Μα γίνεται να αναπτύξεις λαχανικά σε εσωτερικό χώρο;

Η δημιουργία κήπου μέσα στο σπίτι ή – γιατί όχι – και στη δουλειά, είναι μια σωτήρια λύση για τους κηπουρούς που δεν έχουν αυλή. Τα βότανα είναι πάντα μια δημοφιλής επιλογή, αφού παραμένουν μικρά, συνήθως δεν χρειάζονται τόσο φως και είναι χρήσιμα για το μαγείρεμα με μικρές ποσότητες.

Αν όμως θέλεις να μεγαλώσεις λαχανικά σε εσωτερικό χώρο, μπορεί και αυτό να γίνει με επιτυχία.

Αλλά πώς γίνεται η κηπουρική λαχανικών μέσα και όχι έξω;

Το ξεκίνημα λαχανόκηπου στο σπίτι σου είναι εύκολο. Χρειάζεσαι γλάστρα ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο θα χρησιμοποιήσεις με χώμα, φως και έναν τρόπο να κρατάς το νερό που θα τρέχει.

Γλάστρα και νερό:

Βάλε πιατάκι κάτω από κάθε γλάστρα για να συλλέγει το επιπλέον νερό που δε χρειάζεται το χώμα όταν ποτίζεται. Και μην ξεχνάς ότι η γλάστρα σου χρειάζεται τρύπες για να γίνεται η αποστράγγιση.

Έλλειψη υγρασίας:

Ένα κοινό πρόβλημα με την κηπουρική σε εσωτερικό χώρο είναι η έλλειψη υγρασίας, συνήθως λόγω της θέρμανσης. Τοποθέτησε μερικές μικρές πέτρες στα πιάτα για να κρατήσουν νερό και να δίνουν στα λαχανικά σου κάποια επιπλέον υγρασία.

Φως:

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πολύ φως. Για μερικά φυτά, ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι αρκετό. Για πολλά καρποφόρα φυτά όμως, όπως οι ντομάτες, πιθανότατα θα πρέπει να συμπληρώσεις με τεχνητό φως, αν θεωρείς πως δεν έχεις αρκετό. Μπορείς να αγοράσεις ειδικά φώτα ανάπτυξης, αλλά και οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ καλές και αποδοτικές. Τοποθέτησε τα φώτα σου απευθείας πάνω από τα λαχανικά σου και σύνδεσε τα με ένα χρονοδιακόπτη για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα.

Ποια λαχανικά μεγαλώνουν καλά σε εσωτερικούς χώρους

Θα τα πας καλά με τα ραπανάκια, αφού είναι μικρά και μεγαλώνουν γρήγορα. Εάν θέλεις καρότα, επέλεξε μια ποικιλία με μια κοντή και πλατιά ρίζα. Οι ντομάτες μπορούν να μεγαλώσουν καλά, σκαρφαλώνοντας στον τοίχο ή κάτω από ένα καλάθι ή παράθυρο. Τα φασόλια επίσης μεγαλώνουν μια χαρά σε γλάστρα.

Μερικά ακόμα λαχανικά που μπορείς να σπείρεις σε εσωτερικό χώρο, αλλά να βγούνε σε εξωτερικό όταν θα είναι περίοδος καλλιέργειας, είναι: μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, αγγούρι, μελιτζάνα, μαρούλι, κρεμμύδι, πιπεριά (και τσίλι), κολοκύθα, κολοκυθάκι.

Εάν έχεις στο μυαλό σου ένα συγκεκριμένο λαχανικό, δοκίμασε το! Το καλύτερο και διασκεδαστικό μέρος της εσωτερικής κηπουρικής είναι να δεις πού μπορείς να φτάσεις.

Τα tips της ημέρας

  • Πρέπει να έχεις υπομονή με όλα τα φυτά σου – Χρειάζονται τον χρόνο τους
  • Φτιάξε υπέροχα smoothies με αρωματικά φυτά, λαχανικά και φρούτα

Τι σπέρνουμε τον Δεκέμβριο στη γλάστρα και τον κήπο

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα