Το μοσχοκάρυδο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό φτιαγμένο από σπόρους Myristica fragrans, ένα τροπικό αειθαλές δέντρο που προέρχεται από την Ινδονησία.

Ας το δούμε πρώτα μαγειρικά…

Το μοσχοκάρυδο είναι ευέλικτο και νόστιμο. Μπορεί να βρεθεί σε μορφή ολικής αλέσεως, αλλά συνήθως πωλείται ως αρωματικό μπαχαρικό.

Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα:

  • Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο του ή να το συνδυάσεις ως καρύκευμα με άλλα μπαχαρικά, όπως κάρδαμο, κανέλα και γαρίφαλα
  • Έχει ζεστή και γλυκιά γεύση, γι’ αυτό συνήθως προστίθεται σε επιδόρπια, όπως πίτες, κέικ, μπισκότα, ψωμιά, φρουτοσαλάτες και κρέμες
  • Λειτουργεί επίσης καλά σε αλμυρά πιάτα με βάση το κρέας και σε κοκκινιστά
  • Προστίθεται σε σάλτσες
  • πασπαλίζεται σε σαλάτες και λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθια και κολοκύθα για να δημιουργήσει μια βαθιά, ενδιαφέρουσα γεύση
  • προστίθεται σε ζεστά ή κρύα ροφήματα, όπως ζεστή σοκολάτα, τσάι, ζεστό κρασί, γάλα με κουρκουμά και smoothies
  • Το φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο είναι νόστιμο σε φρέσκα φρούτα, πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι

Προσοχή με την χρήση του μοσχοκάρυδου γιατί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να γίνει τοξικό!

Εκτός από τη γεύση του όμως που αρωματίζει πολλά φαγητά, το μοσχοκάρυδο περιέχει μια εντυπωσιακή σειρά ισχυρών ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Πώς ωφελεί το μοσχοκάρυδο στην υγεία μας και τι δείχνουν οι έρευνες;

 

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Το μοσχοκάρυδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φαινολικών ενώσεων, αιθέριων ελαίων και φυτικών χρωστικών ουσιών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών και μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες ασθένειες.

Αν και είναι μικρό σε μέγεθος, οι σπόροι από τους οποίους προέρχεται το μοσχοκάρυδο είναι πλούσιοι σε φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών γίνονται πολύ υψηλά στο σώμα, εμφανίζεται το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με την έναρξη και την εξέλιξη πολλών χρόνιων παθήσεων.

Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου απέτρεψε την κυτταρική βλάβη σε αρουραίους που έλαβαν ισοπροτερενόλη, ένα φάρμακο γνωστό ότι προκαλεί σοβαρό οξειδωτικό στρες.

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων έδειξαν επίσης ότι το εκχύλισμα μοσχοκάρυδου παρουσιάζει ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα έναντι των ελευθέρων ριζών.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές δυσμενείς καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και αρθρίτιδα. Το μοσχοκάρυδο πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή αναστέλλοντας τα ένζυμα που την προωθούν.

Το μοσχοκάρυδο είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται μονοτερπένια, όπως σαβενένιο, τερπινεόλη και πινένιο. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και να ωφελήσουν εκείνους με φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο μπαχαρικό, έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη, προκλήθηκε φλεγμονή σε αρουραίους και έπειτα δόθηκε λάδι μοσχοκάρυδου. Παρουσιάστηκαν σημαντικές μειώσεις στη φλεγμονή, τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή και το οίδημα των αρθρώσεων. (10 υγιεινές συνταγές με κουρκουμά πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη)

Μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο

Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το μοσχοκάρυδο μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική ορμή και την απόδοση.

Σε μια μελέτη, αρσενικοί αρουραίοι στους οποίους δόθηκαν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου, παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα και το χρόνο σεξουαλικής απόδοσης σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Πού πιστεύουν οι ερευνητές ότι οφείλεται αυτό;

Μερικοί εκτιμούν ότι το μπαχαρικό έχει την ικανότητά να διεγείρει το νευρικό σύστημα, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε ισχυρές φυτικές ενώσεις.

Στην παραδοσιακή ιατρική, όπως το σύστημα ιατρικής Unani που χρησιμοποιείται στη Νότια Ασία, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών.

Ωστόσο, είναι ακόμη ελλιπής η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της στη σεξουαλική υγεία στον άνθρωπο.

Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι το μοσχοκάρυδο έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις ενάντια σε δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, τα οποία προκαλούν οδοντικές κοιλότητες, φλεγμονές και ασθένειες των ούλων. (Το λάδι καρύδας αποτρέπει τη φθορά των δοντιών)

Το μοσχοκάρυδο έχει επίσης βρεθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών στελεχών βακτηρίων E.coli, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

Αξίζει να δούμε μερικές ακόμη μελέτες, που όμως οι επιπτώσεις στην υγεία έχουν δοκιμαστεί μόνο σε ζώα που χρησιμοποιούν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος μοσχοκάρυδου:

 

Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μοσχοκάρυδου υψηλής δόσης, μείωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως υψηλή χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Θα μπορούσε να ενισχύσει τη διάθεση

Σε μελέτες τρωκτικών διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μοσχοκάρυδου προκάλεσε σημαντικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα τόσο σε ποντίκια όσο και σε αρουραίους.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι η θεραπεία με εκχύλισμα μοσχοκάρυδου υψηλής δόσης μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενίσχυσε την παγκρεατική λειτουργία.

Προσοχή!

Αν και το μοσχοκάρυδο είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, η λήψη του σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ψευδαισθήσεις και απώλεια μυϊκού συντονισμού.

Περιέχει τις ενώσεις μυριστικίνη και σαφρόλη. Η μυριστικίνη, το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του, έχει ισχυρές ψυχοδραστικές ιδιότητες και θεωρείται υπεύθυνη για αυτές τις τοξικές επιδράσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μοσχοκάρυδο λαμβάνεται μερικές φορές ψυχαγωγικά (!) για να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και να προκαλέσει μια «υψηλή» αίσθηση. Συχνά αναμιγνύεται με άλλα παραισθησιογόνα φάρμακα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης σε άτομα που έχουν καταναλώσει 5 γραμμάρια μοσχοκάρυδου. Η τοξικότητα του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, ναυτία, αποπροσανατολισμό, έμετο και διέγερση. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τοξικές επιδράσεις αυτού του μπαχαρικού συνδέονται με την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μοσχοκάρυδου – όχι με τις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κουζίνα.

Οι πληροφορίες και οι έρευνες βρίσκονται σε άρθρο του Healthline

Αν βρίσκεσαι εδώ, τότε σε ενδιαφέρει κι αυτό: 9 νόστιμα βότανα και μπαχαρικά με ισχυρά οφέλη στην υγεία

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα