Προσωπικά λατρεύω το λευκό τσάι, τόσο ζεστό όσο και παγωμένο. Είναι μία διαφορετική νότα τσαγιού με άλλη γεύση.

Το τσάι είναι το δεύτερο ποτό στον κόσμο με την περισσότερη κατανάλωση, μετά το νερό.

Όπως έχουμε ήδη πει…

Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από ένα και μοναδικό φυτό, το Camellia sinensis. Οι διαφορετικοί τρόποι συγκομιδής, επεξεργασίας και οξείδωσης, του φυτού παράγουν διαφορετικούς τύπους τσαγιού, δηλαδή το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το λευκό. (δες εδώ: Ποιοι είναι οι 4 τύποι τσαγιού και ποιος ο ρόλος της οξείδωσης)

Το λευκό τσάι χαρακτηρίζεται ως λεπτό, εκλεπτυσμένο, αγνό, καθαρό, σπάνιο και φρέσκο!

Και θα συμφωνήσω.

Γιατί είναι τόσο ακριβό το λευκό τσάι;

Οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει για το λευκό τσάι, έδειξαν ότι διαθέτει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες αναστέλλουν την παραγωγή λιποκυττάρων, ενώ φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις και σε μια σειρά άλλων παθήσεων.

Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι, με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, οι οποίες παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.

Ποιες είναι οι διαφορές του με τα άλλα τσάγια;

Αν και το λευκό τσάι είναι η λιγότερο επεξεργασμένη ποικιλία τσαγιού, απαιτεί προσεκτική επιλογή και συλλογή. Είναι ευαίσθητο στη γεύση και στερείται της στυπτικότητας του μαύρου και του πράσινου τσαγιού.

Το λευκό τσάι είναι η πλέον «αγνή» μορφή τσαγιού και έχει αποδειχθεί πιο υγιεινό από το μαύρο και το πράσινο. Είναι το πιο σπάνιο τσάι και συλλέγεται την άνοιξη, μόνο για λίγες ημέρες, στα βουνά της επαρχίας Fujian της Κίνας. Ωστόσο, η ετικέτα “λευκό τσάι” δίνεται επίσης στο τσάι που παράγεται σε άλλες περιοχές της Κίνας, καθώς και στην Ινδία, το Νεπάλ, την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα.

Αποτελείται από τα πρώτα μπουμπούκια, ενώ μπορούν να συμπεριληφθούν και τα νεαρά φύλλα. Οι καλλιεργητές τσαγιού μαζεύουν τα μπουμπούκια και τα αφήνουν για λίγες εβδομάδες νωρίς την άνοιξη, στη συνέχεια γρήγορα μαραίνονται και ξηραίνονται με αέρα ή φούρνο με ελάχιστη οξείδωση.

Σε αντίθεση με πολλά πράσινα τσάγια, τα μπουμπούκια και τα φύλλα του λευκού τσαγιού στεγνώνουν φυσικά και όχι τυλιγμένα ή στριφογυρισμένα σε διαφορετικά σχήματα, έτσι ώστε να έχουν πιο αφράτη υφή. Το χρώμα του λευκού τσαγιού όταν παρασκευάζεται, είναι ανοιχτό κίτρινο έως ανοικτό πορτοκαλί.

Άλλες ποικιλίες λευκού τσαγιού

  • Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle): Το πιο σπάνιο και διάσημο λευκό τσάι, το οποίο αποτελείται μόνο από τα μπουμπούκια της άνοιξης και έχει μια απαλή γλυκιά γεύση και αρώματα λουλουδιών. “Αληθινό ασημένιο τσάι από” που προέρχεται από την επαρχία Fujian.
  • Bai Mu Dan (White Peony): Αυτό το τσάι αποτελείται από τα μπουμπούκια και τα δύο πρώτα φύλλα. Αρχικά αναπτύχθηκε για εξαγωγή στην Αγγλία και έχει ισχυρότερη γεύση. Είναι επίσης λιγότερο ακριβό από το Silver Needle.
  • Γκονγκ Μέι (Tribute Eyebrow): Αποτελείται από τα μεγαλύτερα φύλλα που μαζεύτηκαν μετά το Silver Needle και το White Peony και έχει μια γήινη γεύση. Το (Eyebrow ) “φρύδι” αναφέρεται στο καμπύλο σχήμα του φύλλου.
  • Shou Mai (Long Life Eyebrow): Αποτελείται από τα μεγαλύτερα φύλλα που μαζεύτηκαν μετά το Silver Needle και το White Peony και είναι πιο οξειδωμένο.
  • Darjeeling White: Αυτό το τσάι καλλιεργείται στην Ινδία. Είναι λιγότερο ακριβό και πιο ευρέως διαθέσιμο από πολλά λευκά τσάγια της Fujian.

Η καφεΐνη στο λευκό τσάι

Αν και το λευκό τσάι έχει συνήθως λιγότερη καφεΐνη από άλλα τσάγια, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις μεθόδους της ποικιλίας, της επεξεργασίας και της ζύμωσης των φυτών.

Διάβασε ακόμη:

Πόσιμο ζεστό νερό: Πώς βελτιώνει την υγεία μας

6 βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα