Ξέρεις ότι το πολύ υγρό χώμα – κοινώς το μούλιασμα – είναι μία από τις κύριες αιτίες που πεθαίνουν τα φυτά εσωτερικών χώρων;

Μην απελπίζεσαι!

Ξέρω, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μεγαλώνεις φυτά σε εσωτερικό χώρο και να τα αγαπάς όσο και τα άλλα. Οι λόγοι μπορεί να είναι καλλωπιστικοί, ή έλλειψη κήπου ή χώρου στο μπαλκόνι, ή οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό όμως να έχεις σωστό πότισμα και σωστή υγρασία στο χώμα, ώστε να μη χαλάσουν.Αν έχεις υγρό φυτικό έδαφος, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις και να διατηρήσεις τα φυτά σου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς στεγνώνει το υγρό χώμα σε φυτά εσωτερικού χώρου.

Γιατί είναι το υγρό χώμα τόσο μεγάλο ζήτημα;

Το υγρό χώμα είναι πρόβλημα επειδή μπορεί να προκαλέσει τη σήψη της ρίζας. Τα φυτά χρησιμοποιούν τις ρίζες τους για να παίρνουν υγρασία και οξυγόνο. Εάν το χώμα είναι συνεχώς υγρό, το φυτό και οι ρίζες του δε θα αναπνέουν σωστά. Αυτό σημαίνει σάπισμα της ρίζας.

Μερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την πτώση των φύλλων, τόσο νέων όσο και παλαιών, ταυτόχρονα. Τα φύλλα του φυτού μπορεί να κιτρινίζουν και να μαραίνονται. Το χώμα μπορεί να έχει ξινή ή σάπια μυρωδιά, υποδεικνύοντας τη σήψη των ριζών. Μπορείς να σηκώσεις την εγκατάσταση από τη γλάστρα και να κοιτάξεις τις ρίζες. Αν είναι καφέ ή μαύρες και μαλακές, πιθανότατα έχουν σαπίσουν. Οι υγιείς ρίζες πρέπει να είναι λευκές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ποιοι είναι οι τρόποι ξήρανσης του υγρού εδάφους;

  • Αύξησε το φως στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό σου και βεβαιώσου ότι είναι κατάλληλο. Η τοποθέτηση ενός φυτού σε μια περιοχή με περισσότερο φως θα συμβάλει στην επιτάχυνση του χρόνου που θα χρησιμοποιήσει το νερό.
  • Αφαίρεσε το υπερβολικό νερό που βρίσκεται στο φυτό. Μπορεί να βρίσκεται στο πιατάκι ή τη γλάστρα αν δεν έχει τρύπες αποστράγγισης.
  • Μπορείς να βγάλεις απαλά το φυτό από την αρχική του γλάστρα και να τοποθετήσεις το ριζικό του σύστημα σε ένα στρώμα εφημερίδας. Η εφημερίδα θα βοηθήσει στην απορρόφηση του νερού που περισσεύει. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις τις εφημερίδες μερικές φορές μέχρι να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
  • ΜΗ γονιμοποιείς ένα φυτό που έχει υπερβολική καταπόνηση και υποφέρει. Αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Πώς να ξηράνεις το υγρό χώμα του φυτού σου με αναπαραγωγή

Μπορεί να χρειαστεί να αναπαράγεις το φυτό σου για να επιλύσεις το πρόβλημα του εδάφους. Κατ ‘αρχάς, αφαίρεσε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από τις ρίζες του φυτού. Στη συνέχεια, αφαίρεσε ή κόψε τις ρίζες που είναι καφέ. Χρησιμοποίησε αποστειρωμένα εργαλεία ή ψαλίδια για να αποφύγεις την εξάπλωση ασθενειών.

Πάρε μία γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης. Χρησιμοποίησε φρέσκο μείγμα εδάφους για να αναπαράγεις το φυτό σου, αλλά πρόσθεσε επιπλέον χοντρό υλικό όπως ο περλίτης. Αυτό θα δημιουργήσει θήκες αέρα στο έδαφος και θα βοηθήσει στην παροχή πρόσθετου οξυγόνου στις ρίζες του φυτού.

Τέλος, ένας καλός κανόνας είναι να αφήσεις την επιφάνεια του φυτού σου να στεγνώσει πριν το ποτίσεις πάλι.

Πώς να φροντίσεις τα βότανα στις γλάστρες τον χειμώνα