Ανταπόκριση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκει πλέον η γεωργία ακριβείας για τη στήριξη των παραγωγών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος Ευρώτα, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Ευρώτειος Πολιτεία».

Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Ζάχος Μπούτσαλης, που είναι και αγρότης, μας δήλωσε: «Ήδη έχουμε τοποθετήσει τρεις μετεωρολογικούς σταθμούς στις Κροκέες, στην Απιδιά και στο Αστέρι, ενώ υπάρχει ακόμα ένας σταθμός στο Γεράκι, που έχει τοποθετήσει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και θα τον συντηρεί πλέον η δημοτική επιχείρηση. Για την κάλυψη των αναγκών του αγροτικού πληθυσμού μένει πλέον η τοποθέτηση αντίστοιχου σταθμού και στη Σκάλα πολύ σύντομα».

Τα στοιχεία που δίνουν αρχικά οι μετεωρολογικοί σταθμοί δεν είναι πλήρη, αλλά στην πορεία θα προστεθούν προγράμματα που θα δίνουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να ωφεληθούν οι παραγωγοί. Ήδη ο δήμος έχει υπογράψει και σχετική σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την κατασκευή σχετικής ιστοσελίδας, όπου θα καταγράφονται συνεχώς τα δεδομένα που θα χρειάζονται οι παραγωγοί και ο ΕΛΓΑ.

Θα προστεθούν νέα στοιχεία

Όπως μας εξήγησε ο κ. Μούτσαλης, «Με τον νέο προϋπολογισμό, θα προστεθούν νέα στοιχεία στη λειτουργία των μετεωρολογικών σταθμών, όπως η υγρασία χώματος, η ηλιακή ακτινοβολία και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων της παραγωγής».

Μέσα στους στόχους της επιχείρησης παραμένει η επαναλειτουργία του Γεωργικού Ινστιτούτου που βρίσκεται στο Αστέρι και ανήκει στον Δήμο. Όταν λειτουργήσει, θα έχει και υπό έλεγχο του τη λειτουργία των μετεωρολογικών σταθμών. Το Ινστιτούτο, που δεν λειτουργεί αλλά στο παρελθόν είχε εκφραστεί η βούληση να μετατραπεί σε φυτοπαθολογικό κέντρο, χρειάζεται πλέον περίπου 200.000 ευρώ προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη:

Η επανάσταση της Ψηφιακής Γεωργίας

Ποιες αλλαγές θα φέρει το 5G στην αγροτική παραγωγή

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα