Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Είναι καθιερωμένο τη σημερινή ημέρα να τη γεμίζουμε με αγκαλιές! Αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους λίγο παραπάνω.

Πρόκειται για μια ιδέα που ήρθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Η αγκαλιά έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως βελτιώνει τις συνθήκες ζωής, κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ευτυχία και ασφάλεια και γενικά λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο.

Ή και αντικαταθλιπτικό θα έλεγα εγώ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς, είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας. Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης “ωκυτοκίνη”. Μέσω αυτής της ορμόνης τα ζωτικά μας όργανα, ο εγκέφαλος, το δέρμα και οι αισθήσεις μας ενώνονται και δημιουργείται το αίσθημα της ευεξίας. Όσα παιδιά ή ακόμα και ζώα δεν είχαν φυσική επαφή με τους γονείς τους,  παρουσίασαν  στο μέλλον επιθετικές στάσεις. Προφανώς και ανασφάλεια.

Η ωκυτοκίνη παράγεται φυσικά στον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται. Το ζευγάρι μέσω της αγκαλιάς του, νιώθει αγάπη, στοργή, ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Και έτσι δένονται.

Η ημέρα αγκαλιάς λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ωκυτοκίνη μας

«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

Σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην αγκαλιά – κάτι σαν φυσική βιταμίνη.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες και καταπολεμά το στρες.

Όταν ο Αυστραλός Juan Mann επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Σίδνευ το 2004, δεν τον περίμενε κανείς. Ήταν μόνος του. Έτσι πήρε ένα κομμάτι χαρτί και έγραψε “FREE HUGS”. Οι γύρω του τον κοίταζαν παράξενα και καχύποπτα αλλά μια κυρία τον πλησίασε και τον αγκάλιασε τρυφερά. Και του είπε πως κι εκείνη έχασε τον αγαπημένο της σκύλο. Το FREE HUGS βρίσκει μεγάλη απήχηση παγκοσμίως όπως και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τι περιμένετε λοιπόν;

Αγκαλιαστείτε!!!

Σήμερα γιορτάζουν:

Αγνή, Μάξιμος, Πάτροκλος.

Λοιπές εορτές

  • Δομινικανή Δημοκρατία – Ημέρα της «Κυρίας της Altagracia»
  • Νέα Ζηλανδία – Γενέθλια του Ουέλλινγκτον
  • Πολωνία – Ημέρα της γιαγιάς

1898:

Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης.

1911:

Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το Ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.

1925:

Η Αλβανία ανακηρύσσεται δημοκρατία.

1927:

Για πρώτη φορά μεταδίδεται απευθείας από το ραδιόφωνο αγώνας ποδοσφαίρου (Άρσεναλ – Σάντερλαντ 1-1).

1942

Ο Αμερικανός ζωγράφος Έντουαρντ Χόπερ ολοκληρώνει τον περίφημο πίνακά του «Nighthawks».

1976

Λαμβάνει χώρα η πρώτη εμπορική πτήση με επιβάτες του υπερηχητικού αεροπλάνου Concorde.

1981:

Η συγγραφέας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ ανακηρύσσεται επίσημα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Είναι η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός μετά από 346 χρόνια.

1986:

Εγκαινιάζεται το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης (Γουλανδρή).

1993:

Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ

2018:

Διοργανώνεται συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Συμμετείχαν 90.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία ή γύρω στις 400.000 κατά τους διοργανωτές.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Το πιο ακριβές ρολόι σε όλο τον κόσμο είναι το ατομικό χρονόμετρο NBS6, το οποίο έχει μέγιστη παρέκκλιση ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 χιλιάδες χρόνια!

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Δύο αδέλφια μονοιασμένα κι αγαπημένα είναι πιο δυνατά κι από τα τείχη μιας πόλης” – Αντισθένης, Αθηναίος φιλόσοφος.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου:Η πιο μελαγχολική ημέρα του έτους

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα