Τα κρεμαστά φυτά – μάλλον για να ακριβολογώ – τα φυτά σε κρεμαστές γλάστρες εσωτερικού χώρου δημιουργούν ομορφιά, ενδιαφέρον, χρώμα και αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης στο περιβάλλον του σπιτιού σου. Με μια προϋπόθεση: τα φυτά είναι υγιή. Οι κρεμαστές γλάστρες σου δεν θα είναι τόσο ελκυστικές όταν τα φυτά που φιλοξενούν μέσα είναι αφρόντιστα, κρεμασμένα, βρώμικα ή μισά νεκρά.

Πώς να φροντίσεις τις κρεμαστές γλάστρες σου

Τα φυτά σου πρέπει να διατηρούνται πράσινα, υγιή και όμορφα.

Το νερό & το βάρος:

Οι κρεμαστές γλάστρες σε εσωτερικό χώρο μπορούν να γεμίσουν νερό και μούχλα και να είναι βαριές, ειδικά αν είναι πήλινες ή κεραμικές. Τοποθέτησε τες με ασφάλεια σε τοίχους ή δοκούς οροφής.

Μπορείς να αναμείξεις το χώμα με περλίτη για να βελτιώσεις τις συνθήκες αποστράγγισης. Ο περλίτης είναι άμορφο ηφαιστειακό γυαλί με λευκό χρώμα, που κάνει κατακράτηση του νερού και παράλληλα επιτρέπει την είσοδο του αέρα.

Μην ξεχνάς βέβαια, πως η καλή αποστράγγιση σημαίνει ότι τα φυτά σου θα θέλουν πιο συχνό πότισμα

Το φως:

Τοποθετήστε τις εσωτερικές κρεμαστές γλάστρες σου σε σημεία με επαρκές φως, το οποίο εξαρτάται από τις ανάγκες του φυτού. Τα φυτά που δεν λαμβάνουν αρκετό φως ενδέχεται να παρουσιάζουν κακή ανάπτυξη όπως: μικρά φύλλα, μακρύ και λεπτό στέλεχος, χλωμό χρώμα. Από την άλλη πλευρά, μερικά φυτά μπορούν να καούν σε φωτεινό και άμεσο ηλιακό φως. Μία τέτοια ένδειξη είναι τα λευκά φύλλα, τα φύλλα με ανοιχτό πράσινο (λευκοπράσινο), φύλλα με καφέ ή κίτρινα άκρα ή μαρασμό που προκαλείται από υπερβολική θερμότητα και ξηρό χώμα.

Το πότισμα:

Το πιο δύσκολο κομμάτι της φροντίδας κρεμαστών γλαστρών μέσα στο σπίτι σου, είναι το πότισμα. Ανέβα σε ένα άνετο σκαμνί ή σε μια σκάλα και χρησιμοποίησε ένα ποτιστήρι με μακρύ λαιμό για να ποτίσεις τα φυτά σου. Μπορείς επίσης να το κάνεις, βάζοντας τη γλάστρα στον νεροχύτη.

Να θυμάσαι ότι οι κρεμαστές γλάστρες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι στεγνώνουν γρηγορότερα, επειδή ο αέρας είναι θερμότερος και στεγνώνουν κοντά στην οροφή. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι είναι ώρα για πότισμα, βάλε το δάχτυλο σου στο χώμα για να δεις αν το αισθάνεσαι ξηρό. Επίσης, κάνε το ίδιο για να δεις αν το χώμα έχει νερό, αν το φυτό σου αρχίσει να μαραίνεται.

Λίπανση:

Να λιπαίνεις τα φυτά σου τακτικά, αλλά μόνο όταν το χώμα είναι υγρό. Η λίπανση όταν το μείγμα της γλάστρας είναι ξηρό, μπορεί να κάψει τα φυτά γρήγορα και σοβαρά.

Φρόντισε τα φυτά σου να είναι υγιή και να φαίνονται καλύτερα. Κόψε τα νεκρά φύλλα σε τακτά χρονικά διαστήματα και μείωσε την ανάρμοστη ανάπτυξη.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα