Θα σου πω κάτι… τα αντιοξειδωτικά βότανα είναι απαραίτητα στη ζωή κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας, διατροφής και φυσικής κατάστασης.

Και θα καταλάβεις γιατί!

Αρχικά, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ας δούμε τι είναι τα αντιοξειδωτικά βότανα και τι κάνουν στον οργανισμό σου.

Οι ελεύθερες ρίζες

Ο ανθρώπινος οργανισμός κλονίζεται σχεδόν καθημερινά από διάφορους παράγοντες όπως είναι η υπερκατανάλωση φαρμάκων, αλκοόλ, τροφής (κακής κυρίως διατροφής), τσιγάρου και… έντονου στρες. Ναι, το συσσωρευμένο στρες και το άγχος μειώνουν τη σωστή λειτουργία και την καλή υγεία του ανθρώπου. Όλα αυτά είναι οι ελεύθερες ρίζες που συνεχώς χτυπάνε και σοκάρουν τον οργανισμό.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έρχονται τα αντιοξειδωτικά βότανα που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, ενώ “καθαρίζουν” τον οργανισμό από τις πολλές του τοξίνες. Ωστόσο, μην ξεχνάς κάτι πολύ βασικό.

Όσο πιο καλή φυσική κατάσταση έχεις και όσο πιο πολύ μειώνεις τις κακές καταχρήσεις, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα βοηθήσεις εσύ ο ίδιος την υγεία σου και θα έχεις ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Και το αντίστροφο.

Τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα είναι οι κύριοι τύποι των φαινολικών συστατικών και γι’ αυτό έχει μελετηθεί εκτεταμένα η σχέση της δομής τους και της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας που διαθέτουν. Η αντιοξειδωτική τους δράση μπορεί να περιορίσει τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στον οργανισμό μας.

7 φρουροί της υγείας μας

1. Το ρόδι

Δεν το έβαλα τυχαία πρώτο στη λίστα. Μπορεί το ρόδι να είναι φρούτο, όμως είναι γνωστές οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Άρα θα λέγαμε πως πρόκειται για βότανο. Προστατεύει από καρκινικές εκδηλώσεις και από την κακή χοληστερίνη. Ο χυμός του είναι πολύ γευστικός και ευχάριστος. με πολλούς ισχυρούς λόγους να τον βάλεις στη διατροφή σου.

2. Ο ιβίσκος

Το τσάι ιβίσκου ενισχύει την καλή υγεία και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές ποτό σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιείται συχνά ως φαρμακευτικό τσάι. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα και το Ινστιτούτο Βιοχημείας στο Chung Shan Medical and Dental College, στο Taichung της Ταϊβάν, υποδηλώνει ότι ο ιβίσκος επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

3. Το φασκόμηλο

Το φασκόμηλο μάχεται την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών και καταπολεμά διάφορες παθήσεις.

«Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;»

4. Το δίκταμο

Το δίκταμο ή αλλιώς έρωντας, είναι ένα από τα αρωματικά φυτά και βότανα της Κρήτης. Αποκαλείται και “ο θησαυρός της Κρήτης” και “το θεϊκό βοτάνι της”. Την αντιοξειδωτική του δράση, την οφείλει στις πολυφαινόλες και τις τοκοφερόλες που περιέχονται πλούσια στο βότανο. Για αυτές του τις ιδιότητες αλλά και τις χωνευτικές, τις επουλωτικές και τις αιμοστατικές, έχουμε αναφορές και από τον Ιπποκράτη.

5. Το τζίνσεγκ

Το τζίνσεγκ είναι ένα από τα πιο γνωστά και ισχυρά προσαρμογόνα βότανα, εκείνα δηλαδή τα βότανα που προσαρμόζονται στις ανάγκες του οργανισμού και τον ισορροπούν. Βελτιώνει τις νοητική διαύγεια και αυξάνει την αντοχή ενάντια στο στρες. Έχει αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες και μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.

6. Το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα βότανα που μας δίνουν το πιο πιο γευστικό τσάι. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα, μπορεί να γίνει και ένα ωραιότατο παγωμένο ρόφημα. Τα φύλλα του δεν έχουν υποστεί καμία διαδικασία ζύμωσης και έτσι κρατήσανε το πράσινο χρώμα τους.

7. Το μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο, το φυτό της μακροζωίας και της νεότητας, ήταν για εκατοντάδες χρόνια πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξίριων ζωής, Έχει πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά.

Να ξέρεις επίσης, ότι το ελαιόλαδο είναι ένα καλό όπλο κατά των ελεύθερων ριζών, εκτός από αγαπημένο και βασκό συστατικό στην ελληνική μας διατροφής.

Διάβασε ακόμη: Βότανα που βοηθούν στην πέψη.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα