Οι ορμόνες της χαράς οδηγούν τον εγκέφαλο μας προς τη χαρά, την ηρεμία, τη γαλήνη, την ευτυχία, την ευεξία. Αντιθέτως, η έλλειψη τους προκαλεί προβλήματα στη διάθεση και τη συμπεριφορά και οδηγούν στην κατάθλιψη και σε άλλες ψυχικές νόσους.

Οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη

Η ορμόνη της αγάπης.

Η ορμόνη και νευρομεταβιβαστής ωκυτοκίνη, παράγεται στον εγκέφαλο, στον υποθάλαμο, και μεταφέρεται και εκκρίνεται από την υπόφυση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες -εκτός του ότι σχετίζεται με τον τοκετό και τη γαλουχία- εκκρίνεται και κάθε φορά που κάνουμε πράξεις εκτίμησης, γενναιοδωρίας, φροντίδας και στοργής προς τους άλλους.

Ερευνούν πως η ωκυτοκίνη ρυθμίζει κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η μητρική φροντίδα και προστασία των παιδιών, το ”δέσιμο” των ζευγαριών, η κοινωνική μνήμη, η σεξουαλική συμπεριφορά, η εμπιστοσύνη.

Επίσης έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Απελευθερώνεται σαν απάντηση σε έντονα αγχωτικές εμπειρίες και παίζει τον ρόλο της ασφαλιστικής δικλείδας κατά του υπερβολικού άγχους (Άγχος και στρες: 6 πράγματα που τα μειώνουν).

  • Κρατήσου χέρι χέρι
  • Ακούμπησε τον άλλον
  • Χάιδεψε ένα κατοικίδιο
  • Κάνε αγκαλιές που να διαρκούν τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς) – ένα ισχυρό “αντικαταθλιπτικό”
  • Κάνε έρωτα
  • Πες μια καλή κουβέντα στον άλλον
  • Παίξε με τα παιδιά

Ντοπαμίνη

Είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας.

Η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο δρα ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δουλειά της είναι να μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο.

Επίσης έχει δειχθεί ότι το σύστημα της ντοπαμίνης ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης.

Χωρίς αυτή δε θα μπορούσες να συντονίσεις τις κινήσεις σου και να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του σώματος σου, θα αντιμετώπιζες δυσκολία στη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και προβλήματα ύπνου. Όταν κάνεις γυμναστική, η ντοπαμίνη συμμετέχει στη ρύθμιση της κεντρικής κόπωσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της έντονης φυσικής δραστηριότητας.

Ενδορφίνες

Πρόκειται για ένα μονοπάτι του εγκεφάλου προς τη χαρά.

Οι ενδορφίνες είναι αλυσίδες πρωτεϊνών μικρού μήκους, οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ενδορφίνες παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία. Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες.

Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής εγκεφάλου και η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας.

Στον ανθρώπινο οργανισμό δρα ως ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Όταν αυτή συσσωρευθεί σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, προκαλεί έντονη νευρικότητα και τελικα σχιζοφρένεια. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη.

Να ξέρεις πως οι ορμόνες της χαράς βοηθιούνται πολύ με το μαγνήσιο και τις βιταμίνες όλου του συμπλέγματος Β, που είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Δες εδώ:

12 τρόποι για χαλάρωση ~ Ψυχολόγος Lisa S. Larsen

12 + 2 τρόποι για χαλάρωση ~ Ψυχολόγος Lisa S. Larsen, Μέρος 2ο

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα