Το γαρίφαλο είναι ένα δημοφιλές αρωματικό μπαχαρικό/καρύκευμα που κατάγεται από την Ινδονησία. Είναι αποξηραμένο μπουμπούκι ανθέων από το δέντρο και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Εκτός από τη μαγειρική, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Τι περιέχει το γαρίφαλο;

2,1 γραμμάρια (g) ή αλλιώς 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλου περιέχει:

  • 6 θερμίδες (kcal)
  • 0,13 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 0,27 g ολικού λίπους
  • 1,38 g υδατάνθρακα

Η ίδια ποσότητα γαρίφαλου σε ολόκληρη μορφή παρέχει επίσης 1.263 χιλιοστόγραμμα (mg) μαγγανίου, το οποίο είναι 63% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου που χρειαζόμαστε.

Τα γαρίφαλα έχουν ποικίλα πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

Στοματική υγιεινή

Πολύ γνωστή η χρήση του γαρίφαλου στα δόντια. Πόσες φορές έχουμε φύγει από τον οδοντίατρο και μυρίζαμε γαριφαλέλαιο;

Οι ερευνητές μελετούν το γαρίφαλο και τις πλύσεις του, ως φυσική μέθοδο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας λόγω της επίδρασής του στην πλάκα, την ουλίτιδα και τα βακτήρια στο στόμα. Έδειξαν επίσης, οι πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της στοματικής φλεγμονής. Οι ερευνητές σημείωσαν (πιθανότατα) μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τα εμπορικά προϊόντα για πλύσεις.

Διαβήτης

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαρίφαλου και η νιγηρίνη, ένα συστατικό που περιέχουν, μείωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Είχαν επίσης και βελτιώσεις στην ανοχή στη γλυκόζη, την έκκριση ινσουλίνης και τη λειτουργία των β-κυττάρων.

Καρκίνος

Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι χημικά που συμβάλλουν στη μείωση των βλαβών στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο. (δες εδώ: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου)

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους:

“Μόνο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου γαρίφαλου λέγεται ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το 1/2 φλιτζάνι βατόμουρα”

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα γαρίφαλα θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικό ρόλο στο μέλλον της θεραπείας του καρκίνου δεδομένου ότι μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο και να επιβραδύνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Σε μια εργαστηριακή μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα γαρίφαλου ήταν ικανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη πολλαπλών τύπων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Το εκχύλισμα αύξησε επίσης, τον κυτταρικό θάνατο στα κύτταρα καρκίνου του εντέρου.

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης, πως όγκοι αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο στους ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα σε σύγκριση με τους άλλους.

Σε άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το έλαιο ήταν τοξικό και για τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Παχυσαρκία

Οι επιστήμονες έχουν επίσης μελετήσει το γαρίφαλο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στην παχυσαρκία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας που προκύπτει από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα γαρίφαλου είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο κοιλιακό λίπος και λιγότερο λιπαρό συκώτι από τα υπόλοιπα.

Προσοχή όμως στη χρήση του

Το γαρίφαλο θα πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά.

Ένα παιδί ηλικίας 15 μηνών εμφάνισε ηπατική ανεπάρκεια αφού κατανάλωσε 10 χιλιοστόλιτρα (ml) ελαίου. Ένα άλλο περιστατικό αφορούσε παιδί ηλικίας 2 ετών που έπινε 5 έως 10 ml γαρίφαλου. Το παιδί αντιμετώπισε πολλαπλά ιατρικά προβλήματα, όπως κώμα, ηπατική βλάβη και προβλήματα πήξης αίματος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών, το γαρίφαλο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος ή αλλεργική αντίδραση στο δέρμα. Είναι επίσης εύφλεκτο.

Οι χρήσεις του γαρίφαλου

Τα γαρίφαλα είναι γνωστά για την έντονη γεύση και τη μυρωδιά τους. Περιέχονται σε ορισμένα αρώματα, ενώ πωλείται και το αιθέριο έλαιο τους για χρήση. Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται συνήθως στην Αγιουρβέδα, η οποία είναι παραδοσιακή ινδική ιατρική.

Χρησιμοποιούνται σε σούπες και βραστά, στιφάδο, γιαχνί, κρέατα, σάλτσες, ρύζι, καθώς και σε γλυκά και φρούτα. Προστίθενται επίσης, σε τσάι με μείγμα μπαχαρικών και κανέλα, ενώ διακοσμούν εξαιρετικά τα τρόφιμα.

Διάβασε: Κανέλα Κεϋλάνης ή Κασσία: Ποιες είναι οι διαφορές

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα