που ονομάζουμε τελικά εμείς τσάι.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα.
Υπάρχουν 4 τύποι τσαγιού
Οι τύποι του τσαγιού είναι 4: το πράσινο, το μαύρο, το oolong (που προφέρεται ου-λονγκ) και το λευκό. Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλά εκχυλίσματα από διάφορα βότανα, που εμείς συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε τσάι, ανήκουν όμως στα εκχυλίσματα.
Αυτό που σίγουρα δε σου έχει περάσει από το μυαλό είναι ότι αυτοί οι 4 τύποι τσαγιού προέρχονται από ένα και μοναδικό φυτό και όχι από διαφορετικά είδη φυτών.
Το τσάι δηλαδή είναι ένα: το φυτό Camelia Sinensis. Οι 4 τύποι τσαγιού οφείλονται στη διαφορετική επεξεργασία των φύλλων. Αυτή δίνει την ιδιαίτερη γεύση, το χρώμα και το άρωμα στους διάφορους τύπους.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τσάι μοιάζει με το κρασί, υπό την έννοια ότι η ατμόσφαιρα και το μικροκλίμα της περιοχής στην οποία καλλιεργείται προσδιορίζει την ποιότητα και τη γεύση του. Τα φυτά ευδοκιμούν καλύτερα σε όξινο έδαφος και σε περιοχές με έντονη βροχόπτωση, παρόλο που μπορούν να καλλιεργηθούν οπουδήποτε, από παραθαλάσσιες μέχρι και ορεινές περιοχές.
Μεγάλη παραγωγή γίνεται σε περισσότερες από 30 χώρες, αλλά οι 4 μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Κίνα, η Ινδία, η Κένυα και η Σρι Λάνκα.
Σε αντίθεση με ότι θα πίστευες, τα φύλλα του τσαγιού συλλέγονται κυρίως με το χέρι για καλύτερη ποιότητα – αφού οι μηχανές καταστρέφουν πολλά φύλλα. Υπάρχουν δύο περίοδοι συγκομιδής ανά έτος:
- Η 1η περίοδος συγκομιδής – “first flush”
- Η 2η περίοδος συγκομιδής – “second flash”
Οι καλλιεργητές συγκρατούν το φυτό στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης με συνεχές κλάδεμα, ώστε να συλλέξουν μόνο δύο φύλλα και έναν ανθό από τις κορυφές. Τα φύλλα μεταφέρονται άμεσα από τους εργάτες στο εργοστάσιο που βρίσκεται πάντα δίπλα στα φυτεία, ώστε να αποφευχθεί η οξείδωση που ξεκινάει αμέσως.
Ποιος ο ρόλος της οξείδωσης
Η διαδικασία της οξείδωσης είναι σημαντική για να κατανοήσουμε το τσάι και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής. Η οξείδωση είναι αυτή που προσδιορίζει τον τύπο και την ποιότητα του τσαγιού.
Τι είναι όμως η οξείδωση;
Οξείδωση είναι αυτό που συμβαίνει όταν κόβουμε το φρούτο και μετά από λίγη ώρα το χρώμα του αλλάζει σε καφετί. Επίσης η σκουριά στα σιδερένια αντικείμενα. Τα μόρια του οξυγόνου αντιδρούν με στοιχεία και παράγονται άλλες ουσίες.
Φυσιολογικά, το περίβλημα ενός μήλου προστατεύει το εσωτερικό του από την επαφή με το οξυγόνο, αλλά όταν το κόψουμε και έρθει σε επαφή με τον αέρα, τα μόρια του οξυγόνου ουσιαστικά το «καίνε». Η οξείδωση μπορεί να καταστρέφει το φρούτο ή τα σιδερένια αντικείμενα σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο είναι επιθυμητή.
Στην περίπτωση του τσαγιού πολλές φορές είναι απαραίτητη διαδικασία για να παράγουμε τον τύπο που επιθυμούμε.
O χρόνος της οξείδωσης, καθορίζει τον τύπο και την ποιότητα του τσαγιού.
Δεδομένου ότι η οξείδωση αρχίζει από το στάδιο του τυλίγματος των φύλλων, το χρονικό διάστημα μεταξύ αυτών των σταδίων είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του τσαγιού.
Μόλις το τύλιγμα είναι πλήρες, το τσάι είτε τοποθετείται σε ειδικές δεξαμενές, είτε απλώνεται σε τραπέζια, όπου τα ένζυμα που βρίσκονται μέσα στα φύλλα του τσαγιού έρχονται σε επαφή με τον αέρα και αρχίζουν να οξειδώνονται. Αυτό δημιουργεί τη γεύση, το χρώμα και τη δύναμη του τσαγιού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το φύλλο αλλάζει χρώμα και από πράσινο γίνεται ανοικτό καφέ και μετά σκούρο καφέ .
Όσο περισσότερο οξειδώνεται, τόσο πιο σκούρο είναι το τσάι. Τα πράσινα τσάγια δεν είναι οξειδωμένα ή είναι για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο. Τα τσάγια Oolong, είναι μερικώς οξειδωμένα, ενώ τα μαύρα τσάγια είναι πιο πλήρως οξειδωμένα.
Μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος οξείδωσης, τα φύλλα αποξηραίνονται και η οξείδωση σταματάει.
Για τα υπόλοιπα είδη που συνηθίζουμε να ονομάζουμε τσάι, αλλά δε συγκαταλέγονται στο τσάι θα μιλήσουμε αναλυτικότερα ούτως ή άλλως.
Το τσάι είναι μια ιεροτελεστία που θα αγαπήσουμε μαζί!
Δες και 6 βότανα που μας κάνουν υπέροχο τσάι
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα