Σαν σήμερα – 9 Δεκεμβρίου

Γιορτές, παγκόσμιες και διεθνείς ημέρες για σήμερα:

Γιορτάζουν: Άννα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Στις 9 Δεκεμβρίου 2003, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς. Ο ΟΗΕ πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες, λόγω της μάχης που δίνει εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», κατά της διαφθοράς.

Περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, πληρώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες.  Ως αποτέλεσμα, η διαφθορά μεγαλώνει και επεκτείνεται, ενώ το μέλλον των επόμενων γενιών υπονομεύεται.

Η Ελλάδα το 2018 βρισκόταν στην 67η θέση (από την 59η) ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, τον οποίο καταρτίζει η «Διεθνής Διαφάνεια». Εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Κροατία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία. Η Σομαλία, η Συρία και το Νότιο Σουδάν, βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, και η Φινλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία αφού στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο . Η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση και την ενέταξε στο εσωτερικό της δίκαιο.

Σαν σήμερα:

1898:

Είναι η πρώτη ημέρα της αυτόνομης Κρήτης. Φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.

1905:

 Με νόμο στη Γαλλία επέρχεται ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας.

1919:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.

1920:

Επιστρέφει στον θρόνο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά από δημοψήφισμα.

1931:

Η Ισπανία γίνεται Δημοκρατία.

1941:

Η Κίνα κηρύττει πόλεμο στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

1961:

Η Τανγκανίκα (σημερινή Τανζανία) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.

1962:

Ιδρύεται το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα.

1968:

Παρουσιάζεται το πρώτο «ποντίκι» για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

1978:

Ο «Πρωτοπόρος – Αφροδίτη 2» εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

1996:

Ο Έλληνας ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας παραλαμβάνει στη Σουηδία το εναλλακτικό Νόμπελ ιατρικής.

2008:

Αναστάτωση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζητά την καταδίκη των επεισοδίων «χωρίς μισόλογα», ενώ παράλληλα η Αντιπολίτευση ζητά τη διεξαγωγή εκλογών. Σε οδυνηρό κλίμα κηδεύεται ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στο Παλαιό Φάληρο.

Σαν σήμερα – 6 Δεκεμβρίου

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα