Θυμάσαι τη χαρά και τη γαλήνη που αισθάνεσαι όταν περπατάς μέσα στη φύση; Τότε που γεμίζουν με οξυγόνο τα πνευμόνια σου, με πράσινο η ματιά σου και με τιτιβίσματα τα αυτιά σου!

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική – σουηδική επιστημονική έρευνα, αν περπατάμε και αν κάνουμε δραστηριότητες στη φύση έστω και δύο μόνο ώρες την εβδομάδα, αυξάνονται τα επίπεδα καλής σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Γνωρίζαμε ήδη πως η ύπαιθρος έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό

Όμως για πρώτη φορά οι ερευνητές – μελετώντας στοιχεία για 19.800 ενηλίκους – απάντησαν στο ερώτημα πόση ακριβώς επαφή με τη φύση είναι αρκετή.

Τι λένε οι ερευνητές;

Κάτω από 120 λεπτά την εβδομάδα, δε βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ πάνω από τα 200 λεπτά το πρόσθετο όφελος βαίνει συνεχώς μειούμενο έως τα 300 λεπτά (πέντε ώρες), πέρα από τις οποίες δεν βελτιώνεται περαιτέρω η υγεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της μελέτης:

Οι δύο ώρες είναι ο ιδανικός χρόνος για επαφή με τη φύση, άσχετα με το μέγεθος του χώρου αν δηλαδή βρισκόμαστε σε πάρκο ή βουνό ή δάσος ή παραλία κλπ.

Επίσης, φαίνεται να μην έχει σημασία αν κανείς περνάει αυτές τις δύο ώρες την εβδομάδα μαζεμένες σε μια μόνο εξόρμηση (π.χ. την Κυριακή) ή αν «σπάει» αυτό το δίωρο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε περισσότερες μέρες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ζωή σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο και λιγότερη ρύπανση σχετίζεται με καλύτερη υγεία

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάθιου Ουάιτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διάβασε ακόμη:

Η παγωμένη φύση είναι μαγική

“Λουλούδι και άνθρωπος”: Ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ για τη σχέση ανθρώπου και φύσης

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα