Ο χωρισμός θυμήσου είναι χειμωνανθός…

Και όταν ένα λουλούδι τραγουδιέται, πώς να το κάνουμε…το αγαπάμε λίγο πιο πολύ. Εγώ τουλάχιστον σίγουρα.

Γιατί όμως ο χωρισμός είναι χειμωνανθός; Σου υπόσχομαι ότι μέχρι το τέλος του άρθρου θα έχεις καταλάβει γιατί.

Ο χειμωνανθός λοιπόν είναι το λουλούδι που σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα, μια και είναι το πρώτο που ανθίζει – εξού και το όνομά του.

Είναι διάσημος για τα όμορφα κίτρινα άνθη του που θυμίζουν αστεράκια, με μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους και που όταν ανοίγουν ευωδιάζει ο τόπος!

Τι φυτό είναι ο χειμωνανθός

Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα ύψος. Ανθίζει μέσα στο καταχείμωνο και το χιόνι, από τα τέλη του Δεκέμβρη μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.

Πού ευδοκιμεί

Είναι φυτό που αντέχει στο πολύ κρύο, μέχρι και στους -20 βαθμούς Κελσίου. Το φυτεύουμε την άνοιξη ή το φθινόπωρο σε οποιοδήποτε έδαφος, με την προϋπόθεση να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Επειδή αναπτύσσει αρκετά μεγάλο ριζικό σύστημα, δεν είναι εύκολο να τον μεγαλώσουμε σε γλάστρα και προτιμούμε τον κήπο και την αυλή, όπου φτιάχνει όμορφους φυτοφράχτες. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες και δεν προσβάλλεται από έντομα, οπότε θα μας είναι εύκολο να τον μεγαλώσουμε και να τον χαιρόμαστε.

Πώς τον ποτίζουμε και πώς τον ταΐζουμε

Ο χειμωνανθός δε χρειάζεται πολύ νερό, ωστόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να τον ποτίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Το καλό πότισμα το καλοκαίρι θα έχει σαν αποτέλεσμα να μας δίνει πολλά άνθη το χειμώνα.

Για να δώσει τα όμορφα λουλούδια του, χρειάζεται αρκετά θρεπτικά συστατικά. Τον Μάρτιο του προσφέρουμε ένα κοκκώδες λίπασμα και το φθινόπωρο συμπληρώνουμε με ένα επίσης κοκκώδες λίπασμα, με λίγο άζωτο, αλλά πολύ φώσφορο και κάλιο.

Πώς κλαδεύουμε

Συνήθως κλαδεύουμε όταν ο χειμωνανθός είναι ανθισμένος ή μετά την άνθιση. Αυτό όμως μετά τα πρώτα 2 χρόνια, αφού το φυτό ριζώσει και αναπτυχθεί καλά.

Τα κομμένα κλαδιά του χειμωνανθού διατηρούνται για αρκετό καιρό στο ανθοδοχείο. Μπορούμε να στολίσουμε με αυτά το γιορτινό μας τραπέζι με υπέροχο τρόπο για πολλές μέρες.

Προσοχή! Τα άνθη του φύονται σε ξύλο ηλικίας 2 ετών. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά το κλάδεμα, ώστε να αφήνουμε πάντα παλιότερους βλαστούς ή να αφαιρούμε μόνο το μισό μήκος των κλαδιών, αλλιώς δε θα βγάζει λουλούδια.

Αφαιρούμε τους λαίμαργους βλαστούς, τα ξερά και τα γερασμένα κλαδιά.

Και τελικά η καρδιά του χειμώνα δύο πράγματα θυμίζει. Τον χειμωνανθό και τον χωρισμό. Νομίζω ότι συμφωνείς μαζί μου…

Διάβασε και για τον πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων, το Αλεξανδρινό.

Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα