Διεθνής Ημέρα Τσαγιού σήμερα και θα κάνουμε αφιέρωμα στο πολύτιμο τσάι, το οποίο είναι το δεύτερο ποτό στον κόσμο με την περισσότερη κατανάλωση, μετά το νερό. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο το έχουν ως μια ιεροτελεστία που λατρεύουν.

Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιο είναι το “τσάι”

Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από ένα και μοναδικό φυτό, το Camellia sinensis, αλλά οι διαφορετικοί τρόποι συγκομιδής και επεξεργασίας του φυτού παράγουν διαφορετικούς τύπους τσαγιού. Οι τύποι του τσαγιού είναι 4: το πράσινο, το μαύρο, το oolong (που προφέρεται ου-λονγκ) και το λευκό που είναι πιο εκλεκτό.

Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλά εκχυλίσματα από διάφορα βότανα, που εμείς συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε τσάι, ανήκουν όμως στα εκχυλίσματα. Εδώ σου έχω 6 πολύτιμα βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι.

Ένα ζεστό φλιτζάνι από μυρωδάτο τσαγάκι μέσα στο κρύο, είναι πάντα ένα καταπραϋντικό και χαλαρωτικό ρόφημα, πλούσιο σε ευεργετικές ιδιότητες. Και φυσικά, ένα παγωμένο τσάι, είναι πάντα μια γευστική απόλαυση που μας ξεδιψάει μέσα στον καύσωνα.

Δες εδώ τον ιδανικό τρόπο να φτιάξεις το τσάι σου βήμα βήμα. Και μάλιστα, αν σου αρέσουν τα τυριά μπορείς να συνδυάσεις τσάι με τυρί! Το ξέρεις ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τσάι και στη μαγειρική σου;

Διεθνής Ημέρα Τσαγιού

Η καλλιέργεια του τεϊόδενδρου και η παραγωγή τσαγιού αποτελούν κύρια πηγή διαβίωσης για εκατομμύρια οικογένειες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αναγνωρίζοντας τη μακρά ιστορία και τη βαθιά πολιτιστική και οικονομική σημασία του τσαγιού σε όλο τον κόσμο, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού (International Tea Day), στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

Ο εορτασμός προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή, την κατανάλωση και το εμπόριο του τσαγιού. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι ο τομέας του τσαγιού θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στη μείωση της ακραίας φτώχειας, στην καταπολέμηση της πείνας και στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Το τσάι είναι αφέψημα που παρασκευάζεται με την εμβάπτιση νεαρών φύλλων και φυλλοφόρων οφθαλμών του τεϊόδενδρου (camellia sinensis) σε φρεσκοβρασμένο νερό.

Το τσάι καταναλώνεται ως ζεστό ή κρύο ρόφημα από τον μισό πληθυσμό της Γης και είναι το σημαντικότερο από όλα τα ποτά που παρασκευάζονται από φύλλα φυτών. Έρχεται, ωστόσο, δεύτερο μετά τον καφέ (δες εδώ οφέλη και επιπτώσεις της καφεΐνης) ως προς την οικονομική του σημασία, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής τσαγιού καταναλώνεται στις χώρες παραγωγής.

Η μεγαλύτερη παραγωγός τσαγιού στον κόσμο είναι η Κίνα με 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ακολουθούν η Ινδία με 1,3 εκατ. τόνους και η Κένυα με 440.000 τόνους.

#ΖουμεΥγιεινα

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Γιορτάζουν: Ελένη, Έλενος, Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα.

  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Νατούρα 2000 (European Natura 2000 Day), ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος. To ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου και, ταυτόχρονα, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης. Η Ελλάδα έχει την τύχη να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το δίκτυο Natura 2000, λειτουργεί παράλληλα και ως μηχανισμός που φροντίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης. #We ❤️ nature!
  • Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development). Καθιερώθηκε τον Νοέμβριο του 2001 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο διεθνής οργανισμός επ’ ευκαιρία της σημερινής ημέρας, απευθύνει έκκληση στα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.
  • Το νησί της Αγίας Ελένης, βρετανική κτήση του Νοτίου Ατλαντικού, γιορτάζει την επέτειο της ανακάλυψης το 1502 από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Ζοάο ντα Νόβα.
  • Hμέρα του Ναυτικού στην Χιλή («Dia de las glorias navales»), σε ανάμνηση της Ναυμαχίας του Ικίρκε με τους Περουβιανούς και τον ηρωικό θάνατο του Αρτούρο Πρατ, του μεγαλύτερου ήρωα της Χιλής (21 Μαΐου 1879).
  • Στην Κολομβία γιορτάζουν την επέτειο της κατάργησης της δουλείας («Dia de la Afrocolombianidad»).
  • Hμέρα της Ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο.
  • Ημέρα κατά της Τρομοκρατίας στην Ινδία.
  • Ημέρα των Πατριωτών και του Στρατού στην Ουγγαρία.
  • Εθνική Ημέρα Φράουλας με κρέμα στις ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα

1864:

Τα Επτάνησα προσαρτώνται στην Ελλάδα και αποτελούν πλέον τμήμα του ανεξάρτητου κράτους.

1904:

Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

1924:

Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων ψήφισμα για την ίδρυση Γερουσίας, που θα είναι σώμα νομοθετικό και θα αποτελεί φραγμό κατά της παντοδυναμίας των πρωθυπουργών. Θα λειτουργήσει από το 1929 έως το 1935.

1927:

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία.

1930:

Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1938:

«Εδώ Αθήναι», πρώτη επίσημη εκπομπή της ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.

1941:

Β’ Π.Π. – Μάχη της Κρήτης, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης.

1971:

Η Τσέλσι κατακτά στο στάδιο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1. Στα προκριματικά, η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.

1986:

Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα

1991:

Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι

2005:

Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι «My Number One», σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

2006:

Η Αναστασία Κωστάκη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια που σε επίσημο ματς φορά τη φανέλα των τέσσερις φορές πρωταθλητριών WNBA, Houston Comets, εναντίον της San Antonio Silver Stars. Αγωνίζεται 18 λεπτά και σημειώνει 10 πόντους.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα