Το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα από αυτά είναι η απώλειας βάρους, λόγω της πλούσιας διατροφικής του αξίας και της αντιοξειδωτικής του δράσης.

Ενώ πρόσφατα έγινε δημοφιλές στη Δύση, το πράσινο τσάι έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για να θεραπεύσει πολυάριθμες καταστάσεις από πονοκεφάλους μέχρι και επούλωση πληγών.

Τι είναι το πράσινο τσάι;

To τσάι το βρίσκουμε σε διαφορετικές ποικιλίες, αλλά όλες προέρχονται από το ίδιο φυτό. Πράσινο, μαύρο, λευκό και τσάι oolong παράγονται από ένα φυτό, το Camellia sinensis. Ο κάθε τύπος του τσαγιού, έχει να κάνει με την οξείδωση που υπέστη. Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται με τον ατμό των φύλλων του φυτού Camellia sinensis. Δεν περνάει από την ίδια διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλων τύπων τσαγιού, όπως το oolong ή το μαύρο τσάι, έτσι ώστε να διατηρεί περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φυτικά φύλλα.

Το πράσινο τσάι περιέχει μια σειρά διαφορετικών ενώσεων, όπως:

Δες εδώ: Πράσινο τσάι: Ποια είναι τα οφέλη του σύμφωνα με μελέτες

Πράσινο τσάι & Απώλεια βάρους

Η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε χρήσιμη ενέργεια, λέγεται μεταβολισμός.

Έχεις καλό μεταβολισμό εσύ, σου λένε, δε βάζεις κιλά!

Υπάρχουν όμως κάποιοι φυσικοί τρόποι, να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας. Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό του οργανισμού, με ευεργετικό αποτέλεσμα για την απώλεια βάρους.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι:

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για απώλεια βάρους είναι πιθανό να είναι πολύ μικρά. Η επίδραση του δεν είναι τόσο ευεργετική όσο άλλες μέθοδοι, όπως η άσκηση, που έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη.

Επειδή όμως εμείς εδώ είμαστε Votanistas, βάζουμε στη ζωή μας όσο πιο πολλούς φυσικούς τρόπους μπορούμε, οι οποίοι βελτιώνουν τη γενική ευημερία του οργανισμού μας. Η τακτική άσκηση και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με πολλά λαχανικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στρατηγικές απώλειας βάρους. Το πράσινο τσάι που χρησιμοποιείται παράλληλα με αυτές τις μεθόδους μπορεί να αυξήσει τα θετικά τους αποτελέσματα.

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζεται κατεχίνη, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό. Η έρευνα δείχνει ότι και οι δύο αυτές ενώσεις μπορούν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Η κατεχίνη μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση του παραπανίσιου λίπους, ενώ τόσο η κατεχίνη όσο και η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα.

*** Super Tip: Συνδύασε το μαζί με το αποτοξινωτικό τσάι λουΐζας που είναι γνωστό και ως “τσάι απώλειας βάρους”.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού, που περιέχουν κατεχίνες ή καφεΐνη, είχαν μικρό αλλά θετικό αντίκτυπο στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Επιπλέον, έχουν βρεθεί κάποιες εμπειρικές αποδείξεις που υποστηρίζουν αυτές τις ιδιότητες εκτός κλινικών δοκιμών.

Ωστόσο, οι ερευνητικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα προτείνουν δόσεις που περιέχουν υψηλότερη αναλογία κατεχίνης ή καφεΐνης από ότι θα βρεθεί σε ένα τυπικό φλιτζάνι πράσινο τσάι.

Πώς να καταναλώνεις το πράσινο τσάι

Τα 2 – 3 φλιτζάνια ζεστού πράσινου τσαγιού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι αρκετά για τη διευκόλυνση της απώλειας λίπους. Βέβαια, η ακριβής ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει και τον με τον φυσικό μεταβολισμό του.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πράσινου τσαγιού  αλλά είναι ασήμαντες οι διαφορές μεταξύ τους, όσο αφορά την απώλεια βάρους. Τα απλά, επεξεργασμένα πράσινα τσάγια είναι πιθανό να έχουν διατηρήσει τα πλούσια θρεπτικά συστατικά. Το πράσινο τσάι θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση. Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να δίνεται προσοχή, καθώς οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καρδιά ή έχουν υπέρταση.

Γενικά, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες και μπορεί να προστεθεί χρήσιμα σε μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, τόσο για την απώλεια βάρους όσο και τη συνολική υγεία. Και αν μη τι άλλο, αποτελεί ένα από τα βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι.

Διάβασε ακόμη: 11 συμβουλές και εύκολα tips για μια υγιεινή διατροφή

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα