Θα σου πω κάτι… καμία καλή διατροφή δεν ωφελεί από μόνη της αν δεν υπάρχει παράλληλα η άθληση, και κανένα είδος άσκησης δεν ωφελεί αν δεν υπάρχει παράλληλα η καλή και υγιεινή διατροφή. Είναι δύο έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, που τροφοδοτούνται η μία από την άλλη και δίνουν σωματικά, πνευματικά και ψυχικά οφέλη.

Διατροφή + άθληση. Ας τις ονομάσουμε αδερφούλες!

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μιλήσουμε για τους τρόπους που μπορείς να βάλεις εύκολα στη ζωή σου την άθληση καθημερινά, ώστε να γίνει τρόπος ζωής. Όπως είναι ο δικός μου τρόπος ζωής από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αναγνωρίζοντας τα αμέτρητα οφέλη που παρέχει στην υγεία ενός ατόμου.

Η σημαντικότητα της άθλησης

Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσουμε πως όταν μιλάμε για άθληση-άσκηση-γυμναστική, δεν εννοούμε τις ατελείωτες ώρες πίεσης στα γυμναστήρια και τα βάρη. Μιλάμε για κίνηση, για καλή κυκλοφορία του αίματος, για ευεξία, για ευελιξία, για ψυχοθεραπεία (ναι είναι), για ευκαμψία, για αντοχή, για ενέργεια, για υγεία.

Το είδος της άθλησης διαφέρει από άτομο σε άτομο και θα βρεις το δικό σου, αυτό που σου ταιριάζει και που σου αρέσει. Και φυσικά, μπορεί να είναι και συνδυασμός αυτών.

Η άθληση περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα, την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και την αυτοσυγκέντρωση. Δε μας πειράζει καθόλου αν πρόκειται για ελαφριά άσκηση σαν βόλτα ή για δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το ποδήλατο σε ανηφόρα. Τα οφέλη έχουν ένα τεράστιο εύρος σε σώμα και μυαλό.

Η συμμετοχή στην άσκηση οποιασδήποτε έντασης κάθε μέρα είναι απαραίτητη για την πρόληψη σειράς ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας

Θα διαιρέσουμε την άσκηση σε τρεις ευρείες κατηγορίες:

  1. Η αερόβια άσκηση χρησιμοποιεί κυρίως μεγάλες μυϊκές ομάδες και περιλαμβάνει προθέρμανση για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στοχεύει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο.
  2. Η αναερόβια άσκηση δε χρησιμοποιεί οξυγόνο για ενέργεια και κατασκευάζει μυϊκή μάζα και δύναμη. Αυτές οι ασκήσεις είναι δραστηριότητες υψηλής έντασης που δε θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 2 λεπτά.
  3. Η εκπαίδευση ευκινησίας στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας ενός ατόμου να διατηρεί τον έλεγχο ενώ επιταχύνει, επιβραδύνει και αλλάζει κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αθλήματα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τοποθέτηση, το συντονισμό, την ταχύτητα και την ισορροπία πρέπει να συμμετέχουν σε τακτική εκπαίδευση ευκινησίας.

Βρες χρόνο για άθληση

Ξέρω πως πολλές φορές η άθληση δεν είναι κομμάτι της καθημερινότητας σου αφενός γιατί δεν έχεις χρόνο ή και αφετέρου γιατί βαριέσαι. Αυτά πρέπει να αλλάξουν, όχι τώρα, χτες!!!

Δε χρειάζεται να αφιερώνεις ούτε πολύ χρόνο, ούτε πολύ κόπο και πολλές φορές ούτε πολλά (ή και καθόλου) χρήματα.

  • Αν η δουλειά σου είναι κοντά, μη παίρνεις το αυτοκίνητο. Έχεις δύο πόδια δώρα από τον Θεό και μπόλικο ήλιο δώρο από την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, αν τελικά χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, πάρκαρε λίγο πιο μακρυά και απλά περπάτησε λιγάκι. Το ίδιο ισχύει και αν χρησιμοποιείς μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Δες αν μπορείς να αντικαταστήσεις διαδρομές του αυτοκινήτου με το ποδήλατο.
  • Να ξέρεις ότι δίπλα από το ασανσέρ, υπάρχουν πάντα ωραιότατες σκάλες?που σε περιμένουν να τις ανέβεις και να γυμναστείς. Το μόνο καλό της κλειστοφοβίας μου (που δε μπαίνω σε ασανσέρ) είναι η εκγύμναση μέσω της σκάλας.
  • Γενικά προτιμούμε την άθληση σε υπαίθριο χώρο, ώστε να οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλος και να εμπλουτιζόμαστε με βιταμίνη D. Αν όμως πρέπει να είσαι στο σπίτι, μπορείς να βάλεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να κάνεις εκεί.
  • Υπάρχουν βιντεοπαιχνίδια στο Play Station που ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση.
  • Ασχολήσου με τον κήπο και τις γλάστρες σου. Θα έχεις μία εξαιρετική σωματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα φροντίζεις τα φυτά σου. Μάλιστα, γνωρίζεις ότι βρίσκεται φυσικό αντικαταθλιπτικό στο χώμα;;;
  • Περπάτησε 20-30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα, μπορείς να ακούς και τη μουσικούλα σου στα ακουστικά. Δες εδώ: Πώς θεραπεύει η μουσική – Τι λένε οι ερευνητές
  • Προσπάθησε να βάλεις στη ζωή σου την κολύμβηση, είναι η No1 γυμναστική. Εννοείται πως η θάλασσα είναι η πιο εξαιρετική ιδέα με άφθονα οφέλη, αλλά και το κολυμβητήριο την κάνει τη δουλεία του.
  • Αν έχεις κατοικίδιο, αυτό σου δίνει μια καλή ευκαιρία για περπάτημα μαζί του. Αλλιώς, αρκέσου μόνο με τον φίλο/η σου.
  • Μπορείς να συμμετέχεις σε τμήματα, κάτι πολύ διασκεδαστικό, συνεργατικό και ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, TRX ή πιλάτες.
  • Γίνε μέλος σε σύλλογο πολεμικών τεχνών.

Να θυμάσαι πάντα κάτι: Όποιο είδος άθλησης και συνδυασμό ασκήσεων επιλέξεις να κάνεις, σίγουρα είναι καλύτερο από την αδράνεια και από το τίποτα!

Δε γυμνάζεται μονάχα το σώμα, αλλά σαφώς και ο εγκέφαλος. Δες εδώ: 11 tips για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου

*Να πίνεις άφθονο νερό.

 

Και μην ξεχνάς:

  • Να έχεις σαφή σκοπό που γυμνάζεσαι. Μη τα παρατήσεις και θα δεις πόσο πολύ θα αλλάξει η ζωή σου.
  • Να σε παρατηρείς. Να καταλαβαίνεις το σώμα σου και τις ανάγκες σου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να σε παρατηρείς όμως και καθώς αλλάζει το σώμα σου και η ευεξία σου. Να χαρείς γι’ αυτό γιατί τα καταφέρνεις.
  • Δεν είμαστε όλοι για όλα. Θα βρεις το δικό σου είδος άθλησης που σου ταιριάζει και θα το προσαρμόσεις στα δικά σου μέτρα βάσει προβλημάτων υγείας, αντοχής, τραυματισμών και φυσικά αρέσκειας.
  • Μην ανησυχείς αν μερικές φορές δεν έχεις κουράγιο. Οι ρυθμοί σου θα ανεβαίνουν όλο και περισσότερο και θα έχεις καλύτερη απόδοση, Και βέβαια, πάντα κάποιοι άλλοι θα το κάνουν καλύτερα και θα αντέχουν περισσότερο, μην επηρεάζεσαι.
  • Άλλαζε τις ασκήσεις σου και κάνε συνδυασμούς. Αυτό θα σε βοηθήσει να εργαστείς σε διαφορετικές ομάδες μυών και να αυξήσεις το φάσμα των οφελών. Και επιπλέον, να μη βαριέσαι.
  • Είναι πολύ χρήσιμο να γυμνάζεσαι με παρέα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η άθληση είναι ψυχοθεραπεία.
  • Ότι σου φαινόταν στην αρχή δύσκολο και βαρετό, σου εγγυώμαι ότι σε μερικές εβδομάδες θα σου φαίνεται εύκολο, διασκεδαστικό, συνήθεια και ρουτίνα. Καμία σχέση δεν θα υπάρχει με την αρχή. Αυτό είναι που λέμε: “είναι για μένα τρόπος ζωής”.

Και τέλος…

Απόλαυσε τον εαυτό σου!!!

#ΝαΣεΑγαπας

Διάβασε ακόμη:

Πώς η άθληση μειώνει την όρεξη, μέσα από μια έρευνα

Fat but Fit: γίνεται; Γίνεται!

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα