Γράφοντας χτες ένα άρθρο για 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παρατήρησα με μεγάλη μου χαρά στην έρευνα μου, πως στη λίστα βρισκόταν και η μαύρη σοκολάτα. Αυτό οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό της,  που ονομάζεται θεοβρωμίνη, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τι περιέχει η μαύρη σοκολάτα, καθώς και τα οφέλη της στην υγεία μας.

Οι διαφορές στις σοκολάτες

Η σοκολάτα προέρχεται από κακάο, το οποίο είναι ένα φυτό με υψηλά επίπεδα ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών. Η εμπορική σοκολάτα γάλακτος περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και μικρές ποσότητες κακάου.

Αντίθετα, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κακάου και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Διατροφικές αξίες

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Το κακάο της, περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

100 g μαύρης σοκολάτας παρέχει:

 • 604 θερμίδες
 • 7.87 g πρωτεΐνης
 • 43.06 g λίπους
 • 46,36 g υδατανθράκων
 • 11.00 g διαιτητικών ινών
 • 24,23 g ζάχαρης
 • 12.02 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου
 • 230,00 mg μαγνησίου
 • 3,34 mg ψευδαργύρου

Αντιοξειδωτικά

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως φλαβανόλες και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται στη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικές ποσότητες ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος.

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη φυσική διαδικασία γήρανσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι επιδράσεις του οξειδωτικού στρες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας ασθενειών, όπως:

 • Καρδιακή ασθένεια
 • Διαβήτης
 • Τη νόσο του Πάρκινσον
 • Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ
 • Καρκίνος
 • Οφθαλμική ασθένεια

Κίνδυνος καρδιακής νόσου

Η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες από τις ενώσεις της, ειδικά οι φλαβανόλες, επηρεάζουν δύο κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις: υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Πίεση αίματος

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα διεγείρουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το οξείδιο του αζώτου προκαλεί τη διάλυση ή τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης σοκολάτας σε 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 25 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως για 8 εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που έφαγαν την ίδια ποσότητα λευκής σοκολάτας.

Τα ευρήματα μιας ανασκόπησης του 2017 έδειξαν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι πιο σημαντικές στους ηλικιωμένους και σε εκείνους με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε αντίθεση με τα νεότερα, υγιή άτομα.

Χοληστερίνη

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ορισμένες ενώσεις, όπως πολυφαινόλες και θεοβρωμίνη, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης στο σώμα και να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL). Οι γιατροί συχνά αναφέρονται στη χοληστερόλη LDL ως «κακή χοληστερόλη» και την HDL χοληστερόλη ως «καλή χοληστερόλη».

Μια μελέτη του 2017 ανέφερε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για 15 ημέρες αύξησε τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης σε άτομα που ζουν με τον ιό HIV. Ωστόσο, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν επηρέασε τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού σε μικρόβια και άλλες βλαβερές ουσίες. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μία μικρή πιλοτική μελέτη του 2018 με 5 υγιείς ανθρώπους, εξέτασε τις επιπτώσεις της μαύρης σοκολάτας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκούρης σοκολάτας επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων που ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση.

Σε άλλη μελέτη του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 30 g μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για 8 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Αντοχή στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος σταματούν να ανταποκρίνονται στην ορμόνη ινσουλίνη. Η αντίσταση αυτή, μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Μια 6μηνη μελέτη 6 του 2018 εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κανονικής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση 48 g σκούρης σοκολάτας κάθε μέρα βοηθάει στη μείωση τωνεπιπέδων γλυκόζης και στη μείωση της αντίστασης.

Λειτουργία εγκεφάλου

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης του 2018 υποδηλώνουν ότι οι φλαβανόλες που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσουν τη νευροπλαστικότητα, που είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανωθεί, ιδιαίτερα σε απάντηση τραυματισμών και ασθενειών.

Μια μελέτη του 2016 εντόπισε θετική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης σοκολάτας και των γνωστικών επιδόσεων.

Νομίζω πως είναι ευρέως γνωστό σε όλους μας, ότι τρώμε σοκολάτα όταν διαβάζουμε πολύ ή όταν καταναλώνουμε ενέργεια

Ποια ποσότητα κατανάλωσης είναι υγιεινή;

Παρά τα δυνητικά οφέλη της, η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να την τρώμε με φειδώ. Αυτό σημαίνει, περίπου 30 g ημερησίως.

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερα ποσοστά στερεών κακάου, περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη αλλά περισσότερο λίπος. Περισσότερο κακάο σημαίνει επίσης περισσότερες φλαβανόλες, οπότε είναι καλύτερο και σημαντικό να επιλέξεις μαύρη σοκολάτα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 70% κακάο.

Και φυσικά, όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να ενημερώνονται από τον θεράποντα γιατρό τους για τις διατροφικές συνήθειες τους.

Εγώ θα πω ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως που κάτι τόσο γλυκό και νόστιμο κάνει παράλληλα και πολύ καλό στην υγεία μας.

#ΖουμεΥγιεινα

Πληροφορίες: MedicalNwesToday, ScienceDirect, THE FASEB JOURNAL, NCBI

Διάβασε ακόμη:

8 φρούτα που έχουν λίγη ζάχαρη – Τips για τη διατροφή σου

7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα