Η καφεΐνη είναι μια ψυχοδραστική ουσία που βρίσκεται κυρίως στον καφέ, ως φυσικό συστατικό του, αλλά και στο τσάι σε χαμηλότερες φυσικά ποσότητες. Οι κατασκευαστές τη συμπεριλαμβάνουν επίσης σε πολλές σόδες και ενεργειακά ποτά. Αν και είναι μια κοινωνικά αποδεκτή ουσία, η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την ασφάλεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.

Μια μελέτη του 2019 από φοιτητές πανεπιστημίου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφεΐνη έχουν μια μέση πρόσληψη περίπου 173 χιλιοστογράμμων την ημέρα (mg / ημέρα).

Αυτή είναι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η μέτρια πρόσληψη μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου, οι συνθήκες του εγκεφάλου και των προβλημάτων του ήπατος.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης κρύβει γενικά πολλούς κινδύνους και η πολλή κατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό

Πρόκειται για μια ένωση που προέρχεται φυσικά από πάνω από 60 διαφορετικές φυτικές πηγές, όπως κόκκους καφέ, φύλλα τσαγιού, σπόρους κακάο και σπόρους κοκάλια.

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό με την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (CNS). Μπορεί να αντισταθμίσει την κούραση και να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την εστίαση.

Εκτός του καφέ, οι άνθρωποι καταναλώνουν συνήθως καφεΐνη μέσω τσαγιού, αναψυκτικών – ιδιαίτερα ενεργειακών ποτών – και σοκολάτας. Είναι επίσης ένα συστατικό σε ορισμένα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως είναι τα παυσίπονο και κάποια φάρμακα για την αλλεργία.

Τα οφέλη της καφεΐνης

Εκτός από τις διεγερτικές επιδράσεις της, η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας του 2019, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του καρκίνου του ήπατος.

Την ίδια χρονιά, μια διαφορετική ανασκόπηση 40 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ καθημερινά είχε συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Μερικές μελέτες έχουν συσχετισμένη κατανάλωση καφεΐνης με θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Το 2013, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό World Journal of Biological Psychiatry έδειξε ότι η κατανάλωση μεταξύ 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε ενήλικες.

Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Nature, κατέδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Άλλες μελέτες έχουν ενδείξεις ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Parkinson, την καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, ο Steven E. Meredith, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, είπε στους Medical News Today ότι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η καφεΐνη είναι ψυχοτρόπος ουσία. Η καφεΐνη διασχίζει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου για την τόνωση του ΚΝΣ.

Τι λέει ο Steven E. Meredith

«Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ψυχοτρόπους ουσίες, η χρήση καφεΐνης είναι κοινωνικά αποδεκτή και το “φάρμακο” χρησιμοποιείται ευρέως.

Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο!

Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών καφεΐνης χρησιμοποιεί την ουσία τακτικά χωρίς εμφανή βλάβη. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν πιθανώς στην προοπτική ότι η καφεΐνη είναι μια καλοπροαίρετη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας χωρίς να έχει αρνητικές συνέπειες ».

Αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης

Ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης σε υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία.

Μια ανασκόπηση του 2015 εντόπισε διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες της κατανάλωσης περισσότερων από 400 mg καφεΐνης ανά ημέρα, συμπεριλαμβανομένων:

  • έναν γρήγορο καρδιακό παλμό
  • ανησυχία – αναστάτωση
  • κίνηση – ταρακούνημα
  • προβλήματα ύπνου
  • σεισμικές δονήσεις

Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί επίσης να παρουσιαστούν και σε αυτούς που κόβουν την καφεΐνη, ενώ ήταν τακτικοί χρήστες. Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει ακόμη και μέτριες ποσότητες καφεΐνης με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Το 2013, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 300 mg καφεΐνης ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδιού με χαμηλό βάρος γέννησης.

Μια πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση 17 μελετών που περιελάμβαναν 233.617 συμμετέχοντες, πρότεινε ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν η μακροχρόνια κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής και εάν παρέχει οφέλη ή αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Τα αποτελέσματα της καφεΐνης διαφέρουν από άτομο σε άτομο

Ο Meredith ισχυρίζεται ότι οι επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τα μικτά αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στο σώμα. Για παράδειγμα, συνέστησε ότι τα άτομα με διαταραχές άγχους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην επίδραση που φέρνει ανησυχία και ταραχή.

“Η καφεΐνη μπορεί επίσης να μεταβολίζεται με διαφορετικούς ρυθμούς μεταξύ των ατόμων για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, οι καπνιστές τσιγάρων μεταβολίζουν την καφεΐνη δύο φορές πιο γρήγορα από τους μη καπνιστές. Ωστόσο, ο μεταβολισμός της καφεΐνης είναι πιο αργός μεταξύ των βρεφών, των εγκύων γυναικών και των ατόμων με ηπατική νόσο, ενώ μερικά φάρμακα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό της καφεΐνης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από την καφεΐνη.”

Ο Rob M. Van Dam, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι επιδράσεις της καφεΐνης εξαρτώνται από τα μεμονωμένα γενετικά χαρακτηριστικά και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

“Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολία στον ύπνο ή να βιώσουν τρόμο ή άγχος με σχετικά χαμηλές δόσεις καφεΐνης και είναι χρήσιμο να γνωρίζουν αυτά τα συμπτώματα και να μειώνουν την πρόσληψη καφεΐνης, αν συμβούν αυτά.”

Και τώρα τίθεται το ερώτημα:

Η καφεΐνη κάνει καλό σε σένα;

Πληροφορίες για τις μελέτες: Medical New Today, Nature Neuroscience, NCBI

Διάβασε ακόμη:

Πόσιμο ζεστό νερό: Πώς βελτιώνει την υγεία μας

Κούπες καφέ που τρώγονται λανσάρουν οι αεροπορικές εταιρείες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα