Θέλεις να φτιάξεις τον δικό σου βοτανικό κήπο, με αρωματικά φυτά και βότανα αλλά δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να το κάνεις; Μη το φοβηθείς!

Όταν μεγαλώνεις με έναν βοτανικό κήπο, μπορείς να επωφεληθείς από την απόλαυση φρέσκων βοτάνων όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει: μεθυστικά αρώματα, ομορφιά στον κήπο σου, γεύση στην κουζίνα σου, τσάι στο φλιτζάνι σου και καλή υγεία.

Τι είναι όμως ο βοτανικός κήπος; Και πού μπορείς να τον φτιάξεις;

Είναι ένας όμορφος και χαλαρωτικός χώρος όπου μπορείς να βρεις φυτά που είναι χρήσιμα και ωφέλιμα για την απόλαυση της ζωής. Ένας βοτανικός κήπος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος ή σχήμα και μπορεί να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους βοτάνων. Να θυμάσαι κάτι… Ένας βοτανικός κήπος μπορεί να γίνει στην αυλή, στις γλάστρες, στο μπαλκόνι, αλλά και σε εσωτερικό χώρο σε ηλιόλουστο παράθυρο. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε κήπο λαχανικών, σε τοπίο με θάμνους ή και σε μίξη με τα λουλούδια σου.

Το να ξεκινήσεις έναν βοτανικό κήπο είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Η καλλιέργεια βοτάνων είναι ένας εύκολος και εύγευστος τρόπος για να ξεκινήσεις την κηπουρική.

Υπάρχουν διάφορα είδη βοτανικού κήπου που μπορείς να φτιάξεις!

Βήμα Νο1

Επέλεξε την τοποθεσία όπου θα ξεκινήσεις τη δημιουργία του βοτανικού κήπου σου

Τα περισσότερα από τα βότανα που μπορείς να μεγαλώσεις στο σπίτι χρειάζονται δύο πράγματα: ηλιακή ακτινοβολία και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Αυτό σημαίνει ότι όταν εξετάζεις θέσεις στην αυλή σου για να φυτέψεις αρωματικά φυτά και βότανα, θα πρέπει να αναζητήσεις μια τοποθεσία που παίρνει 6 ή περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα και να είναι καλά στραγγιζόμενο το μέρος. Αν φυτέψεις κοντά στην κουζίνα, αυτό ενδεχομένως θα διευκολύνει τη συγκομιδή των φυτών από τον βοτανικό κήπο σου.

Βήμα Νο2

Προετοίμασε το έδαφος πριν φυτέψεις

Αφού έχεις επιλέξει πλέον το μέρος (είτε στη γη είτε στη γλάστρα), θα πρέπει να προετοιμάσεις κατάλληλα το έδαφος πριν φυτέψεις, ώστε να έχουν μία υγιή ανάπτυξη τα φυτά σου. Αν το έδαφος είναι αμμώδες ή αργιλώδες βαρύ, πρόσθεσε άφθονο λίπασμα. Ακόμα και αν το χώμα σου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αν προσθέσεις κομπόστ στο έδαφος θα βοηθήσει να παρέχει θρεπτικά συστατικά στα φυτά ενώ αυξάνονται. Όταν καλλιεργείς τέτοιου είδους φυτά μη χρησιμοποιείς λιπασματοποιημένες κοπριές. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, γεγονός που θα κάνει τα βότανα να αναπτυχθούν γρήγορα αλλά θα μειώσουν τη γεύση τους. Κάτι που φαντάζομαι πως δεν θέλεις.

Βήμα Νο3

Επέλεξε τα φυτά που θα μεγαλώσεις στον βοτανικό κήπο σου

Αυτό εξαρτάται από τα φυτά που σου αρέσουν και που θα χρησιμοποιήσεις. Σχεδόν όλα τα βότανα θα αναπτυχθούν για τουλάχιστον μία εποχή. Κάποια θα αυξηθούν χρόνο με το χρόνο.

Μερικά κοινά φυτά για το ξεκίνημα ενός βοτανικού κήπου είναι:

Αλήθεια οι επιλογές σου είναι απεριόριστες!

Βήμα Νο4

Φύτευση και καλλιέργεια φυτών

Τα βότανα μπορούν να ξεκινήσουν από σπόρους ή φυτεύονται ως φυτά. Η φύτευση κατευθείαν ως φυτά είναι ευκολότερη από την εκκίνηση τους από τους σπόρους, αλλά αν είσαι σε σφιχτό προϋπολογισμό δεν είναι τόσο δύσκολο να τα ξεκινήσεις από σπόρους. Μόλις φυτέψεις, βεβαιώσου ότι παίρνει 5 εκ. νερό κάθε εβδομάδα.

Κανόνας Νο1: Φρόντισε να συγκομίζεις τα βότανα σου συχνά. Πολλές φορές, όταν ένας νέος κηπουρός ξεκινά έναν κήπο βοτάνων, φοβάται ότι η συχνή συγκομιδή των βοτάνων θα τα βλάψει. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Η συχνή συγκομιδή των βοτάνων θα έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να παράγει όλο και περισσότερο φύλλωμα, πράγμα που αυξάνει την ποσότητα που θα έχεις να συλλέγεις.

Στο τέλος της εποχής του φυτού, μπορείς να ξηράνεις (με διάφορους τρόπους) ή να καταψύξεις τα μέρη του βοτάνου που έχεις συλλέξει, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις όλο τον χρόνο τα βότανα που καλλιεργούνται στο σπίτι σου.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα