Υπερτροφές, δηλαδή σαν να λέμε ό,τι είναι το σπανάκι για τον Ποπάυ!

Υπερ-τροφή: κάτι περισσότερο και ανώτερο της τροφής.

Γνωρίζεις ότι τα ελληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά αναγνωρίστηκαν ως “υπερτροφές” για τη διατροφή μας; Δες εδώ το σχετικό άρθρο.

Τι είναι οι όμως οι υπερτροφές;

Πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία και οι αντιοξειδωτικές δράσεις. Αυτές οι τροφές πιστεύεται πως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, τόσο σωματικά, όσο πνευματικά και ψυχικά. Ενισχύουν την ενέργεια, την αντοχή και την αποκατάσταση. Ωστόσο, οι ειδικοί της διατροφής και της υγείας αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «υπερτροφές», γιατί μερικοί δείχνουν να τα αμφισβητούν.

Θέλουν να το δουν ξεκάθαρα επιστημονικά, δηλαδή:

Μια τροφή για να καταλήξει να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή (superfood), θα πρέπει να έχουν γίνει αμέτρητες κλινικές έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη της κατανάλωσης της στον οργανισμό.

Οι διατροφικές ανάγκες + ο τρόπος ζωής

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι ισχυρισμοί που συνδέουν τη διατροφή με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, είναι πολλοί.

Θα σου φέρω ένα παράδειγμα:

Ένας αθλητής που προπονείται σκληρά, οι διατροφικές του ανάγκες είναι μεγαλύτερες εξαιτίας του δύσκολου τρόπου ζωής που κάνει, καθώς και της ενέργειας που διοχετεύει.

Σκέψου το πιο απλό.. κάνουμε λίγη απλή γυμναστική, όπως είναι το κολύμπι στη θάλασσα και μετά από λίγη ώρα πεινάμε.

Οι αρχαίοι Έλληνες περιλάμβαναν στη διατροφή τους κρεμμύδια και σκόρδα, πίτες φτιαγμένες με αλεύρι, κριθάρι και μία ενεργειακή μπάρα που ονομαζόταν «σήσαμις» κι ήταν φτιαγμένη από μέλι και σουσάμι κάτι σαν το σημερινό παστέλι. Με τέτοιες διατροφικές αξίες αποκτούσαν αντοχή και ενέργεια και επανέφεραν τον οργανισμό τους μετά από προπονητικές και αγωνιστικές επιβαρύνσεις.

Με τα χρόνια και με την εξέλιξη των επιστημονικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν πολύ περισσότερα συστατικά εκτός από υδατάνθρακες – όπως είναι τα σταυρανθή λαχανικά που λατρεύω.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές υπερτροφές;

Προσωπικά, επειδή κατά καιρούς έχω καταναλώσει τα περισσότερα από αυτά, θα έλεγα με αρκετή σιγουριά πως μόνο καλό κάνουν. Βέβαια, κάθε οργανισμός λειτουργεί και αντιδρά διαφορετικά και σύμφωνα με τις ανάγκες του, τη φυσική του κατάσταση και τον διατροφικό τρόπο ζωής του.

Και φυσικά, δεν κάνουμε ΠΟΤΕ κατάχρηση και υπερκατανάλωση τους, αλλά μία απλή χρήση τους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υποκατάστατα της καθημερινής αναγκαίας τροφής μας, αλλά συμπλήρωμα αυτής.

1. Το ρόδι. Θα το βάζω πάντα πρώτο στη λίστα όταν πρόκειται για αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο χυμός του είναι πολύ γευστικός και ευχάριστος.

2. Τσάι του βουνού – Σιδερίτης. Ένα αγαπημένο μας και πολύ γευστικό τσάι, ενώ 6 σπουδαία είδη του φυτρώνουν στην Ελλάδα.

3. Κρόκος Κοζάνης… Ή αλλιώς «μωβ Φεράρι». Ο ελληνικός κρόκος, που φυτρώνει στην Κοζάνη, αποτελεί προστατευμένη ονομασία προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα αυθεντικό μη παραποιημένο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας.

Ελληνικός κρόκος: Ποιο είναι το μυστικό του

4. Μήλο. Έχει βιταμίνες C και A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Έχει επίσης, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι κατάλληλο για δίαιτα. Αποτελεί καλή πηγή ινών, ειδικά αν καταναλωθεί με τη φλούδα. Καλό είναι να τρώμε ένα μήλο καθημερινά.

5. Κινόα. Θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Επιπλέον, περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά, (τα οποία δε βλάπτουν την καρδιά), πολύ μαγνήσιο και σίδηρο και είναι καλή πηγή φωσφόρου.

6. Αμύγδαλα. Περιέχουν 18% πρωτεΐνη, γνωστά και ως “οι καρποί του αθλητή”.

7. Ιπποφαές, που σημαίνει λαμπερό άλογο. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας.

8. Μαστίχα Χίου. Έχει πολλές χρήσεις, όπως στην ιατρική, φαρμακευτική, ορθοδοντική, αρωματοποιία, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κ.α.

9. Το δίκταμο. Αποκαλείται και “ο θησαυρός της Κρήτης” και “το θεϊκό βοτάνι της”, ενώ έχουμε αναφορές του και από τον Ιπποκράτη.

10. Αλόη. Ένα καθαρτικό βότανο και τονωτικό του οργανισμού, γνωστό από την αρχαιότητα.

11. Σπιρουλίνα. Μια αρκετά γνωστή πηγή πολύτιμων συστατικών όπως πρωτεϊνών, βιταμινών, νουκλεϊκών οξέων.

12. Βατόμουρα. Ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών και ελιξίριο ζωής. Οι καρποί της βατομουριάς περιέχουν πολλές βιταμίνες, κυρίως Α, Β, C και έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.

13. Γκότζι μπέρι. Μια καινοτόμος τροφή με υψηλή θρεπτική αξία.

Βάλε και το αβοκάντο στη διατροφή σου.. θα με θυμηθείς! Το “γιατί;” θα το βρεις εδώ.

Διάβασε ακόμη:

15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου

9+1 γνωστά προσαρμογόνα βότανα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα