Το φθινόπωρο φέρνει μελαγχολία. Το συνειδητοποιείς όλο και περισσότερο μεγαλώνοντας. Κάθε χρόνο.

Ξέρεις, εκείνα τα άρθρα μου που το κεντρικό σημείο τους αφορούν στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και τα συναισθήματα του, τα αγαπάω λίγο περισσότερο. Με βοηθάει να αναλύω ακόμη περισσότερο τον εαυτό μου και να βοηθάω κι άλλους γύρω μου ?

Η αλλαγή των εποχών, ειδικά αυτή από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, προκαλεί στους περισσότερους από εμάς, ανησυχία, φόβο, θλίψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Και δε θα βγάλω απ’ έξω εμένα. Ανήκω κι εγώ σ’ αυτήν την κατηγορία.

Τι μας λένε οι ειδικοί γι’ αυτό;

Πολύχρωμα φύλλα που πέφτουν ? ?, άνετα πουλόβερ, επιστροφή σε δροσερό καιρό… το φθινόπωρο είναι μια αγαπημένη εποχή για πολλούς. Ωστόσο, δεν αισθάνονται όλοι έτσι, και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων βιώνουν πραγματικά άγχος το φθινόπωρο, λέει η ψυχολόγος Carrie Landin.

Τι είναι το άγχος του φθινοπώρου;

Το άγχος του φθινοπώρου έχει μελετηθεί επιστημονικά. Πρόκειται για μια αύξηση της ανησυχίας, του φόβου και άλλων αρνητικών συναισθημάτων που σχετίζονται με την αλλαγή των εποχών. Πολλά γεγονότα που συμβαίνουν συνήθως από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, ειδικά σε άτομα που είναι ήδη επιρρεπή στο άγχος.

Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα:

  • των φυσικών αλλαγών που επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου
  • των περιβαλλοντικών αλλαγών που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή

Λόγοι που το φθινόπωρο φέρνει μελαγχολία, άγχος και φόβο

  1. Φυσικές αλλαγές

Καθώς η γη μεταβαίνει από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, το φως της ημέρας μειώνεται, προκαλώντας χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους, λέει ο Kimberly Asner-Self, επαγγελματίας σύμβουλος και καθηγητής κλινικής συμβουλευτικής ψυχικής υγείας.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, καθώς η Γη γέρνει μακριά από τον ήλιο, επηρεάζονται οι διαθέσεις μας. Λιγότερο φως της ημέρας οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τα συναισθήματά μας. Καθώς αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πέφτουν, το σώμα αποκρίνεται αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης -την ορμόνη του στρες- που απελευθερώνεται σε καταστάσεις όπου αντιλαμβανόμαστε την απειλή. Όταν απελευθερώνεται περισσότερη κορτιζόλη από ό, τι χρειάζεται, τότε μπορούμε να γίνουμε ανήσυχοι».  (δες εδώ τις ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας)

Αυτές οι χημικές αλλαγές οδηγούν σε φυσικά συμπτώματα, όπως διαταραχές ύπνου, συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένο άγχος.

Μαζί, αυτές οι χημικές αλλαγές και τα φυσικά συμπτώματα είναι γνωστά ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Αυτός ο όρος περιγράφει τη σοβαρή μείωση της διάθεσης που μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες.

Περιβαλλοντικές αλλαγές

Δεν είναι μόνο ότι μειώνεται το φως του ήλιου. Οι αλλαγές στο κοινωνικό ή φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να επιφέρει το φθινόπωρο, μπορούν να προκαλέσουν «αναμενόμενο άγχος», λέει η Landin.

«Όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα άγχους μπροστά μας, τείνουμε να προβλέψουμε τα προβλήματα, και αισθανόμαστε ανήσυχοι πριν καν συμβούν».

Το φθινόπωρο είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου με πολλά διασκεδαστικά πράγματα που συμβαίνουν. Μπορεί όμως να μας προκαλέσει σύγχυση όταν αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι και η σύγχυση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.

Τι μπορείς να κάνεις όταν το φθινόπωρο φέρνει μελαγχολία σε σένα;

*Αντιμετώπισε το φθινοπωρινό άγχος, εντοπίζοντας τους προσωπικούς σου προβληματισμούς

Δες το σαν έναν γρίφο που θέλεις να λύσεις!

*Δημιούργησε ένα σχέδιο, ώστε να διαχειριστείς αυτά τα προβλήματα προτού αρχίσουν να φαίνονται συντριπτικά ή εκτός ελέγχου

*Αποφάσισε τώρα τι είναι απαραίτητο και τι όχι

*Βάλε προτεραιότητες

Η αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς

Μια νέα σχολική χρονιά προκαλεί πολύ ενθουσιασμό, αλλά φέρνει επίσης πολλές επιπλέον ευθύνες, ειδικά για τους γονείς. Αυτό ισχύει ειδικά τώρα στη μέση μιας πανδημίας. «Οι μαθητές και οι γονείς των μαθητών έχουν επιπλέον δεσμεύσεις χρόνου, έξοδα και κοινωνικές πιέσεις, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άγχος», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Mayra Mendez.

Αποχαιρετάς την ελευθερία του καλοκαιριού

«Όλη η ατμόσφαιρα του καλοκαιριού και των διακοπών είναι πιο χαλαρή και ανέμελη. Το να επιστρέψουμε σε ένα αυστηρότερο πρόγραμμα το φθινόπωρο, μπορεί να προκαλέσει άγχος. Προγραμμάτισε τακτικά διαλείμματα και μελλοντικές διακοπές, ώστε να έχεις πράγματα να περιμένεις», λέει η Landin. (Όλα μοιάζουν καλοκαίρι όταν…)

Ακόμα κι αν απλώς ονειρεύεσαι, η επανεστίαση του μυαλού σου στο θετικό θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου.

Σεζόν κρυολογήματος και γρίπης και κορονοϊού ?

Πηγαίνοντας στην εποχή του βήχα και του συναχιού, είναι αγχωτικό αυτό από μόνο του. Όμως τώρα με την πανδημία COVID-19 ? σε πλήρη ισχύ, πολλοί άνθρωποι βιώνουν ένα υπερβολικό άγχος αυτό το φθινόπωρο. Και είναι απόλυτα λογικό.

 «Η αυτοεξυπηρέτηση είναι τόσο σημαντική, τόσο για την ψυχική σου υγεία όσο και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει τον επαρκή ύπνο, την άσκηση και την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, αλλά μην ξεχάσεις να προσθέσεις κάποια απλά καθημερινά πράγματα μόνο για διασκέδαση, όπως το να κάνεις ένα μεγάλο μπάνιο με αφρό ή να απολαύσεις ένα λαχταριστό ζεστό καφέ», λέει η Mendez. (9 τρόποι να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή ~ Μέρος 2o)

Περισσότερες ώρες σκοταδιού

Δε μπορείς να κάνεις κάτι για το σημείο της Γης στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο. Μπορείς όμως να αναγνωρίσεις το σκοτάδι ως πηγή του αυξανόμενου άγχους σου και ότι έχει μια φυσιολογική αιτία που μπορεί να σε βοηθήσει ψυχικά, λέει ο Asner-Self.

  • Κάθε πρωί, έχε ως προτεραιότητα να χτυπά το φως του ήλιου το πρόσωπο σου
  • Κάνοντας μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους θα εκτεθείς στο φως, τον καθαρό αέρα και την άσκηση, αλλά τις μέρες που αυτό δε γίνεται, κάθισε για 30 λεπτά μπροστά σε φως
  • Μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνη D

Τα άσχημα ΝΕΑ των ειδήσεων

Αυτή η σταθερή ροή πρωτοσέλιδων στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, το Facebook και το Twitter μπορεί να προκαλέσει άγχος. Μεταξύ της πανδημίας, της πολιτικής και των φυσικών καταστροφών, μερικοί άνθρωποι βιώνουν κάτι περισσότερο από το συνηθισμένο άγχος και απορροφούνται από μια δίνη κακών ειδήσεων, δυσπιστίας και φόβου.

«Απενεργοποίησε τις ειδήσεις και τα κοινωνικά μέσα. Η μείωση της κατανάλωσης πολυμέσων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του άγχους σου. Η ψυχική σου υγεία, είναι προτεραιότητα σου», λέει ο Mendez.

Επερχόμενες διακοπές

«Η απομόνωση, τα οικογενειακά προβλήματα, οι εργασιακές απαιτήσεις, τα προβλήματα υγείας και τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να συναντηθούν και να αγχώσουν.  Η πραγματικότητα είναι ότι μπορούν να είναι ταυτόχρονα χαρούμενες στιγμές, προκαλώντας άγχος», λέει η Landin.

*Προγραμμάτισε όσο το δυνατόν νωρίτερα, δώρα, εκδηλώσεις, εκδρομές και εξορμήσεις.

Το έτος που τελειώνει

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει στους στόχους τους, καθώς αισθάνονται το τέλος του έτους κοντά και εξακολουθούν να έχουν πολλά πράγματα να κάνουν ή να αναιρέσουν», λέει η Mendez.

Το τέλος του έτους είναι μια ημερομηνία στο ημερολόγιο, τίποτα περισσότερο

Δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι δε μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις τους στόχους σου και να θέτεις νέους. Ο καθορισμός αυθαίρετης προθεσμίας δεν είναι απαραίτητος και προσθέτει άγχος.

Σταμάτα να αναμένεις προβλήματα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το άγχος του φθινοπώρου είναι ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Γιατί τα προσελκύεις. «Συνιστώ να ασκήσεις το μυαλό σου να εστιάζει στο παρόν. Απομάκρυνε την προσοχή σου από τις ανησυχίες σου για το τι «θα μπορούσε» να συμβεί σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει τώρα», λέει η Landin.

Προσωπικά, συνιστώ να το κάνεις σε όλη τη ζωή σου και όχι μόνο στην περίοδο του φθινοπώρου!

Σταμάτα να μαγνητίζεις το κακό.

Σταμάτα να βρίσκεις πρόβλημα σε κάθε λύση.

Να σου πω κι ένα μυστικό ?… Το φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου για φωτογραφίες! ?

#ΝαΣεΦροντιζεις

#ΔενΕισαιΜονος

#ΔενΕισαιΟΜονος

Βασισμένο σε άρθρο του Reader’s Digest, όπου γράφουν η ψυχολόγος Carrie Landin, ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Kimberly Asner-Self και η ψυχοθεραπεύτρια Mayra Mendez.

Διάβασε ακόμη:

12 + 2 τρόποι για χαλάρωση ~ Ψυχολόγος Lisa S. Larsen, Μέρος 2ο

Ζήσε και φάε ανάλογα με τις εποχές

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα