Ήξερες εσύ ότι το λάδι καρύδας αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό όταν χωνεύεται;

Για την ακρίβεια, καταστρέφει τα βακτήρια που προκαλούν φθορά των δοντιών, ανέφεραν ερευνητές στο Athlone Institute of Technology της Ιρλανδίας στο φθινοπωρινό συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Αγγλίας. Πρόσθεσαν ότι το αντιβιοτικό συστατικό στο χωνεμένο λάδι καρύδας, θα μπορούσε να προστεθεί σε προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας.

Η έρευνα των ειδικών

Ο Δρ Damien Brady και η ομάδα ξεκίνησαν να καθορίσουν εάν το λάδι καρύδας μπορεί να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες στην καταπολέμηση ορισμένων στελεχών βακτηρίων στρεπτόκοκκου, που συνήθως κατοικούν στο ανθρώπινο στόμα και προκαλούν φθορά των δοντιών. Δοκίμασαν το λάδι καρύδας στη φυσική και ημι-πέψη του. Πρόσθεσαν ένζυμα έτσι ώστε το λάδι να μπορεί να ελεγχθεί σε κατάσταση πέψης.

Αν και το φυσικό, άπεπτο λάδι καρύδας φαίνεται να μην έχει αντίκτυπο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πεπτικό έλαιο σταμάτησε τα περισσότερα βακτηρίδια στρεπτόκοκκου να πολλαπλασιαστούν.

Ο στρεπτόκοκκος μιούτανς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο στρεπτόκοκκος μιούτανς, ένας τύπος βακτηρίου που παράγει οξέα που καταστρέφουν τα δόντια και είναι σημαντικός παράγοντας στην τερηδόνα. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι το πιο καρδιογόνο από όλους τους στοματικούς στρεπτόκοκκους, πράγμα που σημαίνει παραγωγή ή προώθηση της ανάπτυξης της φθοράς των δοντιών. Το βακτήριο κολλά στην επιφάνεια του δοντιού και υπάρχει σε ορισμένους τύπους υδατανθράκων. Καθώς μεταβολίζει τα σάκχαρα και άλλες πηγές ενέργειας, παράγει ένα οξύ που βλάπτει τα δόντια.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι φέρουν στρεπτόκοκκο μιούτανς στην στοματική τους κοιλότητα.

Ο Δρ Brady εξήγησε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, όταν ήταν σε ημι-πέψη, είχαν την ικανότητα να καταστρέφουν μικροοργανισμούς. Η σύνδεση του στρεπτόκοκκος μιούτανς με το σμάλτο των δοντιών μειώθηκε σημαντικά όταν τα δόντια εκτέθηκαν σε τροποποιημένο με ένζυμο γάλα, σύμφωνα με μια μελέτη. Αυτή η μελέτη ενθάρρυνε αυτήν την ομάδα να δοκιμάσει άλλα τρόφιμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δουν πώς το λάδι καρύδας αλληλεπιδρά με τα βακτηρίδια στρεπτόκοκκου σε μοριακό επίπεδο. Θέλουν επίσης να μάθουν αν το χωνεμένο λάδι καρύδας μπορεί να καταπολεμήσει άλλα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων βακτηρίων και ζυμών.

Ο μύκητας ωίδιο το λευκάζον

Η ομάδα πληροφορεί ότι οι προκαταρκτικές μελέτες διαπίστωσαν ότι το ημι-χωνευμένο λάδι καρύδας καταστρέφει τον μύκητα ωίδιο το λευκάζον. Πρόκειται για παθογόνο ζύμη που είναι κοινό μέλος της ανθρώπινης χλωρίδας του εντέρου και ανιχνεύεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο στόμα στο 40-60% των υγιών ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπράντι:

«Η τερηδόνα είναι ένα πρόβλημα υγείας που συχνά παραβλέπεται και επηρεάζει το 60-90% των παιδιών και την πλειονότητα των ενηλίκων σε βιομηχανικές χώρες. Η ενσωμάτωση τροποποιημένου ενζύμου ελαίου καρύδας σε προϊόντα υγιεινής των δοντιών θα ήταν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τα χημικά πρόσθετα, ιδιαίτερα καθώς λειτουργεί σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.

Επίσης, με την αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέους τρόπους καταπολέμησης μικροβιακών λοιμώξεων.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι προϊόντα ανθρώπινης πέψης παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο πώς τα βακτήρια αποικίζουν τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το πεπτικό σύστημα και για τη γενική υγεία του εντέρου.

Η έρευνά μας έδειξε ότι η χωνευμένη πρωτεΐνη γάλακτος όχι μόνο μείωσε την προσκόλληση επιβλαβών βακτηρίων στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα αλλά επίσης εμπόδισε ορισμένα από αυτά να εισέλθουν στο κύτταρο. Αυτήν τη στιγμή ερευνούμε το λάδι καρύδας και άλλα τροποποιημένα με ένζυμα τρόφιμα για να προσδιορίσουμε πώς παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια προκαλούν ασθένειες και λοιμώξεις».

Διάβασε εδώ:

8 φυσικά αντιβιοτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό

Γάλα καρύδας: Τα 3 βασικά οφέλη του για την υγεία

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα Μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα